Напевно ви зустрічали інформацію про те, що кава має багато антиоксидантів, які сприятливо впливають на організм людини.
Антиоксиданти - це речовини, які сповільнюють або припиняють процеси окислення в клітинах організму. За деякими даними, кава - це найбільше джерело антиоксидантів для середньостатистичної сучасної людини західного світу (США та Європа).

Тож в Польщі минулого року було проведено дослідження, про те, в якому методі заварювання кількість антиоксидантів у каві найбільша.

Було обрано такі методи: аеропрес, еспресо, фільтр (паперовий), френч-прес та звичайний настій кави.

Також вони досліджували, які елементи в якій кількості присутні в каві, залежно від методу заварювання. На фото графіки по кожному елементу, який досліджувався.

Це теж є важливим, оскільки кальцію, наприклад, для дорослої жінки необхідно 750 мг/день, а для дорослого чоловіка 950 мг/день. Тож, вживаючи 2 еспресо на день, жінка отримує майже 7% добової норми кальцію, а чоловік 5%. Магнію доросла людина потребує 400 мг/день, тож вживаючи приміром 2 чашки кави методом аеропрес ви отримаєте половину добової норми магнію.

Також напишу добову норму по кожному елементу, до яких є графіки.

Алюміній - не більше 12 мг/добу.
Алюміній.jpg

Нікель - не більше 0.06 мг/добу.
Нікель.jpg

Стронцій - 1.5 мг/добу.
Стронцій.jpg

Калій - 2000 мг/добу.
Калій.jpg

Натрій - 550 мг/добу.
Натрій.jpg

Фосфор - 700 мг/добу.
Фосфор.jpg

Кремній - 20-50 мг/добу.

Кремній.jpg

Марганець - 2 мг/добу.
Марганець.jpg

Хром - 0.05 - 0.2 мг/добу.
Хром.jpg

Кобальт - 0.014-0.075 мг/добу.
Кобальт.jpg

Залізо - 24-18 мг/добу.
Залізо.jpg

Цинк - 15-20 мг.
Цинк.jpg


З антиоксидантів було виокремлено галову та яблучну кислоти, найбільше цих кислот можна отримати, споживаючи каву методом аеропрес, найменше галової кислоти - методом френч-прес, еспресо ж містить найменше яблучної.

20211027_070036.jpg

Галова кислота зустрічається також у чаї, дубовій корі, дубильних екстрактах. Вона здійснює в'яжучу, протизапальну, анестезуючу дію на наш організм.

Яблучна кислота сприяє засвоєнню організмом заліза, є присутньою у багатьох плодах (барбарис, виноград, яблука, малина, горобина).

Для дослідження використовувалась суміш арабіки без уточнення країни походження, обсмаження місцевої польської ростерії.

Отже, кожен метод заварювання має свої переваги. Комбінуючи періодично каву, приготовлену різними методами заварювання, ви можете насичувати свій організм різними речовинами.


Джерело: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32290140/
  • Like
Реакції: Volo