png_20221101_103953_0000.png


З початком періоду Третьої хвилі кави люди усвідомили важливість не тільки походження, але і обсмаження. Раніше кава була одноманітна, темно обсмажена та гірка, але зараз можна обирати. Дуже часто купівля кави для пересічного споживача є складною та заплутаною і її навіть прирівнюють до вибору пляшки вина.

Але сьогодні ми спробуємо розглянути аспект саме обсмаження щоб зробити процес купівлі та розуміння кави легшим.

Якщо ви візьмете зелене кавове зерно, то ви не зможете його з'їсти, воно занадто тверде, аналогію можна провести з квасолею, чи горохом. В процесі нагрівання кавові зерна збільшуються в розмірі, зерно стає більш пористим та тріскається. Приблизно так само як зерна кукурудзи для приготування попкорну.

Ступенів та методів обсмаження існує дуже багато. Виробники спешалті кави зазвичай вказують на своїх упаковках, яким методом обсмажена та чи інша кава. Загалом обсмаження поділяється на 2 категорії, залежно від методу приготування кави: для еспресо та для фільтру. Але існує також поняття як Омні.

Якщо на упаковці кави написано, що це кава обсмажена для еспресо, то це означає що вона обсмажувалась дещо довше при дещо вищій температурі. Це робиться для зниження кислотності у каві та забезпечення кращої розчинності частинок кави у воді.

Якщо на упаковці вказано що це обсмаження для фільтру, то це означає, що кава обсмажувалась протягом меншого часу і при нижчій температурі, на відміну від еспресо. Це робиться для того аби підкреслити індивідуальні особливості кожного різновиду, максимально розкрити смак кожної кави.

Омні обсмаження означає, що кава підходить для приготування як еспресо, так і для альтернативних методів приготування без зниження якості одержуваного напою.

Слово "Omni" походить від латинського слова "omnis", що означає "Все". Тобто Омні-обсмаження це щось середнє між обсмаження для еспресо та для альтернативних методів.

Омні обсмаження може стати хорошим рішенням для клієнтів,які менш обізнані про спешалті каву і які звикли більше до "класичного" смаку кави і не схильні обирати складніші профілі.

Існує думка, що для Омні-обсмаження краще обирати каву, яка має не надто високі бали, яка не є занадто складною та багаторівневою для того аби не зіпсувати її смак. Проте можна знайти і лоти, які навіть посідали призові місця в конкурсі Cup of excellence і вони теж обсмажуються Омні.
Screenshot_20221028-165856-567.png


Для кави обсмаженої Омні, бажано використовувати різні методи заварювання для того щоб визначитись, який саме метод найкращим чином розкриває її смак.

Розглянемо іншу думку. Відомий кавовий консультант та письменник Скотт Рао пропонує вкрай обережно користуватись Омні обсмаженням, оскільки, на його думку, Омні обсмаження практично не дає достатньої екстракції для приготування еспресо і напій виходить вкрай незбалансованим. Він пропонує все-таки для еспресо обсмажувати темніше для уникнення гостроти та надмірної кислотності. Або користуватись еспресо-машиною DE1 від Decent (її особливість у тому, що вона має програмне забезпечення і дозволяє робити налаштування навіть температури води та тиску).
Decent-Espresso-DE1Pro.jpg


Тож він каже, що в цій еспресо-кавомашині він заварює навіть легко обсмажену Ефіопію та Кенію і вони виходять прекрасно екстрагованими як і при заварюванні альтернативними методами.

Якщо ви користуєтеся кращою кавомолкою, наприклад як Mythos, із кавомашиною, яка забезпечує кероване попереднє замочування,
та профілювання тиску (E61, Strada тощо), ви можете отримати гарну порцію еспресо з легкого Омні-обсмаження.
А якщо у вас є DE1, ви можете формувати смак свого еспресо на власний розсуд.

З моєї особистої практики, зараз ростерія, в якій я працюю, теж використовує Омні-обсмаження, але для клієнтів які вдома заварюють еспресо, пропонується зазвичай кава, що має нижчу кислотність та більш шоколадні чи горіхові профілі для кращого поєднання з молоком. Наприклад, Brazil Mogiana сухого методу обробки, або Dominican Republic Ocoa митої обробки, чи Nicaragua El Toston теж митої та ін.

Підсумовуючи все, зазначимо, що кава багато в чому залишається суб'єктивним продуктом і для того що визначити своє ставлення щодо якогось методу обсмаження, необхідно лише куштувати, відмічати свої враження та порівнювати з іншою кавою Омні обсмаження, або з такою ж, але від інших ростерій.

Пишіть в коментарях, чи подобається вам кава, обсмажена Омні і чи часто ви зустрічаєте таку серед українських ростерій?

Джерела:



  • Like
Реакції: Berkovetska