
Любов Таран — почала свій шлях у кавовій індустрії України. З часом переїхала до Польщі. Її професійний шлях від змагань баріста до створення власного закладу демонструє відданість кавовій справі та високу майстерність. Її історія — це приклад того, як захоплення може перетворитися на успішний міжнародний бізнес.
Кар’єра баріста та чемпіонські досягнення

Професійний шлях Любові Таран у кавовому світі розпочався в Україні, де вона працювала з провідними кав’ярнями. У 2012 році вона вже була учасницею ІІ Західноукраїнського Чемпіонату Баріста, представляючи кав’ярню “Мапа”. Проте справжній прорив відбувся наступного року.
27 вересня 2013 року Любов Таран стала переможницею ІІІ Західноукраїнського чемпіонату баріста, представляючи мережу “Kredens Cafe”. Вона впевнено здобула перше місце з результатом 557,5 балів, випередивши Христину Гіль (“Світ Кави”) та Уляну Федоров’ят (також “Kredens Cafe”). Цей престижний чемпіонат проходив під егідою Європейської Асоціації Спешаліті Кави (SCAE) за правилами Світового Чемпіонату Баріста (WBC).
Успіх на регіональному рівні відкрив Любові шлях до національних змагань. У 2014 році вона взяла участь у XI Українському Чемпіонаті Баріста, що проходив 18-19 вересня у Львові в рамках фестивалю “На Каву до Львова”. За інформацією від користувача, саме на цьому змаганні вона здобула титул Чемпіонки України.
Punkt Coffee — власна кав’ярня у Кракові
Після успіхів на змаганнях Любов Таран вирішила розвивати власний бізнес, але вже за межами України. 2 червня 2018 року вона зареєструвала індивідуальну підприємницьку діяльність у Польщі та відкрила кав’ярню Punkt Coffee у центрі Кракова за адресою Warszawska 20.

Попри компактний зовнішній вигляд, заклад має три поверхи та пропонує відвідувачам різноманітний кавовий досвід. Спеціалізація кав’ярні включає:
- Різні методи приготування кави (еспресо, альтернативні способи, фільтр-кава, молочні кавові напої)
- Домашні десерти (сирники, тірамісу, медівник тощо)
- Сніданки
- Холодні напої на основі кави та інші безалкогольні напої
Кав’ярня знаходиться неподалік від центрального залізничного вокзалу в Кракові. Насправді неподалік центрального вокзалу в Кракові не так багато закладів з якісною кавою. В самій будівлі вокзалу, яка з’єднана з торговим центром гарної кави не знайдеш, так як оренда дуже висока і в основному присутні світові та локальні бренди. Як ви вже здогадалися, там не знайдеш спешелті кави. О ось в PUNKT її можна напитися досхочу. Також зазначимо що в кав’ярні затишна атмосфера.

Офіційний профіль діяльності Punkt Coffee досить широкий і охоплює не лише безпосередньо приготування та подачу напоїв, але й інші напрямки, як-от переробку чаю та кави, виробництво хлібобулочних виробів і навіть кавові тренінги. Це свідчить про різносторонній підхід Любові до кавового бізнесу, який може включати проведення майстер-класів та навчання.
Філософія та особливості закладу
Кав’ярня Punkt Coffee демонструє особистий підхід Любові Таран до кавової культури. Використовуючи свій досвід чемпіонки та глибокі знання кави, вона створила місце, де поєднуються автентичність, професіоналізм та затишок. Заклад пропонує не просто каву, а справжній кавовий досвід, доповнений домашніми десертами та сніданками.

Інтерв’ю
Нам вдалося зустріти Пані Любов у кав’ярні і ми задали їй декілька запитань…
- Як досвід участі в чемпіонатах баріста вплинув на концепцію та стандарти Вашої кав’ярні? Чи використовуєте Ви елементи своїх конкурсних виступів у щоденній роботі Punkt Coffee?
Досвід в участі в чемпіонатах отримала величезний, а ще велику роль зіграла підготовка до них. Бо це дисципліна, відточення рухів, точна повторювальність приготування. То саме ми використовуємо і в кав‘ярні- завжди маємо мати добрий продукт при видачі гостю, бо саме постійний гість помітить різницю, якщо каву яку йому приготували смакує не так. Так само в чемпіонатах ми маємо так звану «презентацію»- розповідь суддям про каву яку ти обрав. В кав‘ярні ми ж розповідаємо про зерна які маємо в даному випадку на поличці, походження, рекомендуємо спосіб заварювання, визначаємо температуру тощо. Все пов‘язано 😃 - Що спонукало Вас відкрити кав’ярню саме в Кракові, а не у Львові чи іншому українському місті? Як відрізняється кавова культура та підхід до бізнесу в Польщі порівняно з Україною?
Колись в 2017 я вирішила змінити життя з особистих причин і виїхати в Польшу, чому саме сюди? Бо мала ще з 2008 року Карту Поляка (моя бабця була Полькою), але мене все влаштовувало в Україні, до моменту народження донечки. Ось тоді я замислилась переїхати за кордон. Були думки відкрити кав‘ярню в Україні ще з 2015 року, зокрема у Львові (обожнюю це місто), але потім вирішила переїхати і цю ідею втілила вже у Кракові. Краків обрала бо їхала працювати до Fillip Bartelak, якого знала ще з українських чемпіонатів, бо саме на його каві виграла Чемпіонат Бариста України у 2014 році. Як відрізняється кавова культура у бізнесі не скажу, бо в Україні так і не відкрила кав‘ярню, але скажу одне, що українці більш свідомі і вимогливі до кращого продукту, в Польщі, на жаль, люди керуються більше брендами а не якістю продукту (це якщо порівнювати відсотково). - Які основні принципи вибору та приготування кави Ви сповідуєте у Punkt Coffee? Чи маєте власну “фірмову” каву або особливий метод приготування, який вирізняє Ваш заклад?
Ми орієнтуємось у кав‘ярні в першу чергу на смак кави, звісно є багато нюансів у приготуванні, але смак як по мені найважливіший – має бути смачно 😄 . Фірмового напою ми не маємо, я взагалі мало впроваджую в меню якійсь напої з сиропами, додатками до кави тощо, люблю класику і її пропоную, щоб якнайкраще відчути та розкрити смак кави а не усіх тих додатків - З якими найбільшими труднощами Ви зіткнулися під час відкриття та розвитку власного бізнесу в іншій країні? Яке досягнення Punkt Coffee вважаєте найвагомішим?
Досягненням вважаю що ми вже 7 років як існуємо, пережили ковід, розширюємось. Маємо базу постійних клієнтів. В Польщі великі податки, оренда, не кожен може протриматись. - Як Ви бачите розвиток Punkt Coffee у найближчі роки? Чи плануєте розширення мережі, створення власної школи баріста або запуск лінійки кавової продукції?
Я зараз працюю над школою баріста, проводжу вже давно індивідуальні заняття, але працюємо власне над груповими. Надіюсь з липня рушимо.
Історія Любові Таран демонструє, як талант, наполегливість та відданість своїй справі можуть формують життєвий шлях. Від змагань баріста у Львові до власної кав’ярні у Кракові — її шлях є прикладом професійного зростання та розвитку української кавової культури за межами країни.