Грейд або розмір кавового зерна, як розібратись?

Date:

Грейдінг, або класифікація зерен за розміром – це спосіб оцінки кавових зерен перед експортом. В різних країнах своя класифікація. Це означає що для різних країн існують різні стандарти і різна термінологія.

Класифікація кави базується на таких критеріях:
– Висота проростання та/або регіон
– Ботанічний сорт
– Спосіб обробки
– Розмір та інколи колір зерен
– Кількість дефектів
– Зовнішній вигляд, смак та якість чашки (готового напою)
– Щільність зерен

Асоціація спешалті кави має певні рекомендації щодо оцінки зерен і країни-виробники кави намагаються іх дотримуватись. Деякі країни не мають регуляторного органу щодо оцінки кавових зерен, тому використовують критерії інших країни. Наприклад Еквадор дотримується стандартів Колумбії.

Одним з найважливіших критеріїв є розмір зерен.

Існує стереотип що чим більше зерно, тим воно краще, але це не завжди вірно, оскільки дрібніші зерна можуть давати кращий смак та і загалом, різні ботанічні сорти дають плоди різних розмірів.

Каву сортують за розміром для того аби його легше було обсмажувати, але сам розмір не є остаточним показником якості.
Для того аби визначити розмір зерен, каву пропускають через ряд екранів (скрінів) або спеціальних сит.

Кожна країна має свою класифікацію, наприклад дуже великі зерна, які мають скрін 18-20 (1/64 дюйма) в Африці має позначку АА, а Колумбії позначається як Супремо.

В Ефіопії класифікація відрізняється від інших країн, оскільки там росте багато дикої кави і розміри зерен середні загалом. Але при цьому не можна сказати, що профіль ефіопської кави бідніший, ніж Нікарагуанської або Індонезійської. У Кенії та Танзанії кава спочатку сортується за розміром, а потім виставляється на аукціон. В Ефіопії вона спочатку обсмажується, відбувається капінг (дегустація), а потім оцінюється за профілем смаку. Не за розміром і щільністю, а саме за смаковими характеристиками.

Загалом відповідність розмірів та позначок різних країнах подано в таблиці.

Ціна на різні розміри зерен теж різна. Найдорожчі в Індії, Кенії, Танзанії, Замбії розміри позначаються буквами АА, в Центральній Америці це SHB та SHG, в Колумбії це Supremo, а в Бразилії позначається як Strictly Soft Fine Cup (NY 2/3).

Джерела: http://www.coffeeresearch.org/coffee/screen.htm

Новини і публікації

Підпишіться і отримуйте інформацію про нові публікації та життя кавової спільноти щотижня

Ми не спамимо! Ви можете відписатися в будь-який момент. Ознайомтесь із нашою політикою приватності/конфіденційності.

Поділіться постом в соцмережах

spot_imgspot_img

Популярне

Більше подібного контенту
Related

Як приготувати каву в AeroPress

Історія та дизайн AeroPress — це ручний пристрій для приготування...

Кавова карта та дескриптори

"Немає кращого приворотного зілля за звичайну каву, зварену власноруч....

World of Coffee Geneva 2025 – реєстрацію відкрито!

Найбільша подія в світі спешелті кави – World of...

Кава та депресія. Що нам треба знати?

Чашка кави з кофеїном здатна підняти нам настрій і...