Обладнання для міні ростерень, інформація по слідам 2024 SCA Expo​


На SCA Expo у 2024 можна було побачити році багато нових маленьких машин для обсмажки та різноманітних аксесуарів. Основний фокус новинок – автоматизація, часом із намаганням отримати додаткові переваги від машинного навчання чи більш простих статистичних алгоритмів. Акцент був зроблений на досягненні максимально можливого рівня точності та повторюваності обсмажок з одночасним спрощенням операцій.

Новий ростер від Bellwether на 1.5кг

Copy_of_SR_optimized.png

Коли Bellwether починала розвивати тематику своїй ростерів, які були сфокусовані на максимальне спрощення обсмажки для кав’ярень, забезпечуючи їх як кавою так і профайлами, це виглядало дуже цікаво з концептуальної точки зору. Разом з тим мені здавалося п’ять років тому, що знайти клієнтів їм буде дуже не просто. Причина була проста – ціна 3кг машинки була просто зашкварна, щось коло 75тис доларів (з ПДВ), якщо не більше. Але якщо ви подивитися на вартість гарної кави в містах з високим рівнем вартості життя, то все не так трагічно. Врешті на дорогій каві, де вартість обсмаженого зерна складатиме 1-2-3 долари за порцію, середня кав’ярня може економити, наприклад, 10тис доларів у місяць, якщо буде мати свою обсмажку. Але ці 10 тисяч ви якраз і спалите на приміщення, людей і менш дороге обладнання. Таким чином, отримуючи подібну машину в лізинг за 3-5тис, а разом з неї і поставки зерна з профайлами, ви, заробляєте 5-7тис доларів додатково, та ще й маєте нову причину, чому до вас будуть ходити відвідувачі.

Нову 1,5-кілограмову машину можна оснастити «набором безперервного обсмажування», який здатний виробляти 20кг кави щодня. Це на додаток до вбудованих інструментів пошуку зеленої кави та управління запасами, які пропонує Bellwether. Ціна такої машинки менше 20 тис доларів, і це може бути дуже привабливо навіть для купівлі, а не тільки оренди.

Сортувальник кави Avercasso

611209_ai-green-coffee-bean-sorter-cs_one-01.png

Стартап-компанія Avercasso, яка знаходиться на Тайвані, вперше представила свою машину на виставці HostMilano в Італії восени минулого року. Щоб сортувати каву автоматично, Avercasso CS One використовує камери та штучний інтелект. Ідея не нова, і доволі очевидна для застосування сучасних технологій. Врешті із набагато простішими технологіями автоматизації можна робити, та й робиться теж саме. Але штучний інтелект допомагає досягнути набагато кращих (якісних) результатів, ніж традиційні сортувальні машини, а також робити це за менші гроші. Система використовує повітряний струмінь для розподілу пошкоджених зерен на окрему рампу. Обладнання здатне сканувати до п’яти кілограмів зеленої кави щогодини, має бункер на 2,5 кілограма. Хопери, виготовлені на замовлення, вміщують до шістдесяти кг вантажу. Сама ідея проста і прекрасна, але тепер питання в тому, наскільки якісно її реалізує дана компанія.

Ростер GoGoLee GC516

Concept-A板金2-正面透視視角-2X2-scaled.jpg

GoGoLee була заснована в Тайвані професором університету п’ять років тому, і цього року компанія дебютувала на Expo із системою GC516. Даний ростер має місткість один кілограм, він оснащений автоматизованою системою керування газовим пальником, яка використовує штучний інтелект для досягнення високої точності обсмажки і повторюваності результату. Знову таки симпатичний варіант для невеликої інсталяції, і все питання в тому як це буде реалізовано. Автоматизованих невеличких систем на електриці є чимало, але, якщо подібна система на газу виявиться настільки якісною і безпечною, щоб гарантувати стабільний результат на неперервному процесі обсмажки, це буде гарним вибором для міні ростерні. Разом з тим, мені поки складно повірити, що газову систему на малий об’єм можна зробити достатньо безпечною та точною за невеликі кошти, порівняно з електричною.

P3000 Roest

P3000-IMG-20221130-WA0001.jpg

Норвезька компанія Roest, яка спеціалізується на виробництві обладнання для обсмаження кави, представила свою систему P3000 на 3 кг батч. Вона поки не доступна для споживача, це попередня демонстрація системи. В системі буде щонайменше чотирнадцять датчиків, які вводитимуть дані в систему штучного інтелекту, яка автоматично виконуватиме роботу в рамках завантажених профілів обсмажки. Система буде автоматично реєструвати крек і контролювати обсмажку по кольору зерна. З дебютом цієї машини буде доступний вичерпний звіт про неї. Будемо сподіватися, що подібні технології автоматизації, виявляться успішно реалізованими, і при цьому машинка буде коштувати менше 50 тисяч долярів 😊