Кавовий винахід - паперовий фільтр.
Фільтри для кави існують давно, але раніше вони були з тканини (переважно льону) і їх було дуже важко відчистити, оскільки між нитками сильно застрягли шматочки кавових зерен.
Все змінилось одного разу, коли звичайна домогосподарка з Дрездена, яку звали Мелітта Бенц, не вигадала паперовий фільтр.
Мелітта витрачала дуже багато сил та часу для того аби відчистити кавовий посуд і одного разу вона взяла жерстяний горщик, зробила в ньому кілька дірочок та поклала на дно шматочок промокального паперу, який взяла із зошита свого сина. Далі вона насипала туди каву і залила гарячою водою, яка стікала прямо в чашку. Папір з кавовою гущею вона викинула в смітник, а горщик не був брудний, його достатньо було лише сполоснути водою.
Цей метод заварювання вона випробувала на всіх своїх знайомих. І у червні 1908 року Імперське патентне відомство в Берліні надало Бенц патент на паперовий фільтр, що дало їм змогу разом з чоловіком започаткувати власний бізнес.
Перші кавові фільтри вони виготовляли прямо вдома. Сини Мелітти та її чоловіка Хуґо займались доставкою фільтрів по місту, а сам чоловік проводив демонстрації роботи фільтрів у вітринах магазинів.
Отакий вигляд мали тоді кавоварки з фільтрами.
У 1909 році у Ляйпцігу відбувся торговий ярмарок, де такий метод заварювання привернув увагу багатьох бізнесменів. Того року продажі зросли і вони змогли продати 1250 наборів (порцелянові кавоварки та фільтри).
У Першу Світову війну Хуґо та старшого сина Бенців призвали до армії, тож доходи сім'ї скоротились. Але вже в 1929 році компанія переїхала з Дрездена до Міндена, де досі працює виробничий цех компанії.
Компанія Мелітти була дуже соціально спрямованою. Працівники мали 5-денний робочий тиждень, 3-тижневу відпустку та різдвяну премію.
Під час Другої Світової війни компанія припинила випускати фільтри і була змушена співпрацювати з нацистським режимом і виробляти військові матеріали. Після війни компанія взяла участь у програмі, яка мала на меті компенсувати жертвам примусову працю на нацистів.
Але повернемось до сьогодення. Зараз значною різницею між паперовими фільтрами (якщо порівнювати фільтри якоїсь однієї торгової марки для одного методу заварювання) є колір: крафтовий (бурий/невідбілений) або білий (відбілений).
Білий колір у фільтрів досягається за рахунок їх відбілювання хлором або киснем.
У 80-х роках точились дискусії про те, чи можуть становити небезпеку фільтри, відбілені хлором, але дослідження показали, що це абсолютно безпечно і більш того, не впливає на смак кави.
Але відбілювання паперу за допомогою хлору наносить шкоду довкіллю, в той час, як відбілені киснем менш шкідливі. Зазвичай спосіб відбілювання зазначається на упаковці фільтрів.
Невідбілені фільтри не наносять такої шкоди навколишньому середовищу, але є вірогідність, що ви будете відчувати присмак паперу, якщо недостатньо його промиєте.
Як промити фільтр?
Необхідно встановити фільтр на воронку, повністю змочити його гарячою водою, воду вилити. Можна повторити вдруге. Якщо і після другого проливання ви відчуваєте присмак паперу, то варто змінити марку фільтрів.
Як працюють фільтри для кави?
Мета кавового фільтра проста: коли гаряча вода розчинила ароматичні сполуки у каві і увібрала їх смак, колір та аромат, фільтр відокремлює цю рідину від гущі. Тобто фільтри затримують гущу, щоб вона не потрапила у вашу чашку. І фільтр впливає на те, яку чашку кави ви одержите в результаті.
І більш важливим ніж колір кавового фільтра є правильний вибір розміру. Зазвичай компанії-виробники кавових фільтрів виготовляють їх відповідно до методів заварювання тих же фірм. На малюнку табличка, де порівнюються фільтри за ціною, розміром та способом використання.
(Звісно, це не всі види фільтрів, зараз також з'явились інші торгові марки, які можуть бути сумісними з деякими видами заварників).
Не варто вважати, що якийсь з цих фільтрів гірший, якийсь кращий, але вони таки дають дещо різний смак кави через такі фактори як форма та матеріал, з якого вони зроблені.
Вчені з кавового центру UC Davis Cove Center дегустували каву з заварника Precision Brewer від ТМ Breville, яка може працювати з різними типами фільтрів: плоскодонними та конусоподібними і з'ясували, що вони дають різний результат.
Цей феномен відбувається завдяки тому, що вода по-різному тече через каву і сама кава по-різному розподілена у фільтрі.
Окрім цього, фільтри мають різну товщину і різний тип волокон, що теж впливає на смак готового напою.
Якщо порівняти, наприклад, фільтри компінії Chemex та Hario, то вони обидва конусоподібні, проте фільтри Chemex на 30% важчі ніж інші, тож напій виходить чистішим, бо затримує більше часточок та кавових олій. Фільтри Hario тонші, тож напій виходить більш повнотілим ніж напій після деяких інших фільтрів.
Є навіть зображення кавового фільтра Hario під мікроскопом і ви можете побачити пори паперу і пересвідчитись, що вони не рівномірні.
А це вже зображення фільтра AeroPress під мікроскопом.
Це невідбілений фільтр Chemex під мікроскопом.
Отже, вам варто вибрати невідбілений фільтр, якщо ви прагнете більше піклуватись про довкілля. Або білий, якщо бурий фільтр дає занадто багато паперового присмаку вашій каві.
Щодо саме фірм-виробників, то в ідеалі, звісно, варто було б спробувати кожен з методів приготування аби вибрати найоптимальніший для себе.
Джерела: https://www.melitta.com/en/Our-Passion-through-the-Years-628.html
https://kllrcoffee.com/blogs/kllr-coffee-blog/the-kllr-coffee-guide-to-coffee-filters
https://coffeeadastra.com/2019/08/04/an-in-depth-analysis-of-coffee-filters-2/
https://www.roastycoffee.com/coffee-filter/
https://perfectdailygrind.com/2021/06/choosing-the-best-paper-filter-for-your-pour-over-coffee/
Фільтри для кави існують давно, але раніше вони були з тканини (переважно льону) і їх було дуже важко відчистити, оскільки між нитками сильно застрягли шматочки кавових зерен.
Все змінилось одного разу, коли звичайна домогосподарка з Дрездена, яку звали Мелітта Бенц, не вигадала паперовий фільтр.
Мелітта витрачала дуже багато сил та часу для того аби відчистити кавовий посуд і одного разу вона взяла жерстяний горщик, зробила в ньому кілька дірочок та поклала на дно шматочок промокального паперу, який взяла із зошита свого сина. Далі вона насипала туди каву і залила гарячою водою, яка стікала прямо в чашку. Папір з кавовою гущею вона викинула в смітник, а горщик не був брудний, його достатньо було лише сполоснути водою.
Цей метод заварювання вона випробувала на всіх своїх знайомих. І у червні 1908 року Імперське патентне відомство в Берліні надало Бенц патент на паперовий фільтр, що дало їм змогу разом з чоловіком започаткувати власний бізнес.
Перші кавові фільтри вони виготовляли прямо вдома. Сини Мелітти та її чоловіка Хуґо займались доставкою фільтрів по місту, а сам чоловік проводив демонстрації роботи фільтрів у вітринах магазинів.
Отакий вигляд мали тоді кавоварки з фільтрами.
У 1909 році у Ляйпцігу відбувся торговий ярмарок, де такий метод заварювання привернув увагу багатьох бізнесменів. Того року продажі зросли і вони змогли продати 1250 наборів (порцелянові кавоварки та фільтри).
У Першу Світову війну Хуґо та старшого сина Бенців призвали до армії, тож доходи сім'ї скоротились. Але вже в 1929 році компанія переїхала з Дрездена до Міндена, де досі працює виробничий цех компанії.
Компанія Мелітти була дуже соціально спрямованою. Працівники мали 5-денний робочий тиждень, 3-тижневу відпустку та різдвяну премію.
Під час Другої Світової війни компанія припинила випускати фільтри і була змушена співпрацювати з нацистським режимом і виробляти військові матеріали. Після війни компанія взяла участь у програмі, яка мала на меті компенсувати жертвам примусову працю на нацистів.
Але повернемось до сьогодення. Зараз значною різницею між паперовими фільтрами (якщо порівнювати фільтри якоїсь однієї торгової марки для одного методу заварювання) є колір: крафтовий (бурий/невідбілений) або білий (відбілений).
Білий колір у фільтрів досягається за рахунок їх відбілювання хлором або киснем.
У 80-х роках точились дискусії про те, чи можуть становити небезпеку фільтри, відбілені хлором, але дослідження показали, що це абсолютно безпечно і більш того, не впливає на смак кави.
Але відбілювання паперу за допомогою хлору наносить шкоду довкіллю, в той час, як відбілені киснем менш шкідливі. Зазвичай спосіб відбілювання зазначається на упаковці фільтрів.
Невідбілені фільтри не наносять такої шкоди навколишньому середовищу, але є вірогідність, що ви будете відчувати присмак паперу, якщо недостатньо його промиєте.
Як промити фільтр?
Необхідно встановити фільтр на воронку, повністю змочити його гарячою водою, воду вилити. Можна повторити вдруге. Якщо і після другого проливання ви відчуваєте присмак паперу, то варто змінити марку фільтрів.
Як працюють фільтри для кави?
Мета кавового фільтра проста: коли гаряча вода розчинила ароматичні сполуки у каві і увібрала їх смак, колір та аромат, фільтр відокремлює цю рідину від гущі. Тобто фільтри затримують гущу, щоб вона не потрапила у вашу чашку. І фільтр впливає на те, яку чашку кави ви одержите в результаті.
І більш важливим ніж колір кавового фільтра є правильний вибір розміру. Зазвичай компанії-виробники кавових фільтрів виготовляють їх відповідно до методів заварювання тих же фірм. На малюнку табличка, де порівнюються фільтри за ціною, розміром та способом використання.
(Звісно, це не всі види фільтрів, зараз також з'явились інші торгові марки, які можуть бути сумісними з деякими видами заварників).
Не варто вважати, що якийсь з цих фільтрів гірший, якийсь кращий, але вони таки дають дещо різний смак кави через такі фактори як форма та матеріал, з якого вони зроблені.
Вчені з кавового центру UC Davis Cove Center дегустували каву з заварника Precision Brewer від ТМ Breville, яка може працювати з різними типами фільтрів: плоскодонними та конусоподібними і з'ясували, що вони дають різний результат.
Цей феномен відбувається завдяки тому, що вода по-різному тече через каву і сама кава по-різному розподілена у фільтрі.
Окрім цього, фільтри мають різну товщину і різний тип волокон, що теж впливає на смак готового напою.
Якщо порівняти, наприклад, фільтри компінії Chemex та Hario, то вони обидва конусоподібні, проте фільтри Chemex на 30% важчі ніж інші, тож напій виходить чистішим, бо затримує більше часточок та кавових олій. Фільтри Hario тонші, тож напій виходить більш повнотілим ніж напій після деяких інших фільтрів.
Є навіть зображення кавового фільтра Hario під мікроскопом і ви можете побачити пори паперу і пересвідчитись, що вони не рівномірні.
А це вже зображення фільтра AeroPress під мікроскопом.
Це невідбілений фільтр Chemex під мікроскопом.
Отже, вам варто вибрати невідбілений фільтр, якщо ви прагнете більше піклуватись про довкілля. Або білий, якщо бурий фільтр дає занадто багато паперового присмаку вашій каві.
Щодо саме фірм-виробників, то в ідеалі, звісно, варто було б спробувати кожен з методів приготування аби вибрати найоптимальніший для себе.
Джерела: https://www.melitta.com/en/Our-Passion-through-the-Years-628.html
https://kllrcoffee.com/blogs/kllr-coffee-blog/the-kllr-coffee-guide-to-coffee-filters
https://coffeeadastra.com/2019/08/04/an-in-depth-analysis-of-coffee-filters-2/
https://www.roastycoffee.com/coffee-filter/
https://perfectdailygrind.com/2021/06/choosing-the-best-paper-filter-for-your-pour-over-coffee/