Юрій Кваснюк – обсмажчик ростерії Essco Coffee, що знаходиться в Чернівцях, поділився з нами про те, що його надихає, яку каву обирають для чемпіонатів та чому українцям не подобається, яку каву готують за кордоном.

IMG_2952.JPG


1. Розкажіть, будь ласка, про себе, як давно працюєте з кавою, з чого починали?

Працюю з кавою 8 років.

Починав працювати за баром, в ТЦ кіоску, через рік почав працювати в одній з перших кавʼярень третьої хвилі в Чернівцях, там був трохи більше 3-х років. І вже з 2020 року почав працювати в місцевій ростерії «Essco coffee», де спочатку я працював на посаді шеф-бариста, проводив навчання, і суто для себе навчався обсмажці, щоб розуміти більше як можна впливати ще на смак, це мені сподобалось, ми розвивались, збільшувались обʼєми і я почав смажити позмінно з колегою, і став пізніше головним обсмажчиком і повністю профілював всі позиції, які в нас є, цим я займаюсь останні 2 роки.

IMG_2961.JPG



2. Що вас найбільше надихає у кавовій сфері, а що подобається найменше?

Найбільше надихають люди, кава і постійний розвиток цієї сфери.

Кава надихає своїми новими смаками, новими експериментами, та смаковими спогадами.

Люди які працюють в цій сфері, надихають тим, на скільки більшість захоплюються кавою, постійно розвиваються та діляться різним досвідом друг з другом. Люди які просто пʼють каву вдома, надихають своїми фідбеками та щирими відгуками про смачну каву.

А постійний розвиток цієї сфери та особливо чемпіонати запалюють максимальне бажання робити свою справу ще більш професійно та з любовʼю.

IMG_2675.JPG


3. Як ви готувались до цього чемпіонату? І чи було щось таке, до чого ви виявились неготовим?) З яким обладнанням довелось працювати на чемпіонаті? Чи було обладнання складним, простим?

Готуватись я частково почав ще з попереднього чемпіонату, коли я зайняв 6-те місце і на дебрифінгу мені вказували на основні помилки, ну і вже після відбіркового десь за місяць я почав більше займатись грейдингом зеленої кави, багато приділяв часу, щоб це робити швидко, тренувався і смажив багато різної кави на різних семпл ростерах та аналізував вплив певних властивостей на смак в чашці.

Так щоб сказати, що я до чогось був не готовий, то це не так, бо вивчав правила чемпіонату, багато разів їх перечитував і тренувався в рамках регламенту.

Обладнання на семпл ростер були Kaffelogic nano 7 (для ознайомлення з наданою кавою), промисловий ростер був Stronghold s7 pro. Обладнання класне, не можу сказати що воно складне, навіть навпаки, стабільне та автоматизоване. Ще дуже круто те, що SCA Ukraine зробили чемпіонат України з таким обладнанням, яке надається на світовому, адже не в кожній країні це так проводиться.



4. Якій каві віддаєте перевагу? Який ваш улюблений стиль обсмажки фільтр кави?

Люблю пити завжди різну каву, зазвичай пʼю фільтр каву, і люблю випити рідше яскраве, солодке, чисте допіо. А якщо говорити про країну, звідки мені найбільше подобається кава, то це буде Ефіопія.

По моєму стилю обсмажки, можу сказати, що він в мене не однотипний, і до кожної кави я знаходжу різні методи, щоб розкрити по максимуму смак. Але вот чого я не прихильник, це швидких профілів, якими насправді досі користуються дуже багато обсмажчиків в Україні, адже є процеси, які не можна проходити надто швидко адже це впливає на смак.

5. Ще хочу поговорити про феномен, що українцям за кордоном зазвичай не смакує кава, майже всі кажуть, що у нас в Україні смачніше. Як ви думаєте, чому так сталось? Ми обираємо якісь інші сорти, чи інакше обсмажуємо, чи причина в інакшому сервісі?

На мою думку, основна причина, це просто звичка. Нам смачна кава яку ми смажимо по-своєму, а в різних куточках світу смаки у людей відрізняються і їм навпаки подобається їх стиль обсмажки, а наш ні. Тому це просто звичка і різний смаковий досвід в людей.

Адже те, подобається нам кава чи ні, впливає не тільки від продукту, а й від нас самих: від фізичного здоров’я, морального стану, клімату, в нас також смаки змінюються і можливо через років 10 все зміниться і ми будемо казати, що те, як було раніше, зараз не смачно.

6. Як кава обирається для чемпіонату по обсмажці? Це просто якась базова кава, чи щось більш унікальне? І чи кажуть вам завчасно, що ви будете обсмажувати?

Завчасно ніхто не каже, на рахунок того, яка кава на чемпіонаті України кажуть в перший день обсмажки семпла, думаю що на світовому так само. Буває по різному, бачив на чемпіонатах колись були і базові лоти, а були й такі, які в Україну доволі рідко завозять, для прикладу одна з кав в тому році була з Малаві.

7. На кого ви орієнтуєтесь в кавовому світі? Порадьте щось починаючим обсмажчикам?

В плані обсмажки в мене орієнтирів немає. Смажу каву в своєму стилі, і так, як на мою думку буде смачно.

В нас з недавнього часу в компанії працює Олексій Коновалов ( Чемпіон України з обсмажки кави в 2019 році) і за день перед тим як я мав їхати в Київ, він мен сказав такі слова: «Хочеш розкажу тактику як виграти? Їдь просто отримати задоволення, а не виграти і це дасть результат». Тому з таким настроєм я і їхав, з думкою що треба просто розслабитись, адже все це я роблю і так практично кожного дня.

Моя порада починаючим обсмажчикам, це в першу чергу навчатись обсмажці в різних людей, аналізувати обовʼязково, підхід інших обсмажчиків і треба не повторювати когось, а створювати щось своє. Ну і звичайно не боятись експериментувати, пробувати щось нове, це завжди дає якийсь результат та досвід. Ще важливим є фактор спілкування з іншими колегами, адже чим більше ми будемо спілкуватись, ділитись досвідом, тим сильніше ми будемо розвивати культуру в Україні і самі будемо досягати високих вершин на світовій арені.





Дуже дякуємо пану Юрію за діалог та бажаємо успіху на світовому чемпіонаті з обсмаження кави!​