Пересічній людині може бути незрозуміле слово про "тіло" в контексті інформації про каву. Це про зерно, чи про вплив кави на тіло людини? В обох випадках - ні.
Тіло кави - це структура напою, його консистенція, яку ми відчуваємо на смак. У "Посібнику професійного бариста" Скотт Рао визначає тіло як "вагу або повноту напою, що відчувається в роті. Але при цьому важливо зазначити, що описуючи тіло ми не описуємо смаки та аромати.
Терміном "тіло" ми намагаємось передати фізичні властивості кави, як ми її відчуваємо в роті. Тобто для опису тіла можна використовувати такі слова: в'язке, щільне, водянисте, гладке, текстурне, вершкове, оксамитове, брудне та ін.
Ви можете зустріти назви тіла як: легке, середнє, або повне чи округле.
Чим більше в напої нерозчинних у воді елементів (білкові молекули, олії), тим більш повним і округлим є тіло.
Найбільше на тіло кави впливає метод приготування, спосіб обробки, стиль обсмаження і походження.
Методи приготування кави, які дають найповніше тіло: джезва, гейзерна кавоварка, еспресо-машина, френч-прес та металевий (не паперовий) фільтр.
Будь-який метод приготування з використанням паперового фільтра дає легке тіло, оскільки папір затримує переважну кількість олій і вони не потрапляють у вашу чашку.
Чим вище в горах росте кава, тим більше олій і сполук вона має, тож тим повнішим і округлішим є її тіло.
Обробки, які дають повне тіло: натуральна та Хані. Чим більше слизу залишається на каві в процесі обробки, тим повнішим є тіло.
Мита ж обробка дає легке або середнє тіло.
Практично все що стосується кави - це особисті уподобання кожної людини, тож є люди, які віддають перевагу маслянистості, насиченості та густоті в кави, а є ті які вважають що найкраще смакує кава заварена з використанням паперового фільтра.
Найлегший спосіб для одержання легкого тіла - додавання води до вже готової кави. Бажано додавати воду тої самої температури як і готова кава щоб уникнути виділення надмірної гіркоти.
Середнє тіло - знаходиться між легким та округлим. Кава середнього тіла добре підходить для щоденного вживання. Якщо кава має легке тіло від природи (бразильська, мексиканська), то повільне заварювання без використання паперового фільтра (наприклад френч-прес) додасть більше тіла у вашій чашці. Якщо кава від природи щільна (Кенія, Суматра), то зменшення часу заварювання та паперовий фільтр зробить тіло середнім.
Важке або округле тіло дає кава, яка росте високо в горах, в тіньових умовах, чи на вулканічних ґрунтах. Щоб приготувати каву з округлим тілом необхідно обирати джезву, або гейзерну кавоварку, або інші методи які не передбачають паперовий фільтр.
Як щодо вас? Чи ви колись використовували поняття "тіло кави" раніше? Якими атрибутами для опису тіла ви користуєтесь?
Тіло кави - це структура напою, його консистенція, яку ми відчуваємо на смак. У "Посібнику професійного бариста" Скотт Рао визначає тіло як "вагу або повноту напою, що відчувається в роті. Але при цьому важливо зазначити, що описуючи тіло ми не описуємо смаки та аромати.
Терміном "тіло" ми намагаємось передати фізичні властивості кави, як ми її відчуваємо в роті. Тобто для опису тіла можна використовувати такі слова: в'язке, щільне, водянисте, гладке, текстурне, вершкове, оксамитове, брудне та ін.
Ви можете зустріти назви тіла як: легке, середнє, або повне чи округле.
Чим більше в напої нерозчинних у воді елементів (білкові молекули, олії), тим більш повним і округлим є тіло.
Найбільше на тіло кави впливає метод приготування, спосіб обробки, стиль обсмаження і походження.
Методи приготування кави, які дають найповніше тіло: джезва, гейзерна кавоварка, еспресо-машина, френч-прес та металевий (не паперовий) фільтр.
Будь-який метод приготування з використанням паперового фільтра дає легке тіло, оскільки папір затримує переважну кількість олій і вони не потрапляють у вашу чашку.
Чим вище в горах росте кава, тим більше олій і сполук вона має, тож тим повнішим і округлішим є її тіло.
Обробки, які дають повне тіло: натуральна та Хані. Чим більше слизу залишається на каві в процесі обробки, тим повнішим є тіло.
Мита ж обробка дає легке або середнє тіло.
Практично все що стосується кави - це особисті уподобання кожної людини, тож є люди, які віддають перевагу маслянистості, насиченості та густоті в кави, а є ті які вважають що найкраще смакує кава заварена з використанням паперового фільтра.
Найлегший спосіб для одержання легкого тіла - додавання води до вже готової кави. Бажано додавати воду тої самої температури як і готова кава щоб уникнути виділення надмірної гіркоти.
Середнє тіло - знаходиться між легким та округлим. Кава середнього тіла добре підходить для щоденного вживання. Якщо кава має легке тіло від природи (бразильська, мексиканська), то повільне заварювання без використання паперового фільтра (наприклад френч-прес) додасть більше тіла у вашій чашці. Якщо кава від природи щільна (Кенія, Суматра), то зменшення часу заварювання та паперовий фільтр зробить тіло середнім.
Важке або округле тіло дає кава, яка росте високо в горах, в тіньових умовах, чи на вулканічних ґрунтах. Щоб приготувати каву з округлим тілом необхідно обирати джезву, або гейзерну кавоварку, або інші методи які не передбачають паперовий фільтр.
Як щодо вас? Чи ви колись використовували поняття "тіло кави" раніше? Якими атрибутами для опису тіла ви користуєтесь?
Джерела:
What is Coffee "Body"?
Coffee’s body is easily imaginable but perhaps not so easily noticeable. It is a feeling of heaviness and of some sort of “strength” that we can discern with coffee in the mouth, especially by pressing the tongue against the palate. The definition of “body” is used to indicate the structure of...
shopblends.com
What is Coffee "Body"?
The term body describes the physical properties - heaviness, or mouthfeel - of the coffee as it settles on your tongue; the feel of the coffee coating the
espressocoffeeguide.com
Coffee Guide: What Is Body? & How Do I Brew & Roast for It?
Body: what actually is it? It’s something we coffee-lovers like to talk about a lot, and it’s even included on cupping forms. But do we know what body really is? Why some coffees have more body than others? And how we can roast or brew to accentuate this quality?
perfectdailygrind.com
What is body in coffee? - CoffeeMind
This post will be divided into two parts. The first covering the investigation of the term ‘body’ itself, and the second will include a peek into the world of sensory science and how we test for differences in ‘body’ between coffee samples. One of the core concepts used to describe the flavours...
coffee-mind.com