Kaffelogic Nano 7e vs Nucleus Link​

kaffelogic_vs_link_small_picture_1.jpg

Обсмажування кави - це сплав науки і мистецтва. Дехто з обсмажчиків більше схиляється до того, що це чисте мистецтво, а дехто є апологетом наукового підходу. Незважаючи на те, як ви для себе сприймаєте обсмажування кави, важко заперечити, що вибір якісного ростера може мати великий вплив на смак, аромат і загальну якість вашої кави. Справжній майстер може скористатися для обсмажування, умовно кажучи, звичайною пательнею. Але, незалежно від того, чи є ви професійним обсмажчиком чи домашнім любителем, гарний ростер збереже вам час, нерви і просто дозволить насолоджуватися як самим процесом обсмажування, так і його результатом. Nucleus Link та Kaffelogic Nano 7e - дві чудові машинки, про які піде мова в цьому короткому огляді. Обидва пристрої побудовані на платформі Kaffelogic Nano 7e, яка останнім часом доволі часто використовується на конкурсах з обсмажування по всьому світу. І з її допомогою вже виграно чимало конкурсів, найкращими обсмажчиками і бариста у світі. Ми розглянемо коротко особливості цих пристроїв, процес налаштування та характеристики, які відрізняють їх між собою та від інших ростерів. Nucleus Link та Kaffelogic Nano 7e пропонують як стандартні так і модифіковані профілі та універсальні можливості обсмажування.

Nucleus Link - це портативна обсмажувальна машина, розроблена для професіоналів, що обсмажують зразки, подорожуючи по всьому світу. Він пропонує понад 205 профілів обсмажування та програмне забезпечення, що дозволяє здійснювати відстеження обсмажування в реальному часі. Не можу сказати що останнє є критичним, так як рідко хто буде здійснювати модифікації процесу на живу, зважаючи величину батчу та повну автоматизацію, але інколи це може бути корисно. Nucleus Link легко транспортується. Він запакований у водонепроникний дорожній кейс. В комплекті з Nucleus Link є додаток, який дозволяє автоматично підібрати профіль для вашого зерна, в залежності від його щільності, типу обробки, висоти над рівнем моря і стилю обсмажки. І якщо в домашніх умовах це рідко потрібно, то для сорсингу зерна, це зручно. Для того щоб виміряти щільність, у комплекті є невеличкий мірний стаканчик, і додаток визначення щільності по вазі кави, яка в нього поміститься, автоматично вирахує щільність. Це з однієї сторони тривіально, але мати функцію в додатку зручно.
Nucleus_ProductNavigation_Link_970x1190-885x1086.png

Kaffelogic Nano 7e - це оригінальна платформа, яка іде в базі без розширеної кількості вбудованих профілів та аксесуарів, які доступні від Nucleus. Цей ростер зручний як для професійного так і домашнього використання. Систем також оснащена технологією повітряного обсмажування, що забезпечує рівномірне обсмажування але разом із тим дозволяє комбінувати та гнучко змінювати співвідношення конвекції та кондукції. Nano 7 має значно менше готових стандартних профілів, але разом з тим, на сторінці спільноти Kaffelogic ви знайдете чимало цікавих варіацій для обсмажування різними стилями, різного типу зерна, що не доступно для спільноти Link. Обидві машинки можна запрограмувати на приготування кави, готової до вживання вже за три дні, таким чином налаштувуючи час досягнення піку смаку на мінімальний. Такі профілі є в стандартній поставці, що часом може стати у пригоді, якщо у вас закінчується кава. Сконструювати їх самому не тривіально. Ще одним з цікавих елементів Nano 7 є boost kit, який дозволяє збільшити об’єм зерна що обсмажується до 200 грамів. На практиці, не все зерно можна обсмажити в такій кількості, через кількості лушпиння, яке може засмітити малельнкий чаф колектор, але зі 160 грамами система справляється практично в 100% випадків.
kaffelogic-nano74-small-plain.jpg

Огляд моделі Kaffelogic Nano 7e​

Оскільки ростер Kaffelogic Nano 7e призначений для регулярного стаціонарного використання в домашніх умовах чи власній ростерні, він є чудовим вибором як для початківців, так і для експертів та поціновувачів кави.
DSC00261-2 medium.jpg

Розглянемо характеристики системи:​

Nano 7 обсмажує від 50 до 200 грам кави. Такий розмір батчу дозволяє експериментувати з широким асортиментом зерен коли ви тестуєте зерно, або підбираєте профіль для нового зерна. Як на мене, то це надзвичайно зручно, дає можливість отримати в результаті профіль в найкращому смако-ароматичному профайлі без значних витрат зерна. Я розробив собі систему, в рамках якої я експерементую з вибраним зерном, змінюючи час сушки, реакції маяра, вигрузки зерна і швидкості його обсмажки. Маючи певний досвід роботи з зерном, біля 10 експерементальних обсмажок по 50-100 гр цілком достатньо, щоб знайти певний оптимум для обсмажки, орієнтованої на кілька варіантів приготування напою.

Разом з тим для домашньої обсмажки, як тільки ви підібрали профіль, ми можете обсмажувати по 160-200грам за один підхід, чого зазвичай, для мене особисто завжди вистачає в домашніх умовах. Та й врешті експерименти вдома не пропадають, бо виявляється, що навіть не найбільш вдалі, часто вже кращі ніж те, що ви можете придбати в місцевій ростерні, особливо, якщо ви для себе вибираєте гарні зерна. В той час, як при обсмажці 80-100гр, маючи в родині кілька любителів кави, друзів які знають, що ви маєте міні палярню і сусідів, вам верто приходить проводити біля системи забагато часу.

  • Комп'ютеризована система контролю обсмажування Nano 7 імітує методи обсмажування, які дозволяють моделювати поведінку класичних систем для обсмажування, що виконуються вручну на барабанних ростерах. Прогнозована швидкість збільшення температури, зміна коефіцієнта підсилення PID, збільшення потужності та профілювання потужності - все це приклади коригувань, які виконуються під час процесу обсмажування. Маніпулюючи хімічними процесами, які відбуваються під час обсмажування, ви можете досягти точного розвитку смаку в залежності від своїх уподобань і можете експортувати профілі до Artisan, та кілька інших форматів. Експорт напівавтоматичний, потребує додаткового коригування, яке з часом можна здійснювати більш менш системно.
  • Конструкція Nano 7 має ряд виняткових характеристик. Барабан в системі дуже тонкий а налаштування змін температури повітря швидка і барабан швидко повторює її, так як має дуже низьку теплоємність. Також швидкості потоку повітря зміюється моментально за потребою. Все це має важливе значення для розвитку смаку і керування процесом обсмажування. Використання динамічних змін потоку повітря допомагає гарантувати рівномірне обсмажування кавових зерен без їх пересушування.
Можливість швидких змін прискорення ROR, дозволяє будувати профілі для готової до вживання кави або кави (Ready to Drink), яка вже за 2-3 дні досягає піку смако-ароматичного профілю. Теорія таких профілів непогано описана в книзі “Espresso Coffee: The Science of Quality”, Illy and Viani, Elsevier, 2nd Edition, 2005 у 6 розділі.

  • Особливої уваги заслуговує спільнота Kaffelogic. Насправді є дві сторінки, одна на офіційному сайті - https://community.kaffelogic.com, інша в Discord, і є ще в facebook, але вони менш розвинута. На сторінках можна обмінюватися думками і обговорювати принципи, проблеми, практику використання. Одні тільки профілі від учасників спільноти і їй обговорення, вартують того щоб мати таку систему як Nano 7. Тут ви можете знайти профілі в абсолютно різних стилях обсмажки, для різного зерна, і що важливо, дискусії їх формування та використання. Це справжня платформа для вивчення майстерності обсмажки. Отмати такий досвід, який ви отримаєте використовуючи систему з різними профілями і обговорюючи свої результати, самостійно за короткий період часу просто не можливо.
  • Nano 7 розроблений для того, щоб пережити кілька поколінь, оскільки він побудований з довговічних компонентів і деталей, які можна замінити самостійно. Як на мене, то дана система це справжнє інженерне диво. Вона використовує прості і дешеві компоненти які мають значний запас міцності і працюють надійно. Nano 7 проста в обслуговуванні, яке можна здійснювати самостійно, без допомоги сервісного центру. Колись мій перший апарат, логістична компанія недбало транспортувала, і в ньому повідламувались деякі елементи. Я зміг його відремонтувати, замінивши фізично зламані запчастини, кількома деталями, купленими на радіоринку.
  • Аксесуари до системи включають – Boost kit, ручка, дорожній кейс для перевезення.
  • BOOST перетворить ваш ростер Kaffelogic Nano 7 на багатофункціональну машину, яка дозволить вам обсмажувати партії різного об'єму, від мінімальних 50-60 г до максимальних 180-200 г. (результати можуть відрізнятися залежно від різних факторів, включаючи тип кави, метод обробки та рівень обсмажування). У комплект Boost kit входить подовжувач камери з анодованого алюмінію з натяжними "ніжками", та код активації програмного забезпечення Studio (SAC) і ще мірний стаканчик. Подовжувач камери використовується для обсмажування об'ємів понад 100-120 г, тоді як система автоматично змінює швидківть обертів вентилятора для керування потоком повітря і теплові профілі на обраному вами базовому профілі відповідно до розміру партії, яку ви обсмажуєте.
  • Я особисто рекомендую також надрукувати на 3D принтері ручку для підтримки і перевертанні, файл доступний на сторінці –https://kaffelogic.com.ua/Catalogue.html. Модель ручки розроблена учасником спільноти і доступна за ліцензією, що дозволяє безкоштовно друкувати ручку для власного вжитку. Також для її кріплення будуть потрібні довші болтики, які саме, описано в файлах.
kaffelogic_small_picture_2.jpg

  • Кейс який я розробив самостійно для свого першого Nano 7, дуже схожий на кейс, доступний з Nucleus Link. Врешті в ньому немає нічого дивного, подібний інструментарій активно використовується для перевезення різноманітної цінної апаратури. Фото мого кейсу доступне на сторінці - https://kaffelogic.com.ua/Catalogue.html.

Вказівки по налаштуванню​

  • Розпакуйте і складіть систему. Для збірки потрібно тільки встановити чаф колектор на систему обсмажки.
Studio-Profile4.png

  • Другим кроком у процесі встановлення програмного забезпечення є отримання програми Kaffelogic studio з офіційного веб-сайту www.Kaffelogic.com і встановлення на ПК.
  • Калібрування та попередній нагрів. Відповідно до інструкцій, наведених у посібнику користувача, відкалібруйте Nano 7. Далі Переконайтеся, що Nano 7 підключена до мережі і стоїть на твердій поверхні. Нагрійте камеру обсмажування до оптимальної початкової температури в процесі першого тестування без зерна. Система напише що надто швидко нагрівається і вимкне нагрів, це штатний режим.
  • Четвертий крок процесу обсмажування - помістити зелені кавові зерна в камеру. Виберіть профіль обсмажування, який враховує тип кави, яку ви п'єте, а також ваші власні смакові уподобання і запустіть обсмажку. Якщо ви не маєте досвіду обсмажування, ви можете познайомитися з тим як вибирати профіль у довіднику - https://kaffelogic.com/resources/roasting-profile-guide
Врешті можете почати з профілю Classic або відповідного до висоти вирощення вашого зеленого зерна, з поправкою на методи обробки. Для анаеробних і натуральних методів, можете вибирати профілі з меншою висотою ніж фактична, і навпаки для митих методів та honey. Почніть процес обсмажування і стежте за даними, які відображаються в режимі реального часу в додатку Kaffelogic.

Деталі роботи з системою доступні в довіднику користувача. По факту все просто. Також більш детальні дані можна отримати перечитавши Kaffelogic wiki - https://kaffelogic.atlassian.net/wiki/spaces/RWK/overview

А також офіційний форум спільноти - https://community.kaffelogic.com

Звісно, інструкція налаштування і запуску надана тут не замінює посібник користувача, але демонструє простоту процесу.

Огляд Nucleus Link​

684_684_crop_2048x.jpeg


На ранніх стадіях свого розвитку Nucleus Link був задуманий як портативний ростер для зразків, який був би корисним для експертів, що виїжджали на кавові ферми. З часом систему трохи модернізували і вона перетворилася на більш гнучку і універсалну, дещо створюючи конкуренцію оригінальному Nano 7e. Розглянемо характеристики Link:
  • Nucleus Link використовує додаток Kaffelogic Studio з деякими модифікаціями, модифікований додаток, відповідно, називається - Link Studio. Цей додаток має можливість створювати та редагувати профілі, які відповідають вашим конкретним вимогам. Він також має можливість моніторингу даних в режимі реального часу, але я цією функцією ніколи не користувався. Модифікація Nucleus Link має можливість корегування та вибору профілів в залежності від висоти над рівнем моря в напівавтоматичному режимі. Звісно ви завжди можете зробити відповідні модифікації в Studio самостійно, але те що пропонує Link, просто і зручно.
  • Виробник рекомендує починати обсмажування при кімнатній температурі, переконавшись, що температура зерен відповідає температурі навколишнього середовища. Це призводить до більш рівномірного обсмажування, нижчого рівня вуглекислого газу в зразку і більш раннього розкриття повного потенціалу кави.
Screenshot_20240316_173348_Link App.jpg

  • Програмне забезпечення Link Studio має більше 205 основних профілів. Така множина профілів гарантує, що ви можете підібрати готовий профіль, для різних сортів та зерен різної обробки. Причому, додаток на смартфону, допомагає вам підібрати потрібний профіль. Таким чином ви можете розпочати роботу без детального аналізу існуючих чи самостійного створення профілю. Тестуючи Nucleus Link вперше, завдяки додатку я зміг якісно обсмажити зразки в перший же вечір, за пару годин після запуску та налаштування, без вивчення деталей профілів. Додаток врахував висоту над рівнем моря мого місцезнаходження (його потрібно дізнатися самостійно, і це можна зробити в інтернеті (шукайте what is my elevation), тип обробки зерна, його щільність (вимірювання на вагу з використанням ємності що йде в помплекті) та стиль в якому я хочу обсмажити зерно. Єдино що мені не дуже сподобалось в цьому процесі, це те, що немає прозорої інтеграції додатку з ростером, відтак данні потрібно в ручну передавати, або здійснювати вибір через додаток на ПК, який приєднується до ростера через кабель. Я очікую, що зв'язок додатку на телефоні з ростером буде реалізовано в наступних модифікаціях, які будуть мати вбудований Bluetooth модуль.
  • Nucleus Link упакований в дорожній кейс, який є водонепроникним і стійким до ударів. Я не думаю, що система буде добре почуватися у звичайному багажному відділенні лікака, так як багажем часто кидаються просто таки безбожно. Однак при падінні з незначної висоти чи від ударів при перенесенні чи підстрибуванні при перевезенні в авто по поганій дорозі, він однозначно врятує. Кейс добре підходить для поїздок на ферми для оцінки зразків, як то кажуть, у будь-який час і в будь-якому місці. Завдяки своїй міцній конструкції, він гарантовано прослужить довгий час. Кейс можна брати з собою в кабіну літака, якщо авіакомпанія це дозволить. Його розміри відповідають дозволеним, але різні компанії можуть виставляти різні правила. Врешті ви завжди можете здати пристрій в кейсі до багажу з зазначенням спеціальних умов його перевезення, що забороняють персоналу ним жбурлятися 😊.

Налаштувати Nucleus Link просто, якщо коротко, то​

  • Розпакуйте та з'єднайте разом основні частини Nucleus Link.
  • Підключіть Link до власного комп'ютера за допомогою USB-шнура, що входить до комплекту поставки.
  • Завантажте та встановіть програмне забезпечення Link Studio з веб-сайту Nucleus. За допомогою USB-кабелю підключіть Nucleus Link до програми.
  • Для того, щоб ознайомитися з інтерфейсом, вам слід вивчити доступні профілі.
  • Відповідно до інструкцій, наведених у посібнику користувача, відкалібруйте систему задавши підповідний параметр калібрації, який ви отримаєте від додатку в залежності від висоти над рівнем моря.
  • Задайте в додатку основні параметри – щільність, обробку, вольтаж мережі, щоб отримати рекомендації для вибору профілю. Або створіть свій власний, якщо ви до цього готові.
  • Задайте відповідний профіль в ручну на ростері або через додаток на ПК
  • Помістіть зелені кавові зерна в камеру та запустіть обсмажку.
  • У режимі реального часу стежте за обсмажуванням і вносьте необхідні корективи.

Висновки​

На закінчення підсумуємо вище сказане. Nucleus Link і Kaffelogic Nano 7e мають ряд відмінних характеристик, які призначені для задоволення різноманітних вимог. На мою особисту думку Nucleus Link краще підходить для поїздок по фермам, так як має готові профілі з автоматичним підбором та корекцією під різні висоти і типи зерна, і готовий інструментарій для врахування щільності. Разом з тим Kaffelogic Nano 7e буде кращим для стаціонарного використання в ростерні чи вдома. І з причини наявності Boost kit-а, і з причини наявності спільноти з більш широкими можливостями свідомого вибору різноманітних стилів обсмажки та обговорення того що ви робите з користувачами з усього світу. Прийміть зважене рішення на основі ваших смаків і цілей, яких ви хочете досягти, незалежно від того, чи є ви професійним обсмажувачем чи домашнім любителем.

Насолоджуйтесь обсмажуванням!