В цьому матеріалі ми розкажемо про історію такого всесвітньо популярного напою як кава, але будемо відверті, що "всесвітньо популярним" його називати занадто, адже поки що невідомо, чи є ще десь кава, окрім як на нашій планеті?
ЛЕГЕНДИ ПРО КАВУ
Напевно ви вже зустрічалися з легендою про перше вживання кави козами та їх пастухом Калді, але існує не тільки вона. Один з народів Ефіопії – люди оромо, має свій власний погляд на каву. Тож легенда появи кавової рослини така: коли померла перша людина, яку звали Хоро, то верховний бог неба Ваака дуже сумував за нею. Ваака прийшов на могилу Хоро і пустив сльози. Ці сльози впали на землю, а наступного дня з того місця виросли паростки рослини кави.
Люди оромо кажуть, що всі рослин на світі поливаються дощем і тільки кава поливається сльозами Вааки.
На перших етапах використання рослин кави люди їли плоди (кавові вишні) відразу, або використовували листя для приготування неміцного чаю.
Але як саме люди здогадались обсмажувати кавові зерна? Відповідь – війна.
Плем'я оромо завжди було дуже войовничим, а для перемог їм була необхідна поживна їжа. Тому вони здогадалися робити з кави "енергетичні батончики" – кавові зерна+тваринний жир. Для того аби кава не псувалась в походах і щоб ті зерна можна було розгризти, оромо здогадались її обсмажувати. Проте хто саме та за яких обставин став каву подрібнювати та заливати водою, достеменно не відомо.
ІСТОРІЯ КАВОВОГО МЛИНА
Але відомо, що першими кавомолками були дерев'яні ступки, інколи на дно викладалась пласка кам'яна основа. Або ще також каву перетирали між круглими гладкими каміннями.
Потім для кави почали використовувати млин. Концепцію млина придумали давні греки десь у 1350 р до н.е. До того як подрібнювати у млинках каву, у них подрібнювати спеції, але невідомо хто саме: перси, або турки, винайшли ручний млинок.
Такі класичні млинки використовувались тривалий час, допоки у 1665 році англійський інженер Ніколас Бук розробив млинок який призначено саме для кави.
Перший патент на кавовий млинок було видано Томасу Брюсу в США, він був розробником млинка та стоматологом Томаса Джеферсона (3 президент США, філософ, зображений на 2 доларовій купюрі). Особливість цього млинка була у тому, що він був настінним.
А в 1898 році американська компанія Hobart Manufacturing Company випустила першу електричну кавомолку. Вона була 2-х видів: з одним та двома бункерами для зерен.
ЗАБОРОНА КАВИ ТА КАВ'ЯРНІ
Але повернемося знову до країн близького сходу.
Ісламська ж легенда стверджує, що Архангел Гавриїл подарував каву пророку Мухаммеду для того щоб "надати достатньо сили, щоб збити з коней сорок чоловік".
Згодом суфійські ченці (з Ємену) стали її вживати ввечері аби не спати на довготривалих молитвах. Вони назвали цей напій qawah , арабською це слово позначає «вино», звідки і походить наше сучасне слово кава.
Повсюдне споживання кави в Ємені та Ефіопії створило осередки вживання кави – кав'ярні. Кав'ярні стали культурними та соціальними локаціями, де збиралися чоловіки та обговорювали важливі політичні справи, літературу, чи якісь інші ідеї. Кав'ярні стали настільки популярними, що люди навіть почали пропускати молитви у храмах. Це дуже не подобалося губернатору Мекки Хайр Бегу і він видав розпорядження закрити кав'ярні у Мецці у 1511 році. Він вважав, що кава є небезпечним одурманюючим засобом, рівним вину, яке заборонено Кораном. Він послав поліцію, яка відбирала каву у продавців і спалювала їхні запаси кави прямо на вулицях.
Кава та місця, де її пили, також були заборонені в Каїрі в 1532 році, що лише підтверджує гіпотезу про те, що це було не стільки релігійне, скільки політичне питання.
У 1524 році за наказом султана Сулеймана I та великого муфтія Мехмета Ебуссууда ель-Імаді рішення про те, що кава є неприпустимим напоєм для мусульман було відхилено і каву знову стали вживати відкрито.
КАВОВА ЦЕРЕМОНІЯ
Кавова церемонія в Ефіопії практично не змінилась з 16 століття. За традицією жінка обсмажує зелені кавові зерна на спеціальній пласкій пательні з додаванням розмарину, або інших спецій. Поки кава обсмажується, господиня спілкується з гостями. Коли кава стає темного кольору, її подрібнюють у ступі, також можуть додаватись порошки кориці або кардамону. Потім суміш порошків заливають гарячою водою, додають цукор, доводять до кипіння та розливають по чашкам. Гості п'ють каву та спілкуються.
МІСТО-ПОРТ АЛЬ-МАХА
Завдяки тому, що Османська імперія (до складу якої тоді входив Ємен) дуже ретельно охороняла своє право на каву і категорично не продавала живі кавові рослини, або зелене насіння в інші країни, вона стала справжнім світовим монополістом з кави. Це допомогло розвинути місто-порт Аль-Маха (Al-Makha) і вся кава, яка вивозилась з того порту називалась Мокко. (Зараз "Мокко" називають напій, який містить еспресо, молоко та гарячий шоколад. А також існує ботанічний різновид арабіки, що називається Мокка (Mokka), який є генетично дуже близьким до різновиду арабіки Бурбон. Мокка, що вирощується в Ємені, продається під назвами Mattari та Sanani.)
Однак Ємен не міг вічно зберігати свої таємниці: голландським торговцям врешті-решт вдалося роздобути живу рослину кави. За кілька десятиліть плантації почали з’являтися за межами Ємену та Османської імперії. Торгівельне з’єднання порту Аль-Маха з індонезійським островом Ява також призвело до створення однієї з найстаріших і найвідоміших кавових сумішей у світі – Мокко-Ява.
КОПІ ЛЮВАК
Тепер перенесемось у Голандію та її колонію Індонезію, бо саме тут міститься відповідь на питання - як і чому люди стали вживати каву з посліду тварин, а саме Копі Лювак?
Тоді Індонезія мала назву Голландська Ост-Індія і це була третя країна (після Ефіопії та Ємену), де каву почали вирощувати у великих об'ємах. До Європи тоді постачалась кава переважно саме з о. Ява.
Але у 1830-х рр голландці створили дуже суворий перелік правил, які регулювали сільське господарство у своїх колоніях. Зокрема, фермерам категорично заборонялось вживати каву, яку вони власноруч вирощували. І от хтось із місцевого населення помітив, що тваринка, яка називається пальмова циветта їсть кавові вишні, а самі зерна в шлунку не перетравлюються і виходять з послідом. Ніяких правил щодо невживання кави з посліду тварин голландці не встановлювали, тож місцеві жителі вирішили вживати каву, підібрану з землі з послідом циветти. З часом голландці дізналися про це і певний час побутувала думка, що кава з посліду циветти смачніша, ніж та що оброблена звичайним способом (сушінням на сонці), але тоді вже стали активно вирощувати каву в інших країнах і цікавість до кави Копі Лювак залишалася лише в межах Індонезії протягом тривалого часу.
Далі буде...
ЛЕГЕНДИ ПРО КАВУ
Напевно ви вже зустрічалися з легендою про перше вживання кави козами та їх пастухом Калді, але існує не тільки вона. Один з народів Ефіопії – люди оромо, має свій власний погляд на каву. Тож легенда появи кавової рослини така: коли померла перша людина, яку звали Хоро, то верховний бог неба Ваака дуже сумував за нею. Ваака прийшов на могилу Хоро і пустив сльози. Ці сльози впали на землю, а наступного дня з того місця виросли паростки рослини кави.
Люди оромо кажуть, що всі рослин на світі поливаються дощем і тільки кава поливається сльозами Вааки.
На перших етапах використання рослин кави люди їли плоди (кавові вишні) відразу, або використовували листя для приготування неміцного чаю.
Але як саме люди здогадались обсмажувати кавові зерна? Відповідь – війна.
Плем'я оромо завжди було дуже войовничим, а для перемог їм була необхідна поживна їжа. Тому вони здогадалися робити з кави "енергетичні батончики" – кавові зерна+тваринний жир. Для того аби кава не псувалась в походах і щоб ті зерна можна було розгризти, оромо здогадались її обсмажувати. Проте хто саме та за яких обставин став каву подрібнювати та заливати водою, достеменно не відомо.
ІСТОРІЯ КАВОВОГО МЛИНА
Але відомо, що першими кавомолками були дерев'яні ступки, інколи на дно викладалась пласка кам'яна основа. Або ще також каву перетирали між круглими гладкими каміннями.
Потім для кави почали використовувати млин. Концепцію млина придумали давні греки десь у 1350 р до н.е. До того як подрібнювати у млинках каву, у них подрібнювати спеції, але невідомо хто саме: перси, або турки, винайшли ручний млинок.
Такі класичні млинки використовувались тривалий час, допоки у 1665 році англійський інженер Ніколас Бук розробив млинок який призначено саме для кави.
Перший патент на кавовий млинок було видано Томасу Брюсу в США, він був розробником млинка та стоматологом Томаса Джеферсона (3 президент США, філософ, зображений на 2 доларовій купюрі). Особливість цього млинка була у тому, що він був настінним.
А в 1898 році американська компанія Hobart Manufacturing Company випустила першу електричну кавомолку. Вона була 2-х видів: з одним та двома бункерами для зерен.
ЗАБОРОНА КАВИ ТА КАВ'ЯРНІ
Але повернемося знову до країн близького сходу.
Ісламська ж легенда стверджує, що Архангел Гавриїл подарував каву пророку Мухаммеду для того щоб "надати достатньо сили, щоб збити з коней сорок чоловік".
Згодом суфійські ченці (з Ємену) стали її вживати ввечері аби не спати на довготривалих молитвах. Вони назвали цей напій qawah , арабською це слово позначає «вино», звідки і походить наше сучасне слово кава.
Повсюдне споживання кави в Ємені та Ефіопії створило осередки вживання кави – кав'ярні. Кав'ярні стали культурними та соціальними локаціями, де збиралися чоловіки та обговорювали важливі політичні справи, літературу, чи якісь інші ідеї. Кав'ярні стали настільки популярними, що люди навіть почали пропускати молитви у храмах. Це дуже не подобалося губернатору Мекки Хайр Бегу і він видав розпорядження закрити кав'ярні у Мецці у 1511 році. Він вважав, що кава є небезпечним одурманюючим засобом, рівним вину, яке заборонено Кораном. Він послав поліцію, яка відбирала каву у продавців і спалювала їхні запаси кави прямо на вулицях.
Кава та місця, де її пили, також були заборонені в Каїрі в 1532 році, що лише підтверджує гіпотезу про те, що це було не стільки релігійне, скільки політичне питання.
У 1524 році за наказом султана Сулеймана I та великого муфтія Мехмета Ебуссууда ель-Імаді рішення про те, що кава є неприпустимим напоєм для мусульман було відхилено і каву знову стали вживати відкрито.
КАВОВА ЦЕРЕМОНІЯ
Кавова церемонія в Ефіопії практично не змінилась з 16 століття. За традицією жінка обсмажує зелені кавові зерна на спеціальній пласкій пательні з додаванням розмарину, або інших спецій. Поки кава обсмажується, господиня спілкується з гостями. Коли кава стає темного кольору, її подрібнюють у ступі, також можуть додаватись порошки кориці або кардамону. Потім суміш порошків заливають гарячою водою, додають цукор, доводять до кипіння та розливають по чашкам. Гості п'ють каву та спілкуються.
МІСТО-ПОРТ АЛЬ-МАХА
Завдяки тому, що Османська імперія (до складу якої тоді входив Ємен) дуже ретельно охороняла своє право на каву і категорично не продавала живі кавові рослини, або зелене насіння в інші країни, вона стала справжнім світовим монополістом з кави. Це допомогло розвинути місто-порт Аль-Маха (Al-Makha) і вся кава, яка вивозилась з того порту називалась Мокко. (Зараз "Мокко" називають напій, який містить еспресо, молоко та гарячий шоколад. А також існує ботанічний різновид арабіки, що називається Мокка (Mokka), який є генетично дуже близьким до різновиду арабіки Бурбон. Мокка, що вирощується в Ємені, продається під назвами Mattari та Sanani.)
Однак Ємен не міг вічно зберігати свої таємниці: голландським торговцям врешті-решт вдалося роздобути живу рослину кави. За кілька десятиліть плантації почали з’являтися за межами Ємену та Османської імперії. Торгівельне з’єднання порту Аль-Маха з індонезійським островом Ява також призвело до створення однієї з найстаріших і найвідоміших кавових сумішей у світі – Мокко-Ява.
КОПІ ЛЮВАК
Тепер перенесемось у Голандію та її колонію Індонезію, бо саме тут міститься відповідь на питання - як і чому люди стали вживати каву з посліду тварин, а саме Копі Лювак?
Тоді Індонезія мала назву Голландська Ост-Індія і це була третя країна (після Ефіопії та Ємену), де каву почали вирощувати у великих об'ємах. До Європи тоді постачалась кава переважно саме з о. Ява.
Але у 1830-х рр голландці створили дуже суворий перелік правил, які регулювали сільське господарство у своїх колоніях. Зокрема, фермерам категорично заборонялось вживати каву, яку вони власноруч вирощували. І от хтось із місцевого населення помітив, що тваринка, яка називається пальмова циветта їсть кавові вишні, а самі зерна в шлунку не перетравлюються і виходять з послідом. Ніяких правил щодо невживання кави з посліду тварин голландці не встановлювали, тож місцеві жителі вирішили вживати каву, підібрану з землі з послідом циветти. З часом голландці дізналися про це і певний час побутувала думка, що кава з посліду циветти смачніша, ніж та що оброблена звичайним способом (сушінням на сонці), але тоді вже стали активно вирощувати каву в інших країнах і цікавість до кави Копі Лювак залишалася лише в межах Індонезії протягом тривалого часу.
Далі буде...