Знайомство. Максим Ялковський: “Багато людей мають сталі звички і не завжди готові куштувати нове.”

Date:

Сьогодні в рубриці “Знайомство” говоримо з досвідченим баристою, власником кав’ярні і автором курсів для барист, Максимом Ялковським.

1. Розкажіть, будь ласка, про себе: як давно працюєте з кавою, з чого починали?

Мене звати Максим Ялковський. З кавою з 2014 року) починав як і всі мабуть з мафів і подібних мілких кав’ярень. Однією з перших була Арома Кава. Одна з перших в Києві. Далі була закоханість в продукт і нові заклади. Ключовим став FairFinch в 2018 році. З цього почався досвід з гарною кавою. Спешелті, кап оф екселенс і так далі. Навчання бариста, обсмажка, участь у чемпіонатах та суддівство.

2. Що вас найбільше надихає в кавовій сфері, а що подобається найменше?

Найбільше надихає те що продукт живий і постійно розвивається. Нові обробки, технології і ти вже ніби все знаєш – а тут оп і новинка.

Не подобається – що багато людей мають сталі звички і не завжди готові куштувати нове. Тому іноді хочеш прям подарувати людині нові враження, а вона стоїть на своєму(

Найкраще це просто пригостити гостя тим продуктом за який ти впевнений. Як бариста і як власник кав’ярні я позитивно ставлюсь коли мої бариста пригощають безкоштовно клієнтів умовним допіо. Для мене це можливість отримати постійного клієнта який оцінить і відношення і якість напою. Вся робота над підняттям кавової свідомості покупця лежить на плечах людини за баром)

3. Розкажіть, будь ласка, про ваші освітні ініціативи: як часто ви їх проводите, де про них дізнатись і як потрапити, для кого вони підходять?

З 2019 року проводив навчання кавові. Тоді ще з тренером школи FairFinch Мариною Пензій, допомагав та проводив власні курси.

Зараз поновив цю тему, так як відкрив власну кав’ярню і на моменті набору персоналу виникла велика проблема низької кваліфікації діючих бариста. А також невелика кількість місць де можна навчатись. Декілька крутих шкіл бариста в Києві і все.

Дізнатись про курси можна на сторінці в Інстаграм)

Потрапити – попередньо записавшись на той, який зацікавив.

Підходять для всіх – від новачків в сфері до професіоналів, які хочуть покращити свою знання або відкалібруватись.

Зараз обсмажщики проводять багато капінгів в різних містах. Там можна отримати інформацію про каву, поспілкуватись з кавовими експертами. Знову ж таки в кожному обласному центрі є школи бариста) Наразі це все ще професія для молоді через не завжди достойну оплату, особливо в регіонах. Рости можна завжди. Бариста – шеф бариста – менеджер з продажу кави – помічник обсмажщика – обсмажщик – викладач курсів.

4. Якій каві віддаєте перевагу особисто?

Якщо ми говоримо про еспресо – то подобається щільний напій з яскравою солодкістю.

Якщо говоримо про фільтр – тут вже інша історія. Дуже подобається легка кава з яскравою кислотністю і чіткими дискрипторами.

5. Чи можете назвати тенденції, які зараз є в Україні в плані споживання кави, або кавової галузі загалом?

Зараз дуже популярними стають різні експерементальні обробки кави – ферментації з грибами, лактоферментації, інфюзна кава. Особисто мені такі експеременти не дуже подобаються. Десь мабуть підсвідомо я їх сприймаю як “вплив на каву”. Я віддаю перевагу традиційним методам ферментації.

Компас Кава – м. Ірпінь, вул. Шевченка 7

Курси проходять в м.Київ, вул. Лаврська 16​

Новини і публікації

Підпишіться і отримуйте інформацію про нові публікації та життя кавової спільноти щотижня

Ми не спамимо! Ви можете відписатися в будь-який момент. Ознайомтесь із нашою політикою приватності/конфіденційності.

Поділіться постом в соцмережах

spot_imgspot_img

Популярне

Більше подібного контенту
Related

Як приготувати каву в AeroPress

Історія та дизайн AeroPress — це ручний пристрій для приготування...

Кавова карта та дескриптори

"Немає кращого приворотного зілля за звичайну каву, зварену власноруч....

World of Coffee Geneva 2025 – реєстрацію відкрито!

Найбільша подія в світі спешелті кави – World of...

Кава та депресія. Що нам треба знати?

Чашка кави з кофеїном здатна підняти нам настрій і...