ОБСМАЖКА КАВИ ВДОМА

Міф чи реальність?​

Обсмажка кави — складний технологічний процес, проте існує дві точки зору серед споживачів і навіть професіоналів.
  1. Мета обсмажки — зробити зелену каву коричневою або чорною, тож підійде навіть пательня.
  2. Обсмажка кави — дуже складно і доступно лише спеціалістам на професійному обладнанні.
Обидва твердження мають у собі частину правди (друге — більше), але не зважають на технічний розвиток і ріст культури споживання кави. Так, споживачі здебільшого взагалі не задумуються про виробництво кави і якість продукту. Про таких, нажаль, говорять деякі виробники і власники кавових точок: навіщо пектися про якість? Наших клієнтів цікавить тільки ціна.

Проте все більше споживачів починають вдумуватися, ставити питання, прислухатися до розповідей баристів, відвідувати майстеркласи та читати кавові ресурси. Знання призводять до вибору продукту вищої якості, бажання самостійно приготувати, а згодом і до обсмажки дійти.

Насправді на ринку є доволі широкий асортимент обладнання для обсмажування невеликих, «домашніх» об’ємів кави — від найпростіших із мінімальними функціями до високотехнологічних і вишуканих пристроїв. Вони призначені для обсмажування від 50 до 1000 г зеленої кави, що ідеально підійде для домашнього споживання. Нам пощастило протестувати кілька таких невеликих обсмажувальних апаратів, і ми хочемо поділитися враженнями.

Трохи історії​

Давайте спочатку заглянемо в минуле: як люди смажили каву сотні років тому?

З кавою людство знайоме з раннього середньовіччя. Перші згадки про чудо-напій з’являються ще до Х століття. Але кава була дуже рідкісним продуктом, що мали змогу споживати лише багачі найвищого рівня, і то здебільшого у якості ліків «від головного болю, живота та зневіри». Смажили тоді на пательнях, металічних листах і у казанах на вогнищах.

2.jpg


З розвитком мореплавства кава почала поширюватися світом — спершу до Європи (XVI століття), потім до Нового Світу (XVII століття), а з XVIII — світом активно мандрує кавове дерево. Усі володарі колоній в Америці, Африці й на островах вздовж екватора бажали мати власні кавові плантації. Кава стала доступніша для різних верств населення, тож обсмажування вийшло на новий рівень. З’явилися пристрої для обсмажування кавових зерен, що послугували прототипами сучасних обсмажувальних машин.

3.jpg

З ХІХ століття виробництво кави виходить на масовий рівень, отже, з’являються автоматичні машини, що нагріваються газом, вугіллям або дровами, а пізніше — електричними нагрівальними елементами. Тож вдома люди користуються схожими приборами, тільки в менших масштабах.

Наш час​

4.jpg

Довгий час у ХХ сторіччі суттєвих змін в обсмажці кави вдома не відбувалось, та і якісної кави було небагато. Також розвиток домашнього обсмажування сповільнила популярність розчинної кави. Лише останні п’ять років за цим напрямом почалися суттєві покращення. На ринку з’являються машинки трохи більше тостера, але з функціями професійних обсмажувальних машин.

Звичайно, є багато приладів, що використовуються для обсмажування кави — закриті керамічні пательні, попкорниці тощо. Але ми розглянемо ті моделі, що працюють на рівні професійних і дають найкращий результат, мають програмне забезпечення та градацію обсмажки для зерна різної щільності й за бажаним кольором. Також вони мають встановлені профілі обсмажування, можливість створювати і зберігати власний профіль. Попри широкий функціонал коштують вони набагато дешевше, ніж професійні аналоги.

BeanBon, Тайвань​

5.jpg

Цей мікро-ростер може посмажити вам 50–120 г кави за 8–10 хвилин (тобто, як і професійний обсмажувальний апарат). Він стильно виглядає й має багато корисних функцій.​

  1. Прозора колба, в якій обсмажується кава. Можна споглядати за прогресом обсмажування.
  2. Окремий контейнер для вивантаження кави. Просто зручно.
  3. Можна використовувати під звичайною кухонною витяжкою, бо кава під час обсмажування пахне не дуже приємно й димить.
  4. Працює з допомогою додатку в смартфоні. Підключається через Bluetooth.
  5. Має зручний ручний режим.
  6. Прекрасно смажить какао-боби.
Що можна допрацювати:
  1. Обсмажка за попередньо завантаженим профілем буде суттєво відрізнятись, тому для якісної обсмажки потрібно мати знання.
  2. Збірник лушпиння потрібно чистити після кожної обсмажки, а він дуже гарячий. Беремо прихватки.

Kaffelogic, Нова Зеландія​

6.jpg


Виробники називають цього малюка нано-ростером. Він за розмірами трохи більший за винну пляшку. Дуже зручний у використанні й дуже стильний.
  1. Найголовніше — у ньому прекрасно працюють завантажені профілі. Ви можете вибирати профіль відповідно до сорту кави, бажаного кольору обсмажки, й отримаєте те, що хотіли!
  2. Є ручний режим, де ви можете коригувати обсмажку в процесі.
  3. Зручна програма встановлюється на ноутбук або планшет і дає можливість перевіряти готові профілі або коригувати їх за необхідності та бажання.
  4. Корпус ростера не нагрівається, тому він доволі безпечний.
  5. Збірник лушпиння місткий і зручний для очистки.
  6. Зручний мірник для завантаження зеленої кави (не треба важити).
Що можна допрацювати:
  1. Прозорий корпус, щоби можна було споглядати каву в процесі обсмажування. До речі, виробники вже працюють над цим.
  2. Немає окремого відсіку для обсмаженої кави. Щоби висипати, потрібно перевернути. Проте це дуже незначний момент, бо ростер легкий і не нагрівається.
  3. Для встановлення програм обсмажки потрібно використовувати флешку. Пристрій не підключається до комп’ютера чи телефона.

Aillio Bullet R1, Тайвань​

7.jpg


Компактний оригінальний ростер посмажить вам від 200 до 1000 г кави. Це справжня знахідка для поціновувачів свіжої якісної обсмажки, що бажають забезпечити кавою власного виготовлення всіх друзів, знайомих, або невеличку кав’ярню.
  1. Цікавий компактний дизайн
  2. Інтуїтивно зрозуміла контрольна панель
  3. Зручна програма контролю та створення профілів обсмажки. Можна керувати безпосередньо в процесі обсмажування.
  4. Підключається до комп’ютера звичайним кабелем мікро-USB.
  5. З димом справляється кухонна витяжка.
  6. Є офіційне представництво в Україні, а отже, сервісне обслуговування.
Що можна допрацювати:
  1. Додати перехідник для труби, у яку виходить дим, якщо ростер ставити в кав’ярні біля вікна, або ще десь, де немає витяжки.
  2. Відтворювані профілі не завжди стабільні. Потрібні базові знання з обсмажування, щоби підтримувати якість.
  3. Позбавитися від кабелю і зробити додаток для смартфона.
Усі перераховані ростери — електричні, тобто вам потрібно просто ввімкнути в розетку й за кілька хвилин можна смажити. Обсмажування кави розкриє цілий світ сортів кави, обробок і країн. А ви завжди матимете найсвіжішу каву за потребою і позбавитесь необхідності придумувати подарунки рідним і знайомим до свят. Кава — це універсальний подарунок на всі часи, та ще і зроблений власноруч.

Хто зможе встояти?