З початку березня 2022 року Херсон знаходився під тимчасовою російською окупацією. 11 листопада 2022 року місто було звільнено Збройними Силами України. Зараз місто перебуває під щоденними атаками та обстрілами, але воно намагається жити на повну в цих складних умовах.
Ми поговорили з єдиним працівником кав'ярні Prostir.Coffee в Херсоні (Херсон, вул. Театральна 6/8) Олексієм Мельниченко, який розповів про життя кав’ярні та кавові вподобання херсонців в цей складний період.
Олексій народився та виріс у Херсоні, з кавою працює з 2016 року. Він почав працювати в Prostir.Coffee майже з самого відкриття. “Як зайшов, так і працюю”, - каже про свою роботу Олексій.
До повномасштабного вторгнення Олексій брав участь в кавових чемпіонатах, а ще любить малювати.
Про кав’ярню. Кав’ярня має 4-х співвласників, двоє з яких знаходяться за кордоном, а ще двоє під час повномасштабного переїхали у Івано-Франківськ та відкрили Prostit.Coffee вже там і також є онлайн магазин сувенірів.
Всі інші співробітники кав'ярні переїхали, тож зараз в Херсоні Олексій працює один. Він теж переїздив, але повернувся додому і спитав у власників, чи може він продовжувати працювати, вони були не проти. Олексій каже, що якби він не працював, то обладнання та меблі кав’ярні були б розпродані і вона б повністю закрилась.
Кав’ярня працює з 2019 року. Всі напої в кав’ярні залишились такі ж, як і були до повномасштабного. Найпопулярнішим напоєм кав'ярні зараз є американо з молоком. Олексій каже, що до війни він сперечався з відвідувачами, намагався пропонувати флет-вайт замість американо з молоком, але зрештою перестав це робити
(Для довідки: найпопулярнішим кавовим напоєм в світі є капучино)
З фірмових напоїв в кав’ярні є грушово-яблучний чай, також Олексій готує самостійно сироп з каркаде і ванільний торт, який можна купити по шматочках. Брауні та інші смаколики Олексій замовляє у херсонської кондитерки. Олексій каже, що це найсмачніший брауні, який він коли-небудь їв.
Кава, яка використовується в кав’ярні - це суміш Руанди та Бразилії, що обсмажується спеціально для цієї кав’ярні в Івано-Франківську. Її також можна придбати додому в пачечках на 250 г, 1 кг та у форматі дріпів.
Олексій всі напої готує на подвійній порції еспресо. Для альтернативних методів приготування кава постійно змінюється, він замовляє її постійно у різних обсмажчиків.
Через війну зараз кав’ярню відвідує вкрай мало людей. В день може до 20 відвідувачів. Тож Олексій повністю справляється самотужки, - “Коли звільнять лівий берег, то люди будуть”.
Про Олексія. Окрім того, що він працює баристою, він також є митцем-волонтером. Він малює картини, які є винагородою за донат, Олексій підкреслив це, що це не просто “сувенір з Херсона”, а саме винагорода за донат. Олексій ж волонтером БО Унія, тож віддає туди 100% грошей з банки.
Також в кав'ярні є мерч від інших людей, наприклад листівки авторства однієї дівчини, яка займається плетінням маскувальних сіток, тож за допомогою продажу листівок, вона закриває потреби щодо цих сіток.
Зараз в Херсоні не так багато місць, де можна випити каву, і не просто каву, а каву, яка була б якісною, тому коли щось відкривається нове, Олексій йде туди куштувати і зізнається, що іноді виливає напій після першого ковтка.
“Я хочу щоб люди пили та їли лише якісне. Я поважаю продукти і якісно підходжу до своєї роботи, але через те, що за Дніпром росіяни, то людей немає”.
Олексій каже, що йому дуже пощастило потрапити у цю культуру, він хоче більше дізнаватися про каву, хоче впроваджувати на роботі нові смаки, нові девайси для приготування кави. Олексій залюбки куштує щось нове і думає “О, це класно!”
Він з нетерпінням чекає закінчення війни, бо це буде потужним поштовхом для розвитку всіх галузей, і кавової культури зокрема. “Я чекаю, коли я нарешті зможу піти у відпустку”, - сміється Олексій.
Весь мерч і каву в пачках ви можете придбати у Олексія з доставкою просто написавши йому в інстаграмі.
Дякуємо Олексію за діалог, бажаємо здійснення всіх мрій та відвідувачів!
Ми поговорили з єдиним працівником кав'ярні Prostir.Coffee в Херсоні (Херсон, вул. Театральна 6/8) Олексієм Мельниченко, який розповів про життя кав’ярні та кавові вподобання херсонців в цей складний період.
Олексій народився та виріс у Херсоні, з кавою працює з 2016 року. Він почав працювати в Prostir.Coffee майже з самого відкриття. “Як зайшов, так і працюю”, - каже про свою роботу Олексій.
До повномасштабного вторгнення Олексій брав участь в кавових чемпіонатах, а ще любить малювати.
Про кав’ярню. Кав’ярня має 4-х співвласників, двоє з яких знаходяться за кордоном, а ще двоє під час повномасштабного переїхали у Івано-Франківськ та відкрили Prostit.Coffee вже там і також є онлайн магазин сувенірів.
Всі інші співробітники кав'ярні переїхали, тож зараз в Херсоні Олексій працює один. Він теж переїздив, але повернувся додому і спитав у власників, чи може він продовжувати працювати, вони були не проти. Олексій каже, що якби він не працював, то обладнання та меблі кав’ярні були б розпродані і вона б повністю закрилась.
Кав’ярня працює з 2019 року. Всі напої в кав’ярні залишились такі ж, як і були до повномасштабного. Найпопулярнішим напоєм кав'ярні зараз є американо з молоком. Олексій каже, що до війни він сперечався з відвідувачами, намагався пропонувати флет-вайт замість американо з молоком, але зрештою перестав це робити
(Для довідки: найпопулярнішим кавовим напоєм в світі є капучино)
З фірмових напоїв в кав’ярні є грушово-яблучний чай, також Олексій готує самостійно сироп з каркаде і ванільний торт, який можна купити по шматочках. Брауні та інші смаколики Олексій замовляє у херсонської кондитерки. Олексій каже, що це найсмачніший брауні, який він коли-небудь їв.
Кава, яка використовується в кав’ярні - це суміш Руанди та Бразилії, що обсмажується спеціально для цієї кав’ярні в Івано-Франківську. Її також можна придбати додому в пачечках на 250 г, 1 кг та у форматі дріпів.
Олексій всі напої готує на подвійній порції еспресо. Для альтернативних методів приготування кава постійно змінюється, він замовляє її постійно у різних обсмажчиків.
Через війну зараз кав’ярню відвідує вкрай мало людей. В день може до 20 відвідувачів. Тож Олексій повністю справляється самотужки, - “Коли звільнять лівий берег, то люди будуть”.
Про Олексія. Окрім того, що він працює баристою, він також є митцем-волонтером. Він малює картини, які є винагородою за донат, Олексій підкреслив це, що це не просто “сувенір з Херсона”, а саме винагорода за донат. Олексій ж волонтером БО Унія, тож віддає туди 100% грошей з банки.
Також в кав'ярні є мерч від інших людей, наприклад листівки авторства однієї дівчини, яка займається плетінням маскувальних сіток, тож за допомогою продажу листівок, вона закриває потреби щодо цих сіток.
Зараз в Херсоні не так багато місць, де можна випити каву, і не просто каву, а каву, яка була б якісною, тому коли щось відкривається нове, Олексій йде туди куштувати і зізнається, що іноді виливає напій після першого ковтка.
“Я хочу щоб люди пили та їли лише якісне. Я поважаю продукти і якісно підходжу до своєї роботи, але через те, що за Дніпром росіяни, то людей немає”.
Олексій каже, що йому дуже пощастило потрапити у цю культуру, він хоче більше дізнаватися про каву, хоче впроваджувати на роботі нові смаки, нові девайси для приготування кави. Олексій залюбки куштує щось нове і думає “О, це класно!”
Він з нетерпінням чекає закінчення війни, бо це буде потужним поштовхом для розвитку всіх галузей, і кавової культури зокрема. “Я чекаю, коли я нарешті зможу піти у відпустку”, - сміється Олексій.
Весь мерч і каву в пачках ви можете придбати у Олексія з доставкою просто написавши йому в інстаграмі.
Дякуємо Олексію за діалог, бажаємо здійснення всіх мрій та відвідувачів!