Маємо гарячу новину для всіх, хто в темі спешелті кави. Specialty Coffee Association (SCA) офіційно оголосила, що з 1 жовтня 2025 року перебирає на себе керування програмою Q Grader від Coffee Quality Institute (CQI).
Що відбувається?
SCA і CQI оголосили про “історичне партнерство”, згідно з яким програма Q Grader буде повністю перероблена та передана під управління SCA. Після жовтня 2025-го CQI більше не буде займатися операційною діяльністю програми Q.
Нова “Evolved Q Grader program” базуватиметься на системі Coffee Value Assessment (CVA) від SCA – інноваційному підході до оцінювання кави, який було запроваджено у 2023 році. CVA виходить за межі просто смакової оцінки й охоплює ширший спектр характеристик, які роблять каву особливою.

А що таке CVA?
Coffee Value Assessment – це новий підхід до оцінки кави, який розширює рамки того, що робить каву “спешелті”. Це більше, ніж просто цифра в скорингу – система розглядає цінність кави в більш цілісному контексті.
“Кава – це більше, ніж оцінка. Партнерство між SCA і CQI для розвитку програми Q Grader – це важливий крок у реалізації мети SCA зробити каву кращою”, – прокоментував Янніс Апостолопулос, CEO Specialty Coffee Association.
Що буде з діючими Q Grader сертифікатами?
Якщо у вас уже є сертифікат Q Grader, не панікуйте:
- Ваша сертифікація залишається дійсною до дати закінчення терміну дії сертифіката
- Власники діючих або прострочених сертифікатів Q Arabica та Q Robusta Grader зможуть отримати “fast track” до нової програми шляхом проходження дводенного курсу CVA for Cuppers до 31 грудня 2025 року
Як зміниться сама програма?
Нова програма Q Grader включатиме:
- Практичні техніки сенсорної оцінки
- Ідентифікацію дефектів зеленої кави
- Контроль якості з науково-обґрунтованою навчальною програмою
Шестиденна програма навчання міститиме два дні фізичної оцінки та чотири дні оцінки сенсорних характеристик кави, включаючи дескриптивне, афективне та зовнішнє оцінювання.

Нова ліцензія Q Grader стане всесвітньо визнаною кваліфікацією для оцінки та комунікації якості й цінності у спешелті каві, з акцентом на всеохоплюючому підході до визначення якості кави.
Стежимо за розвитком подій! Не перепустимо цю важливу трансформацію в житті кожного, хто серйозно працює з кавою.