Священний помел - Fiorenzato.
Яку кавомолку шукає середньостатичний початківець ? Бувшу у вжитку, на сайтах, по знайомим технікам. Трохи розібравшись, купляють «народну» Fiorenzato F64. Бувшу у користуванні, чи нову, якщо є трохи більше монет.
Це був і мій шлях. Fiorenzato F64 evo V2.
Беру дві ! 2019 рік.
Досить швидко я зрозумів, що кавомолка надійна, проста в користуванні і налаштуваннях. Проте у неї був великий недолік — при зміні температури і вологи, кавомолка видавала грами меленої кави з похибкою, що мене не влаштовувала. Це стосується всіх кавомолок, в яких налаштування помелу налаштовуються через час, на протязі якого працюють жорна, щоб змолоти порцію кави. Якщо в приміщенні не підтримується постійна температура і вологість, будьте готові, що в холодний і дощовий ранок, недостатньо досвідчена бариста подзвонить і всхлипуючи попросить приїхати, так як не може налаштувати помел і пролив. Біля закладу незадоволені покупці, біля кавомолки гори змеленої кави і заплакана бариста. Хоча на екрані показується відсоток вологи і температура, бариста без досвіду навряд-чи скористається такою підказкою. Я також через це пройшов. «Мажорні» кавомолки коштували для мене надзвичайно дорого, враховуючи мій сегмент кави і покупців, мої продажні ціни.
На превелике моє задоволення Fiorenzato випускають ПЕРШУ (яку я знав на той момент) кавомолку з подрібненням по вазі. Дякую ВАМ, інженери Фіоренцато !!! Це зараз виробники, пасучи задніх, почали робити кавомолки по вазі. Тоді (і зараз) це був прорив. Серед моїх друзів не було користувачів з досвідом експлуатації подібного. Купляв інтуїтивно, прочитавши все, що було доступно по Fiorenzato F64 evo XGI в січні 2020 року.
Беру дві ! І ось я власник одних із перших Fiorenzato F64 evo XGI в Україні !
Переваги відчув відразу. Кавомолка допомагає бариста з меншою кваліфікацією, підвищує рівень досвідчених. В обох випадках як бариста, так і власник у виграші. Відсутні великі «скачки» порцій, облік і витрата зерна стали більш зрозумілішими і стабільнішими. Однорідність помелу (при гострих ножах) і МАЙЖЕ постійна вага помелу роблять еспресо більш стабільним і прогнозованим. Скорочують час налаштувань, зменшують помилки бариста не зважаючи на температуру і вологу. Однаково добре, за ці роки, зарекомендували себе як на моносортах, так і на комерційних купажах. Інтуїтивний екран, все зрозуміло, просте налаштування. Коли коливання температури і вологості значні, бариста також може регулювати диском ступіть помелу, але налаштування менш інтенсивні, порівняно з Fiorenzato F64, достатньо одної-половини поділки, далі кавомолка «підтягує» порцію по вазі. По габаритах і вазі трохи більші, ніж прості 64. Ідея інженерів і механіків з Fiorenzato була в тому, щоб зважувати кавомолку, розташовану на тензодатчиках в момент помелу і припиняти помел, коли вага порції досягнута. Що і було вдало реалізовано.
З особливостей — корпусу кавомолки не мають торкатись ніякі сторонні предмети. Може реагувати навіть на увімкнений вентилятор, якщо сила повітря направлена на кавомолку, досить значна. Щоб підтримувати її в чистоті придбав малий порохотяг, яким вибираю просипане зерно чи змелену каву з-під неї. Порохотяг річ корисна в любому випадку, в тому числі і для обслуговування кавомолки і кавомашини по місцю. Жорна міняв, коли з’являвся надпис про заміну. Останні поставив RED SPEED, проте переваги не помітив, час помелу при однаковій вазі, порівняно зі звичайними жорнами, навпаки збільшився. Поміняв на 202000 порціях конденсатор,
проте скоріше для профілактики, чим по необхідності. Повніст’ю розбирав і чистив два рази. Після цього проводив калібрування, під час якого зробив налаштування і на даний час кавомолка, крім стандартних показників (дата, час, вологість, температура, помел ...) показує вагу запрограмовану помелу, реально вагу змеленого зерна і різницю, зазвичай від 0,1 до 0,4 грама, між заданою порцією і змеленою. Є підсвітка кошика. Дуже зручно, видно процес помелу і можна нахиляти холдер, щоб змелена кава насипалась рівномірною пірамідкою. Окреме заземлення корпуса відсутнє. Проте щоб була якась велика статика чи каву розпорошувало повз кошик — такого немає.
Із недоліків. Після простою, коли робите помел, кавомолка майже завжди не видає повну порцію. Майже завжди менше від 0,1 до 0,4 грама. Після помелу (після простою приблизно 5 і більше хвилин) і помелу порції після простою їй знадобиться до півхвилини, щоб відкалібруватись і далі помел нормальний. Це не добре, так як покупець не любить чекати і цей час тянеться нескінченно довго. Я нівелюю цей процес, свідомо йдучи на похибку в помелі до 0,4 грама. Після чого, якщо немає покупця, кавомолка відкалібровується. Тобто оптимальний для неї режим — безперервна робота, або робота з невеликими інтервалами, тоді похибка або відсутня, або мінімальна. Коли порція за порцією — результат відмінний. Якщо одинарна порція 14 грам- це буде не так помітно. Якщо на 9-10 чи навіть менше грамах — пролив може бути швидше.
На даний час кавомолка має пробіг більше 200000 порцій і працює . Проте, навіть після калібрування (калібрував не еталонною гирею в 1 кг. Можливо в цьому причина ?), показує невідповідні числа на екрані і фактично змеленої порції. Наприклад: задаю вагу, яка висвічує на екрані — 15.2 грама. Контрольне зважування показує вагу 14.5 грама. Ці 14.5 грама так і будуть стабільно в помелі (з похибкою 0.1-0.4 грама після простою). Тобто, якщо я хочу реально змелені 15,2 грама, додаю ще 0.7 грама. Тоді помел буде 15.2 грама, а на екрані буде показувати 15.9 грам — що не відповідає дійсності на екрані, але відповідає фактичній вазі в холдері. Для мене це не принципово, так як періодично контролюю вагу порції через ваги. До того-ж, вагу на певний сорт чи купаж виставляю я ( у вашому випадку можливо технік), бариста в цьому участі не приймає і регулює пролив зменшуючи чи збільшуючи фракцію. Періодично потребує чистки (як і решта кавомолок). На калібрування будуть впливати залишки кави, як тут
Очевидно, що подібне впливає на вищеописану різницю між реально виданою вагою порції і цифрами на екрані. Повне розбирання для чистки і послідуюче калібрування не додали стабільності в роботі. Очевидно спрацювало правило техніків: «Не заважай техніці працювати !»
Із цікавого: помел на Фіоренцато можна налаштувати значно менший, ніж у відкаліброваній ЕК43 S. Тобто «під джезву» - без проблем.
За свої гроші — гідна кавомолка з розширеним функціоналом, витримує більше 200 000 порцій і продовжує працювати ( в моєму випадку — вже не так коректно, можливо через мої втручання). В любий час можна перемкнути помел по часу ( у разі серйозних збоїв по помелу по вазі).
Описана кавомолка має серійний номер 000408884.
Що хочеться покращити ? Однозначно хочеться мікрометричного регулювання помелу ! Тримача холдеру. Хочеться більших ножів, і вони є ! Є в наявності Fiorenzato F83Е XGI ! Жорна 83 мм. ! Я вмикав і поробив декілька днів на пробу. Це як пересісти з Фіата на Феррарі. Однорідність і швидкість помелу, дуже потужно ! Потужний двигун, більші жорна. Нові відчуття. Ще краще, ще швидше, ще приємніше...
написано : Viho Sánchez 20:45 08.10.2024, доповнено 20:31 20.10.2024
Яку кавомолку шукає середньостатичний початківець ? Бувшу у вжитку, на сайтах, по знайомим технікам. Трохи розібравшись, купляють «народну» Fiorenzato F64. Бувшу у користуванні, чи нову, якщо є трохи більше монет.
Це був і мій шлях. Fiorenzato F64 evo V2.
Беру дві ! 2019 рік.
Досить швидко я зрозумів, що кавомолка надійна, проста в користуванні і налаштуваннях. Проте у неї був великий недолік — при зміні температури і вологи, кавомолка видавала грами меленої кави з похибкою, що мене не влаштовувала. Це стосується всіх кавомолок, в яких налаштування помелу налаштовуються через час, на протязі якого працюють жорна, щоб змолоти порцію кави. Якщо в приміщенні не підтримується постійна температура і вологість, будьте готові, що в холодний і дощовий ранок, недостатньо досвідчена бариста подзвонить і всхлипуючи попросить приїхати, так як не може налаштувати помел і пролив. Біля закладу незадоволені покупці, біля кавомолки гори змеленої кави і заплакана бариста. Хоча на екрані показується відсоток вологи і температура, бариста без досвіду навряд-чи скористається такою підказкою. Я також через це пройшов. «Мажорні» кавомолки коштували для мене надзвичайно дорого, враховуючи мій сегмент кави і покупців, мої продажні ціни.
На превелике моє задоволення Fiorenzato випускають ПЕРШУ (яку я знав на той момент) кавомолку з подрібненням по вазі. Дякую ВАМ, інженери Фіоренцато !!! Це зараз виробники, пасучи задніх, почали робити кавомолки по вазі. Тоді (і зараз) це був прорив. Серед моїх друзів не було користувачів з досвідом експлуатації подібного. Купляв інтуїтивно, прочитавши все, що було доступно по Fiorenzato F64 evo XGI в січні 2020 року.
Беру дві ! І ось я власник одних із перших Fiorenzato F64 evo XGI в Україні !
Переваги відчув відразу. Кавомолка допомагає бариста з меншою кваліфікацією, підвищує рівень досвідчених. В обох випадках як бариста, так і власник у виграші. Відсутні великі «скачки» порцій, облік і витрата зерна стали більш зрозумілішими і стабільнішими. Однорідність помелу (при гострих ножах) і МАЙЖЕ постійна вага помелу роблять еспресо більш стабільним і прогнозованим. Скорочують час налаштувань, зменшують помилки бариста не зважаючи на температуру і вологу. Однаково добре, за ці роки, зарекомендували себе як на моносортах, так і на комерційних купажах. Інтуїтивний екран, все зрозуміло, просте налаштування. Коли коливання температури і вологості значні, бариста також може регулювати диском ступіть помелу, але налаштування менш інтенсивні, порівняно з Fiorenzato F64, достатньо одної-половини поділки, далі кавомолка «підтягує» порцію по вазі. По габаритах і вазі трохи більші, ніж прості 64. Ідея інженерів і механіків з Fiorenzato була в тому, щоб зважувати кавомолку, розташовану на тензодатчиках в момент помелу і припиняти помел, коли вага порції досягнута. Що і було вдало реалізовано.
З особливостей — корпусу кавомолки не мають торкатись ніякі сторонні предмети. Може реагувати навіть на увімкнений вентилятор, якщо сила повітря направлена на кавомолку, досить значна. Щоб підтримувати її в чистоті придбав малий порохотяг, яким вибираю просипане зерно чи змелену каву з-під неї. Порохотяг річ корисна в любому випадку, в тому числі і для обслуговування кавомолки і кавомашини по місцю. Жорна міняв, коли з’являвся надпис про заміну. Останні поставив RED SPEED, проте переваги не помітив, час помелу при однаковій вазі, порівняно зі звичайними жорнами, навпаки збільшився. Поміняв на 202000 порціях конденсатор,
проте скоріше для профілактики, чим по необхідності. Повніст’ю розбирав і чистив два рази. Після цього проводив калібрування, під час якого зробив налаштування і на даний час кавомолка, крім стандартних показників (дата, час, вологість, температура, помел ...) показує вагу запрограмовану помелу, реально вагу змеленого зерна і різницю, зазвичай від 0,1 до 0,4 грама, між заданою порцією і змеленою. Є підсвітка кошика. Дуже зручно, видно процес помелу і можна нахиляти холдер, щоб змелена кава насипалась рівномірною пірамідкою. Окреме заземлення корпуса відсутнє. Проте щоб була якась велика статика чи каву розпорошувало повз кошик — такого немає.
Із недоліків. Після простою, коли робите помел, кавомолка майже завжди не видає повну порцію. Майже завжди менше від 0,1 до 0,4 грама. Після помелу (після простою приблизно 5 і більше хвилин) і помелу порції після простою їй знадобиться до півхвилини, щоб відкалібруватись і далі помел нормальний. Це не добре, так як покупець не любить чекати і цей час тянеться нескінченно довго. Я нівелюю цей процес, свідомо йдучи на похибку в помелі до 0,4 грама. Після чого, якщо немає покупця, кавомолка відкалібровується. Тобто оптимальний для неї режим — безперервна робота, або робота з невеликими інтервалами, тоді похибка або відсутня, або мінімальна. Коли порція за порцією — результат відмінний. Якщо одинарна порція 14 грам- це буде не так помітно. Якщо на 9-10 чи навіть менше грамах — пролив може бути швидше.
На даний час кавомолка має пробіг більше 200000 порцій і працює . Проте, навіть після калібрування (калібрував не еталонною гирею в 1 кг. Можливо в цьому причина ?), показує невідповідні числа на екрані і фактично змеленої порції. Наприклад: задаю вагу, яка висвічує на екрані — 15.2 грама. Контрольне зважування показує вагу 14.5 грама. Ці 14.5 грама так і будуть стабільно в помелі (з похибкою 0.1-0.4 грама після простою). Тобто, якщо я хочу реально змелені 15,2 грама, додаю ще 0.7 грама. Тоді помел буде 15.2 грама, а на екрані буде показувати 15.9 грам — що не відповідає дійсності на екрані, але відповідає фактичній вазі в холдері. Для мене це не принципово, так як періодично контролюю вагу порції через ваги. До того-ж, вагу на певний сорт чи купаж виставляю я ( у вашому випадку можливо технік), бариста в цьому участі не приймає і регулює пролив зменшуючи чи збільшуючи фракцію. Періодично потребує чистки (як і решта кавомолок). На калібрування будуть впливати залишки кави, як тут
Очевидно, що подібне впливає на вищеописану різницю між реально виданою вагою порції і цифрами на екрані. Повне розбирання для чистки і послідуюче калібрування не додали стабільності в роботі. Очевидно спрацювало правило техніків: «Не заважай техніці працювати !»
Із цікавого: помел на Фіоренцато можна налаштувати значно менший, ніж у відкаліброваній ЕК43 S. Тобто «під джезву» - без проблем.
За свої гроші — гідна кавомолка з розширеним функціоналом, витримує більше 200 000 порцій і продовжує працювати ( в моєму випадку — вже не так коректно, можливо через мої втручання). В любий час можна перемкнути помел по часу ( у разі серйозних збоїв по помелу по вазі).
Описана кавомолка має серійний номер 000408884.
Що хочеться покращити ? Однозначно хочеться мікрометричного регулювання помелу ! Тримача холдеру. Хочеться більших ножів, і вони є ! Є в наявності Fiorenzato F83Е XGI ! Жорна 83 мм. ! Я вмикав і поробив декілька днів на пробу. Це як пересісти з Фіата на Феррарі. Однорідність і швидкість помелу, дуже потужно ! Потужний двигун, більші жорна. Нові відчуття. Ще краще, ще швидше, ще приємніше...
написано : Viho Sánchez 20:45 08.10.2024, доповнено 20:31 20.10.2024