Якщо ви цікавитесь кавою і підписані на бодай одну сторінку про каву, то так чи інакше ви зустрічали кавові меми українською мовою і скоріш за все це були меми зі сторінки Одне експресо. Нам вдалося поговорити з Ігорем про його досвід, про каву, про крадіжки мемів. Читайте у новому інтерв’ю.
1. Розкажіть, будь ласка, про ваш досвід. Скільки років ви працюєте з кавою та як взагалі це все почалось?
З кавою почав працювати чи то в 2015, чи в 2016 році. Спальний район столиці, металевий МАФ біля зупинки, де взимку ти грієшся, кладучи руки на гарячу еспресо машину, а влітку в приміщені спекотніше, ніж на вулиці, тому що маф цільнометалевий, а грошей на ремонт «вот вот да будут». Це була не перша моя робота. Цікавила кава, як напій та той час, тому вирішив спробувати. Взагалі, в ті часи «поріг входу» на позицію «Бариста» був досить легкий та немало кавʼярень готові були взяти людину без досвіду та навчити її з нуля, аби тільки сама людина була хороша.
2. У вас є, напевно, найбільша сторінка з мемами про каву в Україні. Розкажіть про неї: як ви вирішили її створити, чи швидко підписуються люди, чи важко постійно щось креативити?
Особисто поки не бачив схожих сторінок з більшою кількість підписників, тому будемо вважати її найбільшою. Більшість різних популярних/відомих проектів, стали відомими не через те, для чого вони першочергово створювались. Мій аккаунт не став виключенням. Аккаунт створювався з метою розповідей про різні заклади, кавʼярні, «що по каві», конфліктні та провокативні ситуації та інше. Почав підписуватись на сотні «кавових» людей. Щоб сторінка не виглядала і не була порожньою, потрібно було якось «набити» контенту, поки основного не було. Далі всі почали проявляти зацікавленість та активність до такого «мемного» контенту. В цьому напрямку та пішов подальший розвиток.
Кількість підписників, малими кількостями, але стабільно збільшувалась. На початку 22-го року кількість передплатників наближалась до 10 тисяч. Навіть поставив собі своєрідний челедж «10 000 до Нового року», але не вистачило буквально 200 підписок. Протягом декількох місяців після повномасштабного вторгнення від акаунту відписалось орієнтовно до 3 500 … не хочу говорити «людей», бо ними виявились жителі тимчасового формування під назвою росія. Перші місяці — це по можливості репости зборів, новин про чергові воєнні злочини, публікації з не надто приємними словами в їх адресу, включно з погрозами. Їх відписки виглядали досить логічним, але хто буде шкодувати, що від нього відписались русіяни?
З часом креативити стає складно, бо тобі здається що ти так вже жартував і не один раз. Тим паче, коли ти перестав працювати за баром та втратив «місце, де надихаєшся», а природа мемів така, (особливо постіронічних), щоб в них повинен бути якийсь контекст, передісторія яка тобі пояснює, «а в чому ж прикол» та чому це повинно бути смішно.
3. Як щодо закордонних колег? За якими мемними сторінками про каву ви стежите, чи можете когось порадити?
Найбільш відомий європейський аккаунт — це «50 percent arabica» ( 40 тис. підписників). Також є безліч локальних акаунтів (до 1000). Свого часу відписався від всіх схожих за тематикою акаунтів, щоб після побаченого там мему, випадкового на підсвідомому рівні не «придумати» такий самий.
4. Чи було таке, що ваш мем крали і як ви до цього ставитесь? І чи було таке, що люди вам же присилали ваші меми, не знаючи, що ви автор?
Це дуже точно описує всю «меморобну двіжуху». Особливість мемів в тому, що це — вірусний контент, соціальне надбання і поняття «вкрав» та «авторське право» досить розмиті в цьому випадку.
Чим відрізняється, наприклад публікація якосьго мему до себе в сторіс або до себе в паблік з мемами? По факту, нічим, за умови якщо в другому випадку ви не претендуєте або не позиціонуєте себе як автора.
Я «зв» будь-яке розповсюдження своїх мемів, адже це і є їхньою сутністю.
Репост в сторіс – супер. Заскрінив, скинув до себе в робочий чат, показав колегам-кавунам – просто найкращий. Обожнюю, коли деякі мої друзі або знайомі кидають скріншоти, як хтось закинув мій мем у робочу групу. Це те, що найбільш точно показує актуальність моїх публікацій.
На початку моєї творчості, мої меми використав Чемпіон України (в кавовій класиці) у своїй кавовій презентації. Чи пишався я цим на той момент? Так, було прикольно
Чи запитували в мене дозволу? Ні. Чи потрібно було запитати? Як мінімум з ввічливості.
Звичайно були випадки банальних та зухвалих обрізань авторства та публікацій в себе на сторінці. В такому випадку лише - Shame on you. Але, якщо не хочете щоб ваш мем хтось собі перепостив, то не викладайте його в мережу інтернет взагалі. Ну і ставте вотермарки на свої «графічні матеріали». Зараз якраз спостерігаю, як один мій мем,(єдиний який випадково запостився без вотермарки, часто гуляє та вспливає в інших соц мережах.
Боротьба з «крадіжками мемів» - це боротьба з вітряними млинами.
Інша справа, коли ви копіюєте концепцію, ідею, навіть не розуміючи повної його сутності та значень тих, чи інших моментів. Робите наліпку з аналогічною фразою «Українською, будь-ласка» (так, це може бути ненавмисно), використовуєте якийсь графічний елемент на своїх пачках кави, неправильно зрозумівши всю його сутність та змінивши декілька слів. Для оригінальності та неповторності, недостатньо змінити «один» на «два» та говорити що це «трошки схожий, але інший акаунт». «Одно експрессо (перша назва сторінки, зараз назва сторінки трохи змінилась — «Одне експресо» — це свого роду гра слів та яке має своє локальне значення та чомусь акаунт не називається «Один еспресо».
У Monobank є «QR-кот». Тепер уявімо що, якийсь інший банк створює свого «QR-пса». І виникає логічне питання, - «а до чого тут взагалі пес»? Ну там кіт, а в тут - пес, але виходить щось вже нелогічне та те, втратило свою першочергову задумку.
«О, Ти розмішуєш каву на відео? Ну і я почну»
«Я не знаю хто автор сторінки, напевно сторінка анонімна. Зроблю і я свою сторінку анонімною»
«В описі написано «ІГОР». Напевно це фейкове імʼя. Напишу собі теж якесь фейкове.
Це все показує на таких персон.
«Якщо вас копіюють, значить ви робите щось унікальне та значиме»
5. Як щодо ваших колег? Чи знають вони, що це ваша сторінка, чи ви хочете максимально залишатись анонімним?
Чесно кажучи, гадки не маю, хто придумав цю «анонімність» та вважає що це анонімна сторінка. Є люди, які знають хто автор, це абсолютно нормально. Те, що на сторінці відсутні моє «обличчя» або якісь персональні дані, не вказує на факт якоїсь анонімності. Просто відсутній фокус на особистості, тому що хочу щоб розділяли творчість та персональність.
6. Чи поступали до вас якісь пропозиції від українських стендаперів про спільний виступ, чи якийсь ефір? Якщо так, то як вам цей досвід?
Приймав участь в якості спікера-експерта на кавовій конференції за запрошенням дуже поважної людини – Жені Горбаня (прим. кавовий експерт, бариста, шеф-бариста). Як для першого разу, виступ досить непоганий. Чи прийняв би я запрошення на подкаст? З радістю, навіть не обов'язково на кавову тематику. Стендап? Можна подумати. Взагалі, є плани та невеликі пропрацювання щодо власного проєкту подкасту.
7. Якій каві ви віддаєте перевагу, чи є у вас улюблені українські ростерії, якщо так, то які?
«Фільтр, будь ласка». Взагалі, в більшості випадків це - чорна кава. Допіо в кав'ярнях, фільтр вдома. Максимально спрощено, звичайно, але в основному саме так. Буде можливість готувати еспресо вдома- буду пити еспресо вдома. 2 фільтри за день - це мінімальна база, але потрібно пам'ятати, що Quality over Quantity (якість, а не кількість). Але не чорною єдиною. Капучино? - так! Флет? - можна! Лате? майже ніколи, але чому б і ні, якщо це якесь бананове молоко? Я завжди за експерименти щодо смаку. Поганої кави немає, є лише та кава, яка вам не подобається. Не бійтесь пити погану каву, щоб знати як смакує хороша кава. Поміж тих баристів, які відмовляють гостей від американо з молоком, хто дійсно таке пив, щоб точно мати уявлення чому воно "не смачне та не правильне". У вас замовили американо з молоком? Без зайвих питань готуйте капучино або флет з мінімальною піною та без лате-арту. Повірте, ваш «американо з молоком» будуть вважати найсмачнішим напоєм Улюблені ростерії... згадувати не буду, крутих багато. Просто підписуйтесь та слідкуйте за тим, яка кава в з'являється мене в сторіс.
Дякуємо Ігорю за цікаву розмову! Бажаємо натхнення та нових ідей!
Якщо ви досі не підписані на Одне експресо, то не забудьте підписатись! https://www.instagram.com/odne_expreso/
1. Розкажіть, будь ласка, про ваш досвід. Скільки років ви працюєте з кавою та як взагалі це все почалось?
З кавою почав працювати чи то в 2015, чи в 2016 році. Спальний район столиці, металевий МАФ біля зупинки, де взимку ти грієшся, кладучи руки на гарячу еспресо машину, а влітку в приміщені спекотніше, ніж на вулиці, тому що маф цільнометалевий, а грошей на ремонт «вот вот да будут». Це була не перша моя робота. Цікавила кава, як напій та той час, тому вирішив спробувати. Взагалі, в ті часи «поріг входу» на позицію «Бариста» був досить легкий та немало кавʼярень готові були взяти людину без досвіду та навчити її з нуля, аби тільки сама людина була хороша.
2. У вас є, напевно, найбільша сторінка з мемами про каву в Україні. Розкажіть про неї: як ви вирішили її створити, чи швидко підписуються люди, чи важко постійно щось креативити?
Особисто поки не бачив схожих сторінок з більшою кількість підписників, тому будемо вважати її найбільшою. Більшість різних популярних/відомих проектів, стали відомими не через те, для чого вони першочергово створювались. Мій аккаунт не став виключенням. Аккаунт створювався з метою розповідей про різні заклади, кавʼярні, «що по каві», конфліктні та провокативні ситуації та інше. Почав підписуватись на сотні «кавових» людей. Щоб сторінка не виглядала і не була порожньою, потрібно було якось «набити» контенту, поки основного не було. Далі всі почали проявляти зацікавленість та активність до такого «мемного» контенту. В цьому напрямку та пішов подальший розвиток.
Кількість підписників, малими кількостями, але стабільно збільшувалась. На початку 22-го року кількість передплатників наближалась до 10 тисяч. Навіть поставив собі своєрідний челедж «10 000 до Нового року», але не вистачило буквально 200 підписок. Протягом декількох місяців після повномасштабного вторгнення від акаунту відписалось орієнтовно до 3 500 … не хочу говорити «людей», бо ними виявились жителі тимчасового формування під назвою росія. Перші місяці — це по можливості репости зборів, новин про чергові воєнні злочини, публікації з не надто приємними словами в їх адресу, включно з погрозами. Їх відписки виглядали досить логічним, але хто буде шкодувати, що від нього відписались русіяни?
З часом креативити стає складно, бо тобі здається що ти так вже жартував і не один раз. Тим паче, коли ти перестав працювати за баром та втратив «місце, де надихаєшся», а природа мемів така, (особливо постіронічних), щоб в них повинен бути якийсь контекст, передісторія яка тобі пояснює, «а в чому ж прикол» та чому це повинно бути смішно.
3. Як щодо закордонних колег? За якими мемними сторінками про каву ви стежите, чи можете когось порадити?
Найбільш відомий європейський аккаунт — це «50 percent arabica» ( 40 тис. підписників). Також є безліч локальних акаунтів (до 1000). Свого часу відписався від всіх схожих за тематикою акаунтів, щоб після побаченого там мему, випадкового на підсвідомому рівні не «придумати» такий самий.
4. Чи було таке, що ваш мем крали і як ви до цього ставитесь? І чи було таке, що люди вам же присилали ваші меми, не знаючи, що ви автор?
Це дуже точно описує всю «меморобну двіжуху». Особливість мемів в тому, що це — вірусний контент, соціальне надбання і поняття «вкрав» та «авторське право» досить розмиті в цьому випадку.
Чим відрізняється, наприклад публікація якосьго мему до себе в сторіс або до себе в паблік з мемами? По факту, нічим, за умови якщо в другому випадку ви не претендуєте або не позиціонуєте себе як автора.
Я «зв» будь-яке розповсюдження своїх мемів, адже це і є їхньою сутністю.
Репост в сторіс – супер. Заскрінив, скинув до себе в робочий чат, показав колегам-кавунам – просто найкращий. Обожнюю, коли деякі мої друзі або знайомі кидають скріншоти, як хтось закинув мій мем у робочу групу. Це те, що найбільш точно показує актуальність моїх публікацій.
На початку моєї творчості, мої меми використав Чемпіон України (в кавовій класиці) у своїй кавовій презентації. Чи пишався я цим на той момент? Так, було прикольно
Чи запитували в мене дозволу? Ні. Чи потрібно було запитати? Як мінімум з ввічливості.
Звичайно були випадки банальних та зухвалих обрізань авторства та публікацій в себе на сторінці. В такому випадку лише - Shame on you. Але, якщо не хочете щоб ваш мем хтось собі перепостив, то не викладайте його в мережу інтернет взагалі. Ну і ставте вотермарки на свої «графічні матеріали». Зараз якраз спостерігаю, як один мій мем,(єдиний який випадково запостився без вотермарки, часто гуляє та вспливає в інших соц мережах.
Боротьба з «крадіжками мемів» - це боротьба з вітряними млинами.
Інша справа, коли ви копіюєте концепцію, ідею, навіть не розуміючи повної його сутності та значень тих, чи інших моментів. Робите наліпку з аналогічною фразою «Українською, будь-ласка» (так, це може бути ненавмисно), використовуєте якийсь графічний елемент на своїх пачках кави, неправильно зрозумівши всю його сутність та змінивши декілька слів. Для оригінальності та неповторності, недостатньо змінити «один» на «два» та говорити що це «трошки схожий, але інший акаунт». «Одно експрессо (перша назва сторінки, зараз назва сторінки трохи змінилась — «Одне експресо» — це свого роду гра слів та яке має своє локальне значення та чомусь акаунт не називається «Один еспресо».
У Monobank є «QR-кот». Тепер уявімо що, якийсь інший банк створює свого «QR-пса». І виникає логічне питання, - «а до чого тут взагалі пес»? Ну там кіт, а в тут - пес, але виходить щось вже нелогічне та те, втратило свою першочергову задумку.
«О, Ти розмішуєш каву на відео? Ну і я почну»
«Я не знаю хто автор сторінки, напевно сторінка анонімна. Зроблю і я свою сторінку анонімною»
«В описі написано «ІГОР». Напевно це фейкове імʼя. Напишу собі теж якесь фейкове.
Це все показує на таких персон.
«Якщо вас копіюють, значить ви робите щось унікальне та значиме»
5. Як щодо ваших колег? Чи знають вони, що це ваша сторінка, чи ви хочете максимально залишатись анонімним?
Чесно кажучи, гадки не маю, хто придумав цю «анонімність» та вважає що це анонімна сторінка. Є люди, які знають хто автор, це абсолютно нормально. Те, що на сторінці відсутні моє «обличчя» або якісь персональні дані, не вказує на факт якоїсь анонімності. Просто відсутній фокус на особистості, тому що хочу щоб розділяли творчість та персональність.
6. Чи поступали до вас якісь пропозиції від українських стендаперів про спільний виступ, чи якийсь ефір? Якщо так, то як вам цей досвід?
Приймав участь в якості спікера-експерта на кавовій конференції за запрошенням дуже поважної людини – Жені Горбаня (прим. кавовий експерт, бариста, шеф-бариста). Як для першого разу, виступ досить непоганий. Чи прийняв би я запрошення на подкаст? З радістю, навіть не обов'язково на кавову тематику. Стендап? Можна подумати. Взагалі, є плани та невеликі пропрацювання щодо власного проєкту подкасту.
7. Якій каві ви віддаєте перевагу, чи є у вас улюблені українські ростерії, якщо так, то які?
«Фільтр, будь ласка». Взагалі, в більшості випадків це - чорна кава. Допіо в кав'ярнях, фільтр вдома. Максимально спрощено, звичайно, але в основному саме так. Буде можливість готувати еспресо вдома- буду пити еспресо вдома. 2 фільтри за день - це мінімальна база, але потрібно пам'ятати, що Quality over Quantity (якість, а не кількість). Але не чорною єдиною. Капучино? - так! Флет? - можна! Лате? майже ніколи, але чому б і ні, якщо це якесь бананове молоко? Я завжди за експерименти щодо смаку. Поганої кави немає, є лише та кава, яка вам не подобається. Не бійтесь пити погану каву, щоб знати як смакує хороша кава. Поміж тих баристів, які відмовляють гостей від американо з молоком, хто дійсно таке пив, щоб точно мати уявлення чому воно "не смачне та не правильне". У вас замовили американо з молоком? Без зайвих питань готуйте капучино або флет з мінімальною піною та без лате-арту. Повірте, ваш «американо з молоком» будуть вважати найсмачнішим напоєм Улюблені ростерії... згадувати не буду, крутих багато. Просто підписуйтесь та слідкуйте за тим, яка кава в з'являється мене в сторіс.
Дякуємо Ігорю за цікаву розмову! Бажаємо натхнення та нових ідей!
Якщо ви досі не підписані на Одне експресо, то не забудьте підписатись! https://www.instagram.com/odne_expreso/