Історія та дизайн

AeroPress — це ручний пристрій для приготування кави, винайдений Аланом Адлером, засновником компанії AeroPress, Inc. Він складається з циліндричної камери та поршня з герметичним силіконовим ущільнювачем, схожого на шприц, тільки дуже великий. Мелена кава та вода настоюються всередині, після чого, натискаючи на поршень, бариста проштовхує воду через каву та фільтр на дні камери. Цей пристрій здатний готувати як дуже концентровану каву, яку виробник описує як “еспресо-стиль”, але його також можна використовувати для приготування кави холодного заварювання та подібної до класичних відкритих методів, типу V60.
Методи приготування
Почнемо з простого. А на прикінець надамо більше інформації а також рецепт від чемпіонки світу з приготування кави в AeroPress.
Якщо ви новачок, читайте далі весь текст. Для експертів рекомендуємо ознайомитися зі свіжою публікацією па Perfect Daily Grind про те як змінювалися підходи до приготування кави в аеропресі останніми роками:
Існує два основних методи приготування кави за допомогою AeroPress: традиційний та інверсійний.
- Традиційний метод: Дрібно змелена кава поміщається на дно циліндричної камери на паперовий мікрофільтр (доречі існують сталеві зразки, які практично вічні). Гаряча вода приблизно 80°C для темного обсмаження або 85°C для світлого заливається поверх кави; цю суміш перемішують приблизно 10 секунд перед тим, як натисканням на поршень пропустити її через мікрофільтр. https://aeropress.com/pages/how-it-works
- Інверсійний метод: Поршень вставляється в камеру з самого початку, і весь пристрій стоїть догори дном, спираючись на верхню частину поршня. Мелена кава додається, потім вода, і вся суміш перемішується. Після настоювання фільтр накладається на кришку, і після закінчення бажаного часу заварювання AeroPress перевертається і натискається, як зазвичай.


Рекомендації експертів
Бариста рекомендують AeroPress як найкращий пристрій для приготування кави в подорожі. Хоча багато хто готує в аеропрес каву вдома. Вони відзначають його здатність постійно готувати високоякісну каву, простоту очищення пристрою та його портативність. AeroPress поєднує методи настоювання та екстракції під тиском, що дозволяє максимально витягувати смак, мінімізуючи гіркоту. Його компактний, легкий дизайн та відсутність потреби в електриці роблять його ідеальним для домашнього використання та подорожей.
Поради щодо приготування без ускладнень 🙂
- Співвідношення кави та води: Рекомендується використовувати одну-дві столові ложки меленої кави на чашку води. Звісно краще скористатися вагами, але якщо по простому, то можна знайти свій смак і відштовхуючись від об’єму.
- Температура води: Оптимальна температура води становить 80-90°C, залежно від обсмаження кави. Експерементуйте і знайдіть ваш особистий баланс.
- Час настоювання: Зазвичай суміш настоюється протягом 10-50 секунд, залежно від бажаної міцності напою. А потім продавлюється через гущу кави та фільтр.
Але ці рекомендації не є догмою, експериментуйте і знайдіть свій улюблений рецепт.
Ось іще рецепт від чемпіонки світу 2022 з Австралії Jibbi Little (https://www.instagram.com/jibbi.the.littles/)
Дозування кави 18 г.
Кроки:
- Встановіть поршень та поставте аеропрес на нього (Перевернутий метод)
- Засипте 18 гр меленої кави в аеропрес.
- Промийте фільтр гарячою водою.
- Влийте 94 мл води та обережно перемішайте 35 разів.
- 1:20 закрутіть кришку і видавіть повітря, що залишилося
- 1:30 переверніть та натискайте повільно протягом 30 секунд з 1:40 до 2:10.
- У вас буде приблизно 58-64 г концентрату.
- Додайте воду 90°C щоб вийшло 150 гр напою.
Час заварювання 2-3 хвилини
Також рекомендуємо чудові відео від James Hoffmann, він приготував три відео, які дозволять вам зрозуміти набагато більше про приготування кави у aeropress, якщо ви вирішили поглибити свої знання