Напевно ви чули не один раз про те, що з моменту обсмажування кава залишається свіжою протягом місяця, власне, ми і самі довго вірили у цей міф.
ftoperu-1.png

Але з кавою світлого обсмажування все трохи інакше. Нейт Велланд, обсмажувач канадської компанії Lüna Coffee стверджує, що має великий досвід дегустацій різноманітної кави: як своєї ростерії, так і інших і заявляє, що кава, яка була обсмажена 8 чи 10 тижнів тому, так само яскрава та приємна. І він помітив, що його кава значно покращує свій смак після 3-тижневого відпочинку (від дати обсмаження).

Нейт та його колеги вірять, що кава має у собі великий потенціал і головна робота осбмажчика – «не поставити свій підпис на упаковці, а дати каві співати свою власну мелодію».

Легке обсмажування дає змогу одержати чашку з чіткими смаками та багатими нюансами, а також і продовжити термін споживання зерен кави. Це спричинене тим що у світлообсмаженої кави повільніше відбувається виділення вуглекислого газу з середини.

Датська компанія з обсмажування кави La Cabra взагалі заявляє, що ідеальний час вживання для кави як у еспресо, так і у фільтрі, щонайменше через 30 днів після обсмажування.

Тож найголовніше, що треба зробити вам, – це перестати тривожитись, що ви не встигли випити свою каву протягом місяця з моменту обсмажування. Нейт каже, що найкраще «вікно» для споживання кави – це 3-8 тижнів з моменту обсмажування!

Канадська ростерія Harken Coffee навіть робить на своїй упаковці напис не дати обсмажування, як це роблять усі, а дати, коли цю каву вживати найкраще. Засновник Harken Coffee Елдрік Стюарт каже, що повітря створює захисний бар’єр навколо кожного зерна, якщо його залишити в спокої і тільки введення додаткового кисню може прискорити втрату свіжості кави. І він дає пораду щодо зберігання кави – не перемішувати каву в контейнері, а набирати зерна які знаходяться зверху. Таким чином зерна, що знаходяться знизу, не будуть збагачуватись новою порцією повітря і довше залишатимуться свіжими.


Джерело: https://alexandermills.ca/blog/light-vs-dark-roast