UT3prz78LcKGmFYTPJVC4EMYSdlniFe6zcKF5fyGi7U6nMgp0-TpVe6FV0YDoCnempGW_mObdqiVQqCfGu0xdjHOm5pfgbo_xIr_wMFNu3Wk69MYtHjrXGqY8AzEBnFpgL_j-a4n=s0

Найпопулярніший домашній заварник у світі!

Мока пот, або гейзерна кавоварка, дуже звичний і популярний кавовий заварник. Впевнена, що у кожного вдома десь на антресолях лежить несправедливо забутий геніальний витвір італійського інженера.
Ми звикли пити каву у кав’ярнях, а вдома швидше за все це буде джезва, або френч-прес чи просто чашка. Набувають популярності воронки та інші модні пристрої. Але саме мока пот зробив революцію спочатку в італійських домах, а потім і по всій Європі.

Винахід Альфонсо Бьялетті

У 30-ті роки XX століття почав набувати популярності алюміній, з якого почали виготовляти посуд для домашнього використання. Алюміній позиціонувався як міцний, але легкий метал, що не іржавіє.
Дизайнером кавоварки став італійський інженер Альфонсо Бьялетті. Сам принцип роботи (тиск пари й клапан) йому підказали механізми для прання, котрі використовували італійські господарки. Ну а виготовити саму кавоварку вирішив з модного алюмінію.
Що ж такого революційного було у мока поті? Кава для італійців була і є національним продуктом. Але споживали її в основному в барах. Кава була приводом соціалізації — зустрічі, розмови, суперечки, новини. Тож всі інновації були направлені на розвиток барного обладнання. І раптом така зручна і модна кавоварка для дому, ще й варить смачну каву!

7Fie-fjmFu1XHejBVL2R2yy2AROvQjEmz0KvbUv59d2z-6MIan3aca8YbeM6d1CIgY3XwHYKCNs5leu8q5vW2eO9orQd_gG9BkD9w29kYjmQHtCauMg3JhvH4w_CnG8YfoAHwLlj=s0

Відтоді нічого не змінилось у конструкції кавоварки, хіба що зовнішній дизайн і матеріалом слугує не тільки алюміній. Компанія Bialetti, заснована Альфонсо Бьялетті, існує і виробляє культові заварники, що розходяться по всьому світу. Мока пот став символом італійської кавової культури й присутній у колекціях музеїв сучасного мистецтва.
Розгляньмо прості рецепти приготування кави у мока поті, а також кілька способів покращити напій.

Принцип приготування

RCQAZfb1LDWkftlFtbCdgwiSzLkYOLsgJLli--83Xwbn18_6yUXteRKzmzTYblOzy4EYrOvbrNNfKdpbpANpI4pvovr9l20_FXmxMQh4XpqlUQW1RQhdKbUhnfL6x-hpdSEZA1iQ=s0


Гейзерна кавоварка складається з трьох частин: нижньої колби, металічного фільтра для кави та верхнього кавника з клапаном і кришкою. Кавоварки можуть бути різних розмірів, а також мати різні за місткістю фільтри. Саме від розміру фільтра залежить, скільки ми візьмемо меленої кави. Якщо у вас стандартний мока пот об’ємом 300 мл (на 2 порції), кави слід взяти 15-18 г і 250-300 мл води.

E4cEPkbKW-JbSvWRYsIGPWiyUUVcCvnDBtfcCrabWR2dqdQPU8iYhVWhJ2YylrDA0Ncy3GxXhas8zzK7MFOrhzlwMwVlUWyS9nQmcm3T7aiM91FdKkvIGgCZNz4Rfi1jMBfREx6B=s0
  1. Воду наливаємо в нижню колбу з розрахунку 100 мл води на 6-7 г меленої кави. Щоб прискорити процес, можна налити гарячу воду.​
  2. У металевий фільтр насипаємо потрібну кількість кави. Всередині фільтру є бровка, що визначає кількість кави. Трохи притискаємо, щоб вирівняти таблетку.​
  3. Встановлюємо фільтр з кавою у нижню колбу. Накручуємо верхній кавник.​
  4. Ставимо на вогонь. Вода в нижній колбі закипає, утворюється тиск. Під тиском відкривається клапан у верхньому кавнику і вода виштовхується через каву у верхню частину. Спостерігати за приготуванням краще з відкритою кришкою, щоб уникнути перегріву нижньої колби, коли звідти вода переходить у верхню частину.​
  5. Закриваємо кришку і розливаємо каву у чашки. Краще дати каві трохи прохолонути, бо напій має високу температуру, можна обпектися.​
SL9DBPS6U8JjTumazih2rw3-Ux23WrIhkRuLJKukTh6J9LUZtPU9AzJ1GXWePdkEOn4VgpXu8bYziFFqftzVudmgbTyzrrejPqo6k2_4gTPyI6sl8DydMX3hLVnb83DWBvUNjlMT=s0
FO0XnqoiglE7GfUr3cktt-RV8-PZbJQnqh6UybTck1QHEt6mFSXJ3nvO2cqklhYgTFLPHQAp7Rk0p3gnYnjdXtRsJ17rDLc8urknd7H9iKGEgVBfwKCSGuurD0QVKnCUv3E9IsqU=s0


Ще кілька порад для найкращого смаку

Кава
Ви можете узяти каву до смаку. Арабіка чи робуста, світле чи темне обсмаження — що вам до вподоби. Але для найкращого результату, з точки зору якісного смаку, слід взяти каву свіжої світлої обсмажки. Свіжосмажена кава буде гарантовано ароматніша, а світле обсмаження дасть яскравий смак без гіркоти.
Заварювання у гейзерній кавоварці досить агресивне для кави. Метал, з яким контактує мелена кава під час заварювання, швидко нагрівається, і вода теж майже кипить. Кава темної обсмажки буде підгоряти та екстрагувати надлишок гірких речовин, тому смак буде помітно гіркий. Кава світлого обсмаження краще взаємодіє з високими температурами й навіть краще екстрагує якісні смакові речовини й цукри.

uwZ0aKfqK9kXodRgQxwD9g_bvKXNw2MdYeP7epfm30FwUqwOH1TIAw151ba3B0j9RTEmi0FmQsFlJt9MF-Cw3Y_evyeFwRH0qemaWNKDKK8Q6XzXXkSAbu-RuN0d4j5wvHvrC4_6=s0


Помел
Класично
для гейзерних кавоварок використовують досить дрібний помел, трохи більший за еспресо (як сіль екстра, наприклад). Дрібний помел дасть досить насичений напій, але, знову ж таки, з помітною гірчинкою. Тому ми рекомендуємо брати грубіший помел (як цукор), щоб отримати напій з більш збалансованим смаком.

Кількість кави
Скільки взяти меленої кави залежить від того, скільки напою ви плануєте отримати. Стандартне співвідношення кави до води 1:15 - 1:18. Тобто на одну частину кави беремо 15-18 частин води. Таким чином кава добре екстрагується і ви отримаєте збалансований солодкий напій.
Якщо ви візьмете забагато кави, отримаєте дуже концентрований, але незбалансований і дуже кислий напій. Велика порція просто не встигне проваритися. Якщо ви візьмете замало кави, отримаєте напій з великою кількістю кофеїну і гірких речовин, хоч і слабкої концентрації. Дотримуйтесь рекомендованих пропорцій і завжди матимете смачну каву.

Фільтр
Якщо покласти на мелену каву паперовий фільтр (наприклад, для аеропреса), напій буде чистим і стабільним на вистиганні, не матиме осаду в чашці.

Догляд

6sEIiH3lx9r7nhKKlysWdVH4u8xRZfGcJEEtMbNgoGMPwQxMKkocut5_F2kEsKQXAEqvx3tvyzzIitmDdvzvcVgcdGXmdcs1eNplWZ3B3M1ZrwrENNaSiG30y9drs7z4z_YOYn-x=s0


Доглядати за кавоваркою дуже просто, але є певні правила безпеки. Розбирати заварник потрібно після того, як він охолоне. Миємо металеве сито і верхнє сито гарячою водою, також використовуємо рідину для миття посуду, щоб розчинити кавові жири. Якщо кавоварку не мити щоразу після використання, кава набуде неприємного прогірклого присмаку.
З часом також зношується силіконова прокладка, що забезпечує прилягання нижньої частини до верхньої. ЇЇ потрібно міняти, або вже купувати нову кавоварку.
Якщо кавоварка нова, або нею довго не користувалися, слід спершу прокип’ятити в ній звичайну воду.
Час від часу в кавоварці формується накип. Чистимо лимонною кислотою: розводимо у гарячій воді одну чайну ложку лимонної кислоти, заливаємо розчин у кавоварку і ставимо на вогонь. За потреби повторюємо процедуру. Після очищення ретельно ополіскуємо всі частини і проганяємо воду.

Застереження при використанні

Приготування кави у мока поті може бути небезпечним, якщо ви відволіклися у процесі приготування, і кавоварка перегрілася.
Також неприємності можуть трапитися, якщо ви:​
  • налили воду вище клапана у нижній частині кавоварки (його добре видно зсередини та зовні);​
  • наповнюєте кавою сито до країв (потрібно лишити трохи місця, бо кава розбухає від води);​
  • використовуєте дуже дрібний помел.​
Вода в таких випадках буде підійматися через каву з перепонами, і тиск в нижній частині може бути надто сильним. Надлишки тиску виходитимуть через клапан, але клапан може забруднитись або в ньому утвориться накип, і це може пошкодити кавоварку і вас.
Якщо ви візьмете до уваги наші рекомендації, то щоразу насолоджуватиметесь смачною запашною кавою та атмосферою справжньої італійської кавової традиції.

F4J_2fHogt-1RFxkl-pQZYbpjoENoVbrm2cz_JiYlEyYPZZYwzzyCy5Gp4zPiOT84oFzRTunWpu7gUxBVbWrbbd5Ekhdo8TsKrNOaMXtaPXL-0Jnijs12oc4FLnCA_--7gdn_AYB=s0


Ну і наостанку, зваримо смачний мока пот разом: https://www.youtube.com/watch?v=94KB4t1QTNw