НОВІТНЯ ІСТОРІЯ КАВИ В УКРАЇНІ. ІV РОЗДІЛ. ЗМІНИЛОСЯ АБСОЛЮТНО ВСЕ

Date:

Про історію кави в Україні вже написана не одна стаття, але переважно це все матеріали, які охоплюють період з 18 по 19 ст, інколи ще можна зустріти згадки про кав’ярні 20 ст. Але майже немає нічого з новітньої історії України, хоча саме за останні 20 років кавова галузь в Україні розвивається стрімко, як ніколи і вона вже вийшла на міжнародний рівень.

Нам вдалося поговорити з людьми, які безпосередньо творили цю історію: відкривали перші заклади, або створювали організацію чи ком’юніті навколо кави, тож, пропонуємо вашій увазі цю статтю. (Першийдругий і третій розділи статті).

Протягом цього часу суспільство, звісно, дуже виросло. Зараз люди, які цікавляться кавою, мають вже свої сформовані кавові звички, вони чітко знають яку каву вони хочуть, але при цьому ще є місце для експериментів та нових вражень.

Бариста стало професією, але люди перестали вірити в баристів. Андрій Чуковський каже, що відчув це на собі особисто. Люди часто піддають сумніву їх знання та вміння.

Самі баристи почали більше вірити в ґаджети і покладатись на нове та дороге обладнання і піддають сумнівам свої власні відчуття та майстерність.

Але при цьому з’явилося сподівання, або навіть чітке переконання, що наші будуть перемагати на світових чемпіонатах і вони перемагають!

Активний розвиток інтернету та соціальних мереж дав людям змогу експериментувати вдома з кавою, з’явились кавоблогери, з’явились красиві фотографії та відео про каву. В Україні доступні прилади для заварювання від провідних компаній світу.

В Україні з’явилось набагато більше різної кави. Не просто різної, але і унікальної! Трейдери зеленої кави та ростерії мають власні лабораторії, де досліджують її та експериментують зі смаками за допомогою інф’юз (“постферментації”), наприклад.

Самі ростерії виросли. Вони тепер не тільки є місцем, де можна обсмажити каву, але вони стали інформаційними хабами, лабораторіями і дегустаційними центрами. Деякі навіть мають відеоблог (“Будні обсмажчика” від РадіоКави). І ви абсолютно можете бути впевнені, що незалежно від розміру ростера, ви одержите
якісну каву!

З’явилось ком’юніті. Навколо кави з’явилось ком’юніті, яке об’єднане спільною ідеєю та метою. Де кожна складова є важливою. І, ми розділяємо думку, що це ком’юніті є горизонтальним. Тобто немає якогось, скажімо, монополіста, який вирішує, що і як робити, але є багато кавових людей, які роблять все від них залежне аби розвивати цю культуру. Бо головна мета – зробити смачно.

Ілюстрації для всіх чотирьох частин Новітньої історії кави в Україні підготувала Яна Маланюк

Новини і публікації

Підпишіться і отримуйте інформацію про нові публікації та життя кавової спільноти щотижня

Ми не спамимо! Ви можете відписатися в будь-який момент. Ознайомтесь із нашою політикою приватності/конфіденційності.

Поділіться постом в соцмережах

spot_imgspot_img

Популярне

Більше подібного контенту
Related

Як приготувати каву в AeroPress

Історія та дизайн AeroPress — це ручний пристрій для приготування...

Кавова карта та дескриптори

"Немає кращого приворотного зілля за звичайну каву, зварену власноруч....

World of Coffee Geneva 2025 – реєстрацію відкрито!

Найбільша подія в світі спешелті кави – World of...

Кава та депресія. Що нам треба знати?

Чашка кави з кофеїном здатна підняти нам настрій і...