Смакуємо каву. Солодкість.

Date:

Багато людей виросли на темній гіркій каві і впевнені, що так і має бути, але кава не обов’язково гірка, вона може бути і солодкою.

Солодкість – це той смак кави, який ми відчуваємо кінчиком язика. Він м’який, приємний, гладкий, може часто сприйматися як фруктовий.

Звісно, жодна кава не зрівняється з кавою з доданим цукром, але існує справді насичено-солодка кава. Також, якщо вам хочеться додати цукор до вашої кави, можливо вона недостатньо хороша?

Термін “солодкий” використовується для опису інтенсивності цукристих якостей кави, коли вона потрапляє на наші смакові рецептори.

За солодкість у каві відповідають розчини цукрів, гліколів, спиртів та деяких амінокислот, які разом створюють різноманітні дескриптори солодкого (фрукти, шоколад, карамель).

Залежно від способу обробки зерен можна підкреслити солодкість у каві, наприклад якщо використовується бродіння, або натуральний метод обробки, то кава буде більш солодкою, ніж при митому методі.

Під час обсмаження зерен відбувається реакція Майяра, яка може розкрити приємну солодкість зерен. Ця реакція відбувається, коли ви обсмажуєте чи запікаєте і інші продукти: хліб, м’ясо, чи цубулю та ін.

Солодкість у каві дуже легко зіпсувати, бо це тонкий смак і тому він особливо цінується у всьому світі.

Ефіопська кава особливо цінується, оскільки має яскраву фруктову солодкість. Деяка кава з Центральної Америки має чітку квіткову солодкість. Інколи солодкість має гладку медову структуру, а інколи вона глибока та темна як шоколад.

Для того аби відчути солодкість, орієнтуйтесь на смакові дескриптори, що зазначені на упаковці і обирайте ту каву, на якій є позначки “мед”, “карамель”, “кленовий сироп”.

Отже, 3 речі, які впливають на солодкість кави.

1. Твердість зерна. Кава, яка вище росте над рівнем моря, є твердішою, ніж та що росте на нижчих рівнях. І та кава, яка росте нижче, вона є м’якішою і зазвичай має більш насичену солодкість, ніж тверда. Наприклад, кава з Панами і Гватемали буде солодшою за кенійську.

2. Метод обробки. Його теж зазвичай вказують на упаковці. Кава натуральної обробки буде солодшою, ніж митої.

3. Ступінь обсмаження. Кава середнього обсмаження краще розкриває солодкість кави, ніж темного. При темному обсмаженні цукри занадто карамелізуються і маскують природну солодкість.

А чи можете ви назвати каву, з тих що ви куштували, яка була відчутно солодкою?

Джерела: 

https://www.coffeedetective.com/is-there-such-as-thing-as-naturally-sweet-coffee.html

https://www.javapresse.com/blogs/enjoying-coffee/how-to-taste-coffee-sweetness

Новини і публікації

Підпишіться і отримуйте інформацію про нові публікації та життя кавової спільноти щотижня

This field is required.

Ми не спамимо! Ви можете відписатися в будь-який момент. Ознайомтесь із нашою політикою приватності/конфіденційності.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Поділіться постом в соцмережах

spot_imgspot_img

Популярне

Більше подібного контенту
Related

Як приготувати смачне еспресо — Довідник бариста-початківця.

Навчаємося готувати еспресо На перший погляд приготувати еспресо — швидко...

Пам’яті Ірини Гуменюк — суддя, кавовий експерт, людина спешелті

В ніч на 31 липня, внаслідок російського...

Кава Пілігрима (або як пити каву де завгодно)

Невелика передисторія Нещодавно натрапив на статтю про дискусію...

17g Coffee: некомерційна спешелті ростерня зі швейцарських Альп

https://17gcoffee.com Фото з офіційного інстаграм каналу проекту. 17g Coffee...
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x