У цій публікації ви знайдете перелік дефектів з описом того, як вони впливають на смак.

1. Цвіль зерен
Дуже сильно впливає на смак. Кава має запліснявілий смак, всі аромати втрачаються і є небезпека для здоров'я.
Причини: ягоди збирали з землі, або зберігали /транспортували каву в умовах високої вологості та температури.

Ek9epm4XYAAgC9l.jpg


2. Кисла кава
Кава має присмак оцту або винного неприємного смаку.
Причини: кавові ягоди перестигли, або їх збирали з землі. Або через забруднену воду чи резервуари під час обробки зелених зерен.

Ek9eqJjX0AIwNIC.jpg


3. Чорні зерна
У смаку є відчуття фенолу і плісняви. Запах неприємний.
Причини: збір недозрілої кави або ягоди впали на землю.
Також якщо сушка кави відбувалась при занадто високій температурі.

Ek9eqftXEAETxdB.jpg


4. Враження комахами
Неприємний "сквашений" смак кави, також може давати фенольний і кислий смак.
Причини: комахи можуть вражати зерна як під час проростання на дереві, так і під час зберігання готових зерен.

Ek9eqznXIAACdj7.jpg


5. Заморожені зерна
Кава піддається заморозкам до того, як дозріє. Втрачається смак та аромат і загалом призводить до загального зниження якості напою.
Причини: заморозки до того, як кавові ягоди достигли.

Ek9erHOXEAIP5S2.jpg


6. Старі зерна
Помітний занадто деревинний смак, більш терпка кава, може бути відчуття прогорклого масла.
Причини: збір недозрілої та перезрілої кави. Занадто довге транспортування та зберігання в неналежних умовах.

Ek9erbnXEAk6Bs2.jpg


7. Грибкове ураження
Гнилий запах, смак бруду, гнилі, плісняви та пластику.
Причини: забруднені мішки, у яких збирали врожай, брудні резервуари для обробки кавових зерен, зберігання зерна в умовах підвищеної вологості та температури.

Ek9ervDXIAAI6-M.png


8. Пошкоджені, поламані зерна
Середньо впливає на смак. Смак кави стає гіршим. Під час обсмаження поламані шматочки можуть сильніше обсмажуватись і давати присмак горілого напою.
Причини: великий тиск на кавові ягоди під час машинного збору врожаю.

Ek9esAqXgAAdPXs.jpg


9. Зерна-мушлі, або "слонові вуха"
Не дуже впливає на смак. Мушлі можуть швидше обсмажитись, ніж повноцінні зерна.
Здебільшого це візуальний дефект.
Причина: природній дефект зерна.
Ek9esW2X0AEh9yo.png


10. Плаваючі зерна
Зерна які мають низьку щільність. Якщо залити їх водою, то плаватимуть на поверхні. Мають губчасту структуру.
Впливають на смак тим, що роблять напій ненасиченим, тьмяним.
Причини: може бути природній дефект або неправильне зберігання.
Ek9essbWMAE9x_U.png


11. Недозріла кава
Дещо впливає на смак. Має солом'яний чи зеленкуватий присмак.
Причини: збір недостиглих ягід або ураження дерева кавовою іржою, вирощування кави в непридатних для цього умовах.

Ek9es_nXEBkpWCi.jpg


12. Зів'ялі зерна.
Дещо впливає на смак. Недостатній смак та аромат кави.
Причини: повторне замочування на стадії сушіння. Порушення оболонки і потрапляння цвілі всередину зерна.

Ek9etXeXEAkkERS.jpg


13. Кристалізовані зерна
Низький вплив на смак - кава втрачає кислотність. Ламаються під час обсмаження.
Причини: пересушування зерен під час обробки.
Ek9etq-XYAEcRMc.jpg


14. Наявність великої кількості лушпиння
Може дещо вплинути на смак, поява солом'яного відтінку.
Причина: недостатньо відкалібрована машина для обробки зерен.
Ek9et_IXEAwio39.jpg


15. Сторонні предмети (палички, камінці)
На смак не впливають, але можуть заважати під час обсмаження і поламати кавомолку.
Причина: забруднені сушильні столи чи поломка обладнання.
Ek9euRnWAAELAdD.png


Пам'ятайте, що купуючи спешалті каву, ви захищаєте себе від переважної кількості всіх цих дефектів, і це дає змогу одержувати справді якісну і смачну каву.