Якщо описати KAZAK ROTA 2 одним реченням, то це - близька до ідеалу високоякісна мануальна еспресо кавомашина для справжніх кавових гурманів.​

Перше що кидається в очі, коли розпаковуєш KAZAK ROTA 2 –якість. Це якість виготовлення, оформлення, якість в комплектації, якість матеріалів. Звісно, зовнішній вигляд - не основне, що повинно бути в кавоварці. Але це, приваблює.
DSC08895 12.jpg


KAZAK ROTA 2 - це мануальна гвинтова кавоварка для приготування еспресо. Вона добре продумана і забезпечує можливість приготування смачного напою. І, що, на мою думку дуже важливо, дає можливість насолодитися процесом приготування кави.

Компактний розмір і відносна простота у використанні роблять її зручною для використання в якості портативного пристрою. Помірна ціна, разом із високою якістю, спонукають використовувати її в домашніх умовах. Однак не слід обманюватися, цей пристрій вимагає чіткого розуміння основних принципів приготування еспресо. Я певен, що ROTA неодмінно сподобається тим, хто занурений у світ кави. Але чи зможе на ній зробити пристойний напій людина, яка купує собі першу кавомашину і хоче, щоб все було дуже просто - у мене є великі сумніви. KAZAK ROTA 2, вимагає навичок, аналогічних до навичок використання професійної каво-машини. Слід розбиратися, в тому, як підбирати помел, як тиск впливає на екстракцію, як час екстракції впливає на смак. І безумовно, слід мати якісну кавомолку для помелу під еспресо. Врешті, мій досвід показує, що справжні кавомани, так чи інакше, вимушені розбиратися в приготуванні кави приготуванні.

Разом з кавомашиною в комплекті іде якісний пуш-темпер, інструмент для WDT, стаканчик та підставка. Мені особисто хотілось бачити в комплекті з підставкою дзеркальце. Виявилось, що воно постачається опціонально, так що довелось користуватися косметичними аксесуарами дружни.

20230201_143450_small.jpg

20230201_143559_small.jpg



В систему вбудований манометр, що значно спростило процес контролю приготуванню напою та підбору рівня помелу. Оскільки тут немає автоматичної помпи, яка б створювала тиск потрібного для приготування еспресо рівня, він змінюється, і контролювати його спочатку не дуже просто. Однак після деякого тренування, це вдається доволі не погано.

20230201_144032_small.jpg


Так як ви самі корегуєте процес заварювання, а саме створюєте тиск, який хочете і коли вам це потрібно та контролюєте час екстракції, то ви можете підлаштувати приготування напою на власний смак. Зробивши 7-9 обертів, ви створюєте достатній тиск для того, щоб попередньо змочити каву водою. В результаті ви можете отримати більш збалансовану та ароматну порцію еспресо, але це вже хто як любить готувати.

Перед тим як ви почнете продавлювати тиском води кавову таблетку, вам прийдеться прогріти кавомолку. Для прогріву мені знадобилось заповнити ROT-у кип’ячою водою два рази. Після чого її температура наблизилась до 90 градусів і можна було готувати напій. На третій підігрів можна отримати ~95оС температури на металевій частині, якщо ви хочете трохи вищу температуру, якщо на місці приготування не дуже холодно. Не забувайте, що температура води, якою буде заварюватися кава, також буде залежати і від того, яку воду якої температури ви будете заливати для приготування кави. Це вже простір до експериментів. Отже, машина нагрівається до ідеальної температури всього за кілька хвилин, як тільки у вас готова гаряча вода. Тому вам не доведеться довго чекати, щоб насолодитися першою порцією еспресо.

Приємна особливість машинки – це наявність клапана для спуску води під час підігріву. Головне на забувайте його відкривати, коли готуєте каву. В мене на кухні також є ARAM, яка дуже подібна до ROT-и, то її приходиться розкручувати та закручувати для спуску води. Не можу сказати що це дуже заморочує, але інколи хочеться, щоб було простіше.

Розмір сита/корзинки для кавової таблетки – 52мм. Такі корзинки використовують деякі моделі еспресо машин від La Pavoni, Astoria, Breville, WEGA. Це не 58мм, під які ви знайдете аксесуари на кожному кроці. Тому в комплекті з машиною вже є потрібні аксесуари - WDT, Tamper. І вони високої якості, так що вам не знадобиться шукати їм заміну.

DSC08878 5.jpg


Я вже мав досвід користування подібною машиною, тому розумів. Що помел має бути дрібніший за традиційний. Я розпочав з помелу на Comandante C40 RedClix = 20, тиск ледь піднявся, потім 15, трохи піднявся ще, потім 10 і 8, зробив два експерименти, тиск піднявся до 4-5, напій вийшов за 10-12 секунд, екстракція 22.5% при співвідношенні напій/закладка 3.5:1. Смак вийшов чудовий, трохи менш щільний ніж в класичного еспресо, але напій смачний. Якщо ви ще не пробували робити еспресо на вашій кавомашині з крупнішим ніж завжди помелом, при тиску 5-6 бар і зі швидкістю 10-15 секунд, спробуйте. Насправді, потрібно трохи пошукати баланс, але якщо знайдете, то можете отримати чудовий еспресо 3:1, з прекрасною екстракцією.

20230201_155926_small.jpg
Screenshot_20230201_155944_Chrome_small.jpg


Наступного ранку я зробив еспресо на 6 кліків на RedClix. Вийшло дуже гарне щільне еспресо. Співвідношення напою до закладки 2.3:1. Екстракція 20.5%. Напій вийшов прекрасний. Не просто контролювати час та тиск, але врешті можна зробити дуже гарний продукт, після того як отримаєте досвід роботи з машиною. Приготування вимагає певної навички, але результат чудовий.

viber_image_2023-02-12_19-48-58-290.jpg
viber_image_2023-02-12_19-48-58-092.jpg

Звісно, не треба забувати, що це не автомат, і ви вручну контролюєте тиск та нагріваєте машинку перед використанням. Але якщо ви в основному п’єте фільтр каву, і робите еспресо не кожних 5 хвилин, то це чудовий вибір.

Ще однією приємністю є простота обслуговування машинки. ЇЇ можна не промивати від масел а проводити чистку від накипу взагалі не прийдеться. Врешті час від часу, можливо раз на рік чи пів року варто розібрати і все переглянути, але критичної потреби в цьому немає.

Якщо підсумувати, що я натестував, то я б виділив такі особливості.

Плюси:
- Можна стабільно готувати дійсно якісний класний напій, і це, якраз те що потрібно від кавомашинки!
- В комплекті чудовий темпер та WDT + Наявність манометра + Наявність клапана регулятора для води
- Доступне дзеркало з кріпленням – це супер
- Готувати каву цікаво і доволі зручно (звісно не так як на автоматі)
- Немає потреби частого обслуговування
Недоліки:
Чого мені не вистачало для повного задоволення. Врешті складно це назвати недоліками, а швидше фантазії дощо покращення. Якщо все ж прагнути ідеалу.
- Для ідеалу не вистачає стійкого стенду з кріпленням, хоча його використання може вимагати змін конструкції та збільшить вагу комплекту. Стенд який іде в комплекті цілком пристойний, але я маю досвід використання подібного пристрою, в якого був фіксований стенд. Наявність стенду з фіксацією, це просто зручно в стаціонарних умовах. Для подорожі, існуючий – практично ідеал.
- Якщо ви хочете вимірювати вагу напою, середні за розміром ваги просто під стенд не поміщаються, але маленькі влізуть.
- Хотілось бачити вбудований термометр, хоча може це вже занадто. Я вирішив приліпити смужку-термометр, але наразі не знайшов потрібної за гуманні кошти.
- Мені трохи не вистачало воронки для засипання кави в сито, не критично, але було б зручніше якби була в комплекті.
- Дуже дрібний помел, руками довго молоти, якщо руками 😊

І невеличка інструкція з приготування кави в KAZAK ROTA 2.
  • Налийте в машину гарячу воду і дочекайтеся, поки вона нагріється. Повторіть вправу другий раз.
  • Поставте еспресо-машину на підставку та поверніть вентиль донизу, щоб вода потекла в склянку. Пролийте так іще трохи води.
  • Поверніть клапан уверх, щоб перекрити потік.
  • Відкрутіть ситечко, сформуйте кавову таблетку.
  • Прикріпіть ситечко для кави до машини та поставте його на підставку.
  • Прокрутіть ручку кавоварки вгору до кінця.
  • Налийте гарячу воду в машину та поверніть вентиль донизу, щоб почати процес заварювання.
  • Якщо хочете зробити поперднє змочування кавової таблетки, зробіть 7-9 обертів і почекайте трохи, в залежності від вашого рецепту.
  • Прокрутіть кавоварки вниз до кінця поки не досягнете потрібної вам кількості напою..
  • Під час обертання слідкуйте за тиском і керуйте ним.
DSC08899 16.jpg

Смачного еспресо!