singleorigincoffeefarm-1024x768.jpg


Часто моносортовою кавою називають просто каву з однієї країни походження, але насправді термін "моносорт", або краще сказати "кава одного походження" (single origin) більш вузьке поняття і означає, що це кава з однієї ферми (кооперативу), одного ботанічного різновиду, або одного регіону, чи промивочної станції. Зазвичай це зазначається прямо у назві.

Отже, якщо на упаковці написано просто "Бразилія", то це не кава одного походження, а якщо написано, наприклад, "Бразилія Фазенда Санта Ізабель Жовтий Бурбон", то це кава одного походження.

Кава одного походження - це кава яка простежується, вона має особливий смак, який залежить від умов вирощування (ґрунт, клімат, висота проростання над рівнем моря, тінь), а також ботанічного різноманіття та методів обробки.

Коли кава походить з одного господарства, або кооперативу, то вона формується відповідно до традицій цього фермерства і є унікальним продуктом цього часу та місцевості. Така кава ж високоякісною і, зазвичай, дорожчою, бо має обмежену доступність.

Суміші.
Сумішшю називається як кава, яка зібрана з різних регіонів однієї країни, так і кава з різних країн походження.

Часто ростерії роблять свою (одну або кілька) фірмову суміш самостійно.

Яка принципова різниця між кавою одного походження та сумішшю?

1. Доступність.
Кава - це сезонний продукт, тож коли фермерство, чи кооператив зібрали та обробили свій врожай, його може викупити навіть 1 трейдер і ця конкретна кава з цієї ферми (кооперативу) буде представлена лише в певних країнах у певних обсмажувальників.

В той же час суміші поєднують різні види кави, тож вони можуть бути доступними протягом тривалого часу.

2. Вартість.
Рідкісніший продукт коштує дорожче. Те саме стосується і кави, тож кава одного походження є дорожчою за суміші.

3. Простежуваність.
Якщо ви вживаєте каву одного походження, то ви точно знаєте, звідки вона походить. Трейдери можуть надавати фото та відеоматеріали з місця вирощування. Це сприяє розвитку справедливої торгівлі.
У випадку з сумішами цього досягти дуже важко.

4. Смак.
З одного боку кава одного походження має унікальний та особливий смак, оскільки має конкретні характеристики в конкретний час.
З іншого суміші можуть давати більше нашарувань у смаку та різноманітності.

Як визначити, яка кава вам більше підійде?

Справа у вашому власному смаку та ваших харчових звичках. Якщо ви любите додавати до кави цукор, молоко та інші наповнювачі, то вам краще підійде суміш.

Якщо ж ви віддаєте перевагу чорній каві без цукру, то краще звернути увагу на каву одного походження.

Якщо ви хочете щоб смак вашої кави був максимально надійним та стабільним, то варто віддати перевагу суміші.

Якщо ви не проти того, що кава відрізняється від чашки до чашки, тоді краще вибрати каву одного походження. Навіть якщо ви придбали каву з однієї і тої ж ферми у 2-х різних обсмажувачів, вона може відрізнятись за смаком.

Якщо ви ніколи не куштували каву одного походження, то спробуйте влаштувати собі невеличку пригоду вже наступного разу, як забажаєте випити чашечку кави.


Джерела:
https://counterculturecoffee.com/blog/coffee-basics-what-is-single-origin-coffee
https://www.homegrounds.co/single-origin-coffee/
https://perfectdailygrind.com/2015/09/everything-you-need-to-know-about-single-origin-coffee/