zero.jpg

Кавомолка для справжнього домашнього баристи-кавомана – це, напевно, найважливіший пристрій у його житті. Ними захоплюються, їх ненавидять, з ними живуть довго і злагоджено або розлучаються за тиждень-два після зустрічі.

З чого починається приготування кави? Звичайно ж, з вибору якісних зерен та їх перемелювання. Знавці кажуть: якщо у вас невеликий бюджет на кавове обладнання, потратьте всі гроші на кавомолку, а решту – на все інше. І дійсно, значення кавомолки важко переоцінити. Від якості та відповідності помолу напряму залежить смак у чашці та і взагалі можливість приготувати каву за різними рецептами.

Давайте детальніше розберемось, які варіанти доступні домашньому користувачу, і що з обладнання, існуючого сьогодні на ринку, може забезпечити якісний результат при обмеженому бюджеті.​

Відмінності кавомолок

Пропоную спершу розділити кавомолки за наступними ознаками:​
  • механізм приготування – електричні та ручні;​
  • спосіб перемелювання – ножові та жорнові;​
  • матеріал ножів та жорна – кераміка та нержавіюча сталь;​
  • потужність та об’єм/продуктивність;​
  • діапазон помолу – не всі кавомолки здатні забезпечити помел від найдрібнішого (для турки) до грубого (але разом із тим чистого, для фільтр кави).​
  • ну і, безумовно, якість. Якість кавомолок – це велика проблема для домашнього користувача. Справа в тому, що якість помолу визначається такими факторами як відсутність пилу (в разі, якщо ви не в пил мелете, інакше, саме він вам і потрібен) та медіани розкиду фракцій помолу. Обидва параметри досягаються завдяки елегантному дизайну та точній механіці, а це – дороге задоволення. Є, звісно, чудові варіанти домашніх кавомолок за 3000$ і вище, але ця стаття про більш бюджетні варіанти.​
До інших характеристик належать дизайн, матеріали корпуса, рівень шуму, регулювання й дозатор.

І наприкінці ще одна з неочевидних для починаючих домашніх барист особливість кавомолок, яку слід приймати до уваги, купуючи домашній пристрій – це здатність утримувати мінімальну кількість залишків (low retention). Така особливість важлива для дому, оскільки вдома ви не робите 100 чашок кави на день, швидше за все, навіть 10 чашок кави вам зрідка доводиться робити одночас. Отже, кава, яка залишається в кавомолці і стає частиною вашої порції завтра, буде змінювати смак напою. Це особливо важливо, якщо ви готуєте еспресо, та ще й із різної кави. Ця проблема відносно просто вирішуються: достатньо промолоти трохи зерняток із нової порції з відповідним рівнем помолу, але якщо вам доводиться це робити щоразу, це, як мінімум, засмучує.

Старожили кажуть, що до основних характеристик також варто віднести те, як кавомолка буде сприйнята вашою родиною, дружиною чи чоловіком. Чоловіки баристи на англомовних форумах називають цю особливість – WFG (wife friendly grinder), що включає в себе багато параметрів (дизайн, розміри, шум, колір тощо), інкапсульованих в одній фразі.​

Типи кавомолок та особливості їх застосування

Давайте розберемо основні типи кавомолок, їхні переваги та недоліки. Хоча, потенційно комбінацій вищезгаданих ознак може бути безліч, на практиці поширена обмежена їх кількість. Почнемо наш опис від найбільш дешевих варіантів кавомолок і далі до більш дорогих пристроїв.​
_nlveuuAnIGd.jpg

Ножові електричні – бюджетний варіант, найрозповсюдженіший через свою низьку ціну та надійність. На цьому, у принципі, переваги цього типу кавомолок закінчуються. Знайти таку можна ледь не в кожній українській хаті. Але, якщо ви захочете змолоти каву на такій кавомолці не в пил, то помел вийде з частками дуже різного розміру. Таку кавомолку можна використовувати хіба що для приготування кави в турці, якщо ви не вибагливий кавоман. Та й навіть тут є невеличка проблема: якщо ви будете молоти дуже дрібно, а інших варіантів ця кавомолка не пропонує, кава буде дещо підпаленою. Часом мені навіть дивно, чому ці пристрої називаються кавомолками, бо по суті не підходять для розмелювання кави. Це практично єдиний тип кавомолки, який не дозволяє регулювати помел.
n2OLO9u6OgQ0eYMjz2P0osMwrfdXMC5OFE0oLQRqpGSbuFXJPjF_WypqP4y64CJw54oVKZqYW28hg9ggvjXTmkeloNyv_FQc_A-B7on0AFbXTL3rcQ3VwNU7qqqnzaZTKwbLQzhc=s0

Електричні псевдожорнові. Такі кавомолки можуть привабити недосвідченого кавомана невисокою ціною та наявністю жорнів, що часом зазначається виробниками в рекламі. Однак структура мелючого елементу в них зроблена таким чином, що не може забезпечити по справжньому якісний помел.
Якщо уважно поглянути на те, як виглядають ці «жорна», ми побачимо одну неприємну особливість – «зуби», що піднімаються над основною робочою поверхнею. На жаль, саме ці «зуби» (а не насічки на самому диску) і роблять 80% роботи. Через це кавове зерно в основному «ламається», «дробиться», як і на більш дешевих ножових/роторних кавомолках, а не ретельно перетирається (заразом збільшуючи термін служби дисків). Втім, інші 20% роботи все-таки доводиться на диск, що дозволяє отримати більш-менш однорідний помел, схожий на результат роботи жорнового пристрою. Разом із тим, така кавомолка набагато краще ніж ножова. І якщо вам ліньки крутити ручку ручної кавомолки за ту ж саму ціну, але з нормальними жорнами, а бюджет дуже обмежений, то це, можливо, ваш вибір. Ось тут колеги зняли відео про супер дешеві кавомолки, а ось тут є чудові поради про те, як її залампічити.

Ручні з керамічними жорнами. Якість помолу в кавомолок даного типу зазвичай краща, ніж у представників двох попередніх типів. Топові зразки мають досить високу якість збірки та помолу й можуть впоратися з розмелюванням кави по всьому діапазону від наддрібного до найбільш крупного. Однак це стосується найкращих зразків. Безумовно найдешевші варіанти будуть швидше підходити тільки для крупного помолу, і при цьому можуть досить сильно пилити. Керамічні жорна потенційно можуть жити довше металевих, тому можна вважати, що така кавомолка буде доволі довговічною, якщо вона виготовлена якісно. Але, звісно, немає сенсу очікувати, що за 10 $ ви отримаєте щось дуже гарне. Варіанти, які роблять якісний помел і надійно працюють, коштуватимуть щонайменше 50 $ за кавомолку. Від дешевих варіантів також не слід очікувати можливості отримати якісний дрібний помел під турку чи еспресо. Однією з ключових переваг ручних кавомолок можна зазначити низьку ціну та відсутність залишків меленої кави в механізмі після перемелювання кави.

жорна.jpg

Ручні з металевими жорнами. Через той факт, що залізні жорна легше зробити претензійно, їх можна зустріти в дорожчих зразках ручних кавомолок, і результат, який вони видають, у більшості випадків буде кращим за варіанти з керамічними жорнами. Отже, загалом вони відрізняються більш якісною збіркою й хорошим великим та середнім помелом, а інколи і дрібним. Моделі, що забезпечують дрібний помел для еспресо-машини чи турки, зазвичай дорогі. У найкращих зразках такого типу ви можете змолоти каву практично під будь-які методи приготування.Зверніть увагу, що ручні кавомолки з металевими жорнами розрізняються можливістю регулювання. В одних варіантах механізми більш зручні, в інших – менш, у деяких вони мають позначки, а в інших ви підбираєте помел лише тестуючи його.

Електричні жорнові кавомолки. Якщо ручні жорнові кавомолки практично завжди використовують конічні жорна, то електричні можуть мати як конічні, так і пласкі варіанти. З приводу того, які з них кращі чи гірші, точаться справжні баталії, але якщо ви вперше купуєте собі кавомолку, можете не особливо звертати на це увагу. Більш важливо оцінити смакові властивості конкретної моделі, яка підходить вам за іншими параметрами.

Але якщо ви готові потратитися на таку кавомолку, вам слід збагнути наступні основні відмінності:​
  1. Габарити​
Звісно вам треба визначитися, куди саме ви поставите новий пристрій. Наприклад, електричні жорнові кавомолки мають зазвичай значні розміри, порівняно з попередньо розглянутими варіантами, і випускаються як для домашнього вжитку, так і для професійного застосування. Отже, вибираючи кавомолку, не забудьте перевірити її габарити. Один із варіантів отримати кавомолку для дому, яка буде молоти каву смачно й служитиме вічно, – це купити вживану, але ще з живими ножами чи, якщо є гроші, нову кавомолку для професійного використання. Однак професійні кавомолки зазвичай величенькі і знайти для них місце на вашій кухні буде непросто.​
  1. Діапазон помолу та його точність​
Кавомолки для домашнього використання часто виготовляються з обмеженим діапазоном помолу. Такий варіант дає можливість зекономити гроші, бо такі машинки зазвичай дешевші. Ви повинні чітко розуміти, для яких методів приготування ви зможете молоти каву в конкретній кавомолці. Якщо ви орієнтовані на приготування кави в пуровері, вам знадобиться кавомолка, яка не буде пилити, але потреби в дрібному помелі у вас не буде. При цьому наявність у діапазоні найтоншого помолу не гарантує гарний смак кави, але принаймні дає можливість змолоти каву під методи, які його вимагають, для еспресо чи турки.

Ще однією важливою характеристикою є точність налаштування помолу. Деякі кавомолки мають доволі грубу шкалу й, у такому випадку, при необхідності налаштувати помел під еспресо ви можете зустрітися з проблемами. Найкращим варіантом для підбору точного рівня перемелювання зерна буде кавомолка з неперервним механізмом зміни рівня помолу. Але якщо ви готуєте в основному фільтр-каву, то це може бути зайвою тратою грошей і навіть незручністю, бо переключення між рівнями буде менш комфортним, ніж у механізмах із фіксованими рівнями на шкалі.​
  1. Шумність та дизайн​
Шумність та дизайн відносяться до категорії характеристик WFG і, якщо ви живете не самі, то, швидше за все, на ці характеристики доведеться звертати увагу. Тут я нічого описувати не буду, ці моменти хоча й важливі, але дуже індивідуальні.​
  1. Надійність​
Різна техніка має різний рівень надійності – це аксіома. Я особисто прихильник максимально надійної техніки, хоча концепцію minimum viable product (з англ. мінімально життєздатний продукт) ніхто ще не відміняв, й очевидно, що домашня кавомолка не зобов’язана бути настільки живучою, як професійна. Разом із тим, варто все ж звернути увагу на цей параметр, особливо вибираючи щось не дуже дороге. Якщо продукт не розкручений, ви навряд чи зможете знайти відгуки в інтернеті стосовно його надійності, а це один із доступних варіантів оцінки. Однак, якщо ви можете на кавомолку подивитися й помацати, можна принаймні поверхово оцінити її якість. Якщо пристрій якісний то, швидше за все, він буде досить надійним, але це не гарантовано.​
  1. Retention (залишок кави від попередньої порції)​
Про важливість цього параметру я написав на початку статті. Для домашньої кавомолки малі залишки – це важливий параметр. До вищезгаданих причин я б додав те, що вдома часом хочеться змінити тип напою. Якщо у вас одна кавомолка (хоча краще тримати окремо кавомолку для еспресо та для фільтр-методів), то при переході від дрібного до більш крупного помолу вам прийдеться доволі довго її прочищати від дрібних частинок. І чим менший залишок кави в кавомолці, тим швидше ви можете її очистити від попередньої кави.​
  1. Смакові властивості напою​
Якщо ви новачок у кавовому світі, то для вас може здатися дивним, що параметри кавомолки впливають на смак кави, але це незаперечний факт. Залежно від конструкції, а в першу чергу, від форми жорен, смак кави значно змінюється, причому як в еспресо, так і у фільтр-методах. Одними з ключових фізичних характеристик, які впливатимуть на смак кави, буде медіана розкиду фракції помолу, а також форма частинок кави після їх перемелювання. Якщо ви хочете вибрати кавомолку так, щоби ваша кава смакувала якнайкраще, вам прийдеться перечитати чимало відгуків, порівнянь, а також протестувати кавомолки особисто. Звісно, з обмеженим бюджетом придбати найкращу з них буде непросто.

Загалом жорнові кавомолки перемелюють зерна до більш-менш однорідного стану, екстракція відбувається рівномірно – ви отримуєте неперевершений смак та аромат незалежно від способу приготування, але все ж смак відрізняється від моделі до моделі. Разом із тим зустрічаються такі, які роблять гарну каву для еспресо, але смак фільтр-кави може бути не ідеальним. Здавалось би, необхідність молоти каву для еспресо вимагає такої філігранної роботи, що проблем із помелом під фільтр бути не може, раз уже кавомолка справляється з помолом для еспресо.

Хочу зауважити, що кавомолки, які забезпечують найкращий смак кави, особливо, якщо мова йде про помел під еспресо, зазвичай дорогі. Але все ж у ціновому діапазоні 250–500$ можна вибрати доволі «смачні» пристрої.​

Вибрані моделі

Щоби значно полегшити вам вибір, ми відібрали найкращі кавомолки в різному ціновому сегменті.

Бюджетні моделі до $50

Ручна кавомолка RHINOWARES Hand Grinder
ZCKragnJbPM9dw5PNiK7-0zTnDgpLVsT81flJ-n7BUdcgPtU9nFOCtNpNXe4kkdDagTe31R9DgbP7-kbyAwf0dYDkC9WvYi79jt44p1ywek6HDN6NAAmk_KqD47YM7w5LSvVD9jT=s0

Продукт британської кавової компанії Contact Coffee Club, який можна вважати непоганим бюджетним рішенням. Модель чудово підходить для подорожей, роботи або домашнього використання. Особливості:​
  • конічні керамічні жорна довше залишаються гострими, ніж стальні, вони не іржавіють, їх легко чистити;​
  • регулювання дозволяє перемелювати каву під різний тип приготування, хоча з певними застереженнями, кавомолка, все ж таки, досить сильно пилить, як і всі кавомолки цього цінового сегменту;​
  • в комплекті є зручна захисна сумка для перенесення.​
RHINOWARES_500.png


v32YY0uYodBFnRS7twoyT3q5f75GI2Xn6N5sz6jaGOzBnx52Tsp8NSgsG1TtOa8NguWZqFoxPAcO_VdBS68qeiVJJkIxlJwhNc6eswvZWFYtYoJaOSqiocdK0MNTMN5YKPZ6Vvn0=s0

Продукт транснаціональної корпорації, заснованої в 1943 році у Швеції. Модель оснащена знімною ручкою для економії місця при зберіганні. Має керамічні жорна, як і попередній зразок. Кавомолка IKEA дозволяє вибрати необхідний рівень помолу кавових зерен. Корпус виконаний із нержавіючої сталі, досить стильний, зручно фіксується на столі. Незнаним, але все ж недоліком, є те, що бункер для перемеленої кави з якогось дива зробили конічним, відтак вичистити з нього каву доволі непросто. Але в цьому ціновому діапазоні важко знайти кавомолку, яка б молола каву наскільки якісно, як ІКЕА, й була настільки ж надійною.

Відео-огляди кавомолки:
www.youtube.com/watch?v=Vjgy5XLgEJs
www.youtube.com/watch?v=o8ZjoLGq9GY

Моделі цінового сегмента $50-150

TIMEMORE Chestnut
3BszFM155LquVG8WNkvXrfhtnaNW-9uoHZ0p_h1mBy5a7Cjy7FY6ipsC4aF1IugL6Akrk8aEwKFb6MjigtBnLqQBiFyfJ0hde-KvKEy0FzF-GfMTQjQmSlkPmPDqK2H4Id4_Pdil=s0

Це торгова марка, співзасновниками якої у 2012 році стали кілька любителів кави. Кавомолки TIMEMORE Chestnut поєднують у собі функціональність та неймовірно стильний дизайн. Точна обробка, продумана форма, алюмінієвий корпус (дерев’яні вставки в деяких моделях) забезпечують приємні відчуття та зручне використання. У компанії Timemore є декілька схожих моделей, які відрізняються розміром, дизайном та іншими характеристиками. Модель Chestnut G1 отримала премію Reddot Design Award 2017, а Chestnut X – Reddot Design Award 2020.
Chestnut.jpg
Chestnut1.jpg


Технічні характеристики кавомолок Chestnut, які забезпечують високу якість перемелювання:​
  • конічні сталеві жорна з нержавіючої сталі;​
  • точне налаштування фракції помолу;​
  • подвiйна система підшипників;​
  • градації помолу від френч-пресу до джезви.​
Усе ж ці кавомолки не ідеальні, якість помолу в них буде гірше, ніж у найкращих зразків діапазону $200+, але за свою ціну їх можна вважати справді найкращими. Кавомолка Chestnut C1 коштує в різних магазинах Україні до $100 за поточним курсом.

Відео-огляди кавомолки:
www.youtube.com/watch?v=wIVTFHHcnW4
www.youtube.com/watch?v=tVncZHt-Qvw

Моделі вартістю понад $150-250

1Zpresso Z-Pro

vwPooSI5resDhgQLI4tjNoRzHzU8C0oU90uNY0LuXos_w8-B6pDtLkcksA91kWE1b8oWUZwr3ppncCKUgRP7BuGtpWGCmgv4r0h0jfakjDw5e4ErMfGo4U4GsnQQDLW0VoxdWYJi=s0

Компанія 1Zpresso була заснована групою любителів кави з інженерним досвідом. В асортименті бренду представлено чотири серії компактних ручних кавомолок. Їх особливість – вони легко розбираються, що гарантує їх якісне очищення. Наприклад, модель 1Zpresso Z-Pro забезпечить рівномірний помел для будь-якого типу заварювання. Кавомолка оснащена зручним та точним налаштуванням помолу – велике кільце регулювання має 35 робочих позицій. Гума на корпусі запобігає ковзанню в руці. Завдяки якісним підшипникам зручна металева ручка з дерев’яним наконечником має плавний та точний хід. За відгуками та різноманітними тестами, кавомолки 1Zpresso забезпечують неперевершений помел. Їхнім конкурентом може стати хіба Comandante, але ціна останньої буде ближче до $300, а то й більше, а 1ZPresso, залежно від моделей, умістяться в діапазон від $150 до $250.​

Відео-огляди кавомолки:
Gaggia MDF Nero

zissQ1bmacl4VilQWCTiR1X6vdtCQwa1wHA7gAN7S6qENI-dvsLMAwtkOS_LlWvSsbkqyfWOBJffrjAWIAXbboe4ZV8Sisaure9VnY6OlWrwg5A-oJQslrzOXoznk6Qk-1r2Ia1L=s0

Електрична кавомолка Gaggia MDF Nero оснащена потужним двигуном та пласкими жорнами з загартованої сталі. Завдяки цьому вона може перемелювати великі об’єми кави – місткість резервуару 280 г. Діаметр жорен 50 мм дає можливість швидко перемелювати зерна, не перегрівати їх, не перепалюючи помел і зберігаючи всі ароматичні та смакові якості напою. Регулювання якості помолу дозволяє отримати 39 градацій молотих зерен – від еспресо до помолу під аеропрес. До недоліків слід віднести значні залишки кави з попереднього перемелювання. Я користувався такою кавомолкою доволі довго, і за власною практикою можу сказати, що часом залишається до 3 г кави, що доволі багато. Ще одним недоліком буде те, що навіть найтоншого помолу (на 1-й поділці) може бути недостатньо для того, щоби зробити гарне еспресо. Також підібрати помел під еспресо буде складно навіть тоді, якщо ваше зерно не вимагає тонкого помолу, меншого ніж на першій поділці. В Gaggia MDF дуже велика різниця в помолі між поділками. Разом із тим, кавомолка меле смачно, можна стверджувати, що це одна з найкращих електричних кавомолок цього цінового сегмента, Придбати її можна в українських магазинах за ціною в районі $250.

Відео-огляди кавомолки:
www.youtube.com/watch?v=gH03AmCIgFc
www.youtube.com/watch?v=wYqu-LChli4

Кавомолки вартістю $ 250-500

Eureka Mignon

FYXkXcr6IROA5EpedeAo_uBm9BOntaubzLLBFs31ilOCu-ccpTs2P84mpsrRWCLXNZXUOByL6YjfpJdwmG7VsWe1lBVuBH-hPoG6vNCDCGODcOK4ML3x_3bOUFpzHqHL3fabXrLq=s0
Електрична кавомолка Eureka Mignon з мікрометричним регулюванням ступеня помолу. Версія Specialita оснащена електронним сенсорним дисплеєм, лічильником доз та системою, що запобігає утворенню комків. Усі кавомолки Mignon мають чудову особливість – робота з низьким рівнем шуму. Модель чудово підходить як для професійного, при невеликих навантаженнях, так і для домашнього використання. Регулювання ступеня помолу відбувається за допомогою безступеневого регулятора з відмітками. У компанії Eureka є цілий ряд моделей, схожих за характеристиками й у ціновому діапазоні від $250 до $350. Відрізняються вони деталями, які можуть бути важливими в тому чи іншому випадку: як-от електронне керування, наявність цифрового дисплею, тощо. Я особисто використовую модель Eureka Mignon Specialita для приготування еспресо вдома, і цілком задоволений як функціональними особливостями, так і смаком кави. Для приготування фільтр кави у Eureka є спеціальні версії – Brew, а також на момент написання статті очікується вихід моделі, яка буде орієнтована на single dose помел і буде мати ще менші залишки, хоча вони й так в моделях цієї серії незначні.

Відео-огляди кавомолки:
www.youtube.com/watch?v=nQUMtH0O-H4
www.youtube.com/watch?v=MGF5-7HzrKU
www.youtube.com/watch?v=cbKI61yBFck
www.youtube.com/watch?v=8yjAMySNRCM

WILFA Uniform

XfDLbLKRgu5SEODlGZggAzGs3fgv1Hu9yJUmIJ4gExy6Fjk2KZMdHDGfR-6zqJzKXTHGL41kC6ElbHmWoyjkDV7g29k2UJpEdULog0kRIAj1gnFq3y-87QdylCVqdjKRG_2sj5uU=s0

Електрична кавомолка WILFA Uniform – це один із хітів компанії, зроблений спільно з Тімом Вендельбо (Tim Wendelboe – World Barista Champion 2004 & World Cup Tasting Champion 2005). Вона використовує якісні пласкі жорна з особливою геометрією, і, за твердженням багатьох експертів, забезпечує ідеальний смак кави в пуровері! Виробник стверджує, що вона впорається з будь-яким помолом – від еспресо до френч-преса, однак тести показують, що для еспресо вона не дуже підходить, і налаштувати помел у ній під приготування еспресо буде дуже складно, а може й неможливо взагалі. Тім Вендельбо відзначив: «Кавомолка Svart Uniform має унікальні широкі та пласкі жорна, виготовлені з високоякісної сталі, які подрібнюють зерна повільно й точно. Це допомагає отримати якісний і рівномірний помел. Ви отримаєте смачну, ароматну та повноцінну каву».​
Dh2KCXkLXy_Q64tyP8q20wClKubTVdClGjUdSEnt9yvpW9CB-SNmbVjyqgcqfdh1tXaWs6-odkg5_LD-xi7scC11xrkYkSzx3IPXNd1Be97qC86Ct-fqROg5jtzG6l8hxavEmttE=s0


Також до однієї з версій кавомолки входить домашні кавові ваги, що мають вмонтований Bluetooth. Ці ваги дещо інерційні, тому я б не радив особливо на них розраховувати. На корпусі кавомолки є світлодіодний дисплей. Для користувача доступно 41 налаштування рівня помолу. Також Uniform має систему автоматичного вимкнення при закінченні помолу. Відео-огляди кавомолки: www.youtube.com/watch?v=mYTU2WZPmUg&feature=youtu.be

Fellow ODE Brew Grinder
asSTfim2os05dgkuKtLTcGOOzbxnRQTHIWRSgjgDxR-LgGrv7DWx6gcL6oA9m5m_ot5LT9wjF5AMz5hszxpogb5zH3JsxFZo0Sfm_UjoexOYonOIco-HZYSJtWulMb6EXEPS9Fjt=s0

Ще однією зіркою 2021 стала стильна та потужна електрична кавомолка Fellow ODE Brew Grinder. Вона забезпечує рівномірний та точний помел зерен, завдяки плоским жорнам 64 мм, продуктивному двигуну з ПІД-регулюванням та легкому і зручному регулюванню помолу, при цьому залишаючи мінімум кави з попереднього перемелювання в системі. Також модель займає дуже мало місця на кухні, бо є дуже компактною. Функція шумоподавлення дозволяє готувати каву навіть рано вранці, не заважаючи спати близьким та сусідам. Магнітний фіксатор місткості для кави не дозволяє їй розсипатися повз нього. Прилад вимикається автоматично, як тільки перемелеться остання зернина. Кавомолка не розрахована на еспресо помел. Дехто з користувачів перших екземплярів скаржився на те, що вона навіть на мінімальних налаштуваннях меле дуже грубо. Однак із другої половини 2021 року в Fellow ODE з’явилася нова версія жорен, які нарешті мелють достатньо дрібно, щоби задовольнити побажання найвибагливіших користувачів. Але мова звісно не йде про еспресо помел, кавомолка залишається орієнтованою виключно на brew методи.​

Відео-огляди кавомолки:
www.youtube.com/watch?v=T36_6_J8f9c
www.youtube.com/watch?v=9V7uyyoXDuo, www.youtube.com/watch?v=QE4NT8MY-Zo

Niche Zero
61K4r1DBVrtxSCuCT-kgtuXlnSLsXkdtFRZz4m8dCfK7Gfyvl-gdWklxQgDTNWJ0UpdCDbqP7Vg3ZMBnZczgH4FxRwh8Oyw33db114qIeiE72uQNa5DjHu64Vq8m45MuXh34utCJ=s0

Електрична кавомолка Niche Zero орієнтована на перемелювання кави для приготування будь-якими методами. Особливу популярність вона здобула серед любителів еспресо, бо при ціні в 400 фунтів (вже 500, а колись було ще 400 - формально зараз вона вже не потрапляє до даного цінового діапазону, але ми вирішили написати кілька слів про цей популярний пристрій) забезпечує прекрасний рівномірний помел та його тонке налаштування, на рівні професійних машинок. І при цьому має мінімальні залишки, компактний дизайн та помірну шумність. Словом, ідеал для любителів домашнього еспресо. Хто готує вдома еспресо, той знає, наскільки важлива точність налаштувань та мінімальні залишки з попереднього перемелювання. Кавомолка має конічні жорна, 63 мм у діаметрі, виконані із загартованої сталі. Вона легко розбирається та чиститься, і це доведеться робити нечасто. Адже модель має продуману конструкцію, завдяки якій ви отримуєте на виході ту саму кількість кави, яку й завантажили.

Відео-огляди кавомолки:
www.youtube.com/watch?v=fwHAO6EnWj4
www.youtube.com/watch?v=2zP8eETyhH8

Сподіваємося, що наш детальний огляд та рекомендації допоможуть вам вибрати найкращий прилад, а свіжозмелені зерна подарують вам смачну каву з глибоким смаком та насиченим ароматом.

З повагою до кожного,
Українська Кавова Спільнота

  • Like
Реакції: Volo