Нове визначення спешалті кави

Date:

3 дні тому Асоціація Спешалті Кави (SCA) надала нове визначення терміну “спешалті кава”.

До цього моменту використовувалось визначення, яке сформувала Ерна Кнутсон ще у 80-х роках і означало якісну каву, яка має більш виражений смак, яка була вирощена та зібрана в особливих умовах.

Проте цей термін залишався досить дискусійним до цих пір. Варто відзначити, що так чи інакше визначення намагалось зосередитись навколо поняття “якість”.

Пітер Джуліано (головний директор SCA з питань досліджень та виконавчий директор Фонду науки про каву) пояснює, що через відсутність чіткого визначення терміну виникали постійні труднощі, бо дехто використовував тавтологію (“спешелті кава – це спеціальна, або особлива кава”), дехто намагався зануритись у вузьку спеціалізацію (спешалті кава – це кава, яка повинна мати нульові дефекти категорії 1 та не більше 5 дефектів категорії 2), або дехто просто казав, що це кава, яка має більше 80 балів у 100-бальній шкалі.

Такі визначення є або занадто розмитими, або занадто конкретними щоб бути широко застосованими.

Нове визначення спешалті кави таке: Спешалті кава – це кава, або кавовий досвід, визнаний своїми відмінними атрибутами, і через ці атрибути має значну додаткову цінність на ринку.

Тепер ще англійською продублюю “Specialty coffee is a coffee or coffee experience recognized for its distinctive attributes, and because of these attributes, has significant extra value in the marketplace”.

Таке визначення обумовлене тими факторами, які впливають на оцінку кави та її ціну і під час конкурсу Cup of Excellence, бо на неї (загальну оцінку) впливають як сенсорні, так і не сенсорні атрибути.

Зараз SCA намагається інтегрувати нове визначення у різні дослідницькі проекти сприяючи його адаптації серед усіх сторін кавової сфери.

Джерело: https://dailycoffeenews.com/2021/09/27/what-is-specialty-coffee-sca-offers-a-fresh-definition/

Новини і публікації

Підпишіться і отримуйте інформацію про нові публікації та життя кавової спільноти щотижня

This field is required.

Ми не спамимо! Ви можете відписатися в будь-який момент. Ознайомтесь із нашою політикою приватності/конфіденційності.

попередня стаття
наступна стаття
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Поділіться постом в соцмережах

spot_imgspot_img

Популярне

Більше подібного контенту
Related

ЗВІТ ПРО МАЙБУТНЄ СМАКУ ВІД OATLY

Спираючись на свій досвід та ресурси компанія рослинних напоїв...

Як я отримала грант від держави на відкриття ростерії?Ч.2: проблеми та виклики починаючого кавового бізнесу

З мого першого допису (https://kavova.net.ua/yak-ya-otrymala-grant-vid-derzhavy-na-vidkryttya-rosteriji/) про досвід одержання гранту...

Результати кавового національного чемпіонату 2025 (відбір на світові 2026)

На Coffee, Books & Vintage у Львові оголосили національних...

Бленди: Ідеальний баланс чи спроба сховати робусту

На тему блендів мене наштовхнуло те саме, що й...
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x