Як очистити гейзерну кавоварку?
Гейзерна кавоварка, або Мока кавоварка — один із найпоширеніших приладів для домашнього приготування кави. І для найкращої роботи гейзерної кавоварки, вона так само потребує правильного очищення як і всі інші прилади.
Перше на що варто звернути вагу – запобіжний клапан, який розміщується на нижньому резервуарі кавоварки. Цей маленький клапан є надзвичайно важливим, оскільки він запобігає посиленню внутрішнього тиску і завдяки ньому ваша кавоварка не вибухає!
Причини неправильної роботи гейзерної кавоварки:
Якщо клапан забитий водою або кавовою гущею
Якщо Мока не очищена належним чином, то в камеру може потрапити гуща, або залишки води можуть накопичитися і закупорити клапан. Це може призвести до закупорки і погіршити роботу клапана від скидання тиску всередині горщика.
Якщо ви додали забагато води
Будь то алюміній чи нержавіюча сталь, кожна гейзерна кавоварка постачається з інструкціями, що додавати воду можна лише під запобіжний клапан. Це потрібно для того, щоб вода не покрила клапан і він міг випускати пару.
Якщо ви стиснули кавову гущу
На відміну від еспресо-машин та інших кавоварок, гейзерна кавоварка не вимагає утрамбовування кавової гущі. Занадто щільно утрамбована кава також може призвести до неправильної роботи кавоварки, бо занадто збільшить тиск в середині неї.
Як чистити?
- Не використовуйте посудомийну машину для миття алюмінієвої гейзерної кавоварки.
- Не використовуйте миючі засоби для миття гейзерної кавоварки.
- Після того, як кавоварка повністю охолоне, розберіть її та викиньте кавову гущу.
- Промийте кожну частину кавоварки гарячою водою, видаляючи всі залишки кави.
- Ретельно висушіть кожну частину і зніміть гумову прокладку та висушіть всі залишки води.
- Зберіть кавоварку після повного висихання всіх частин.
Якщо у вашій кавоварці утворюється накип, видалити його можна просто. Вам знадобляться:
- 1 ст.л. оцту
- 1 ст.л. лимонної кислоти
- Вода
Хід роботи:
- Наповніть нижню камеру водою до рівня кошика фільтра.
- Додайте оцет і лимонну кислоту, перемішайте.
- Зачекайте 2-4 години, щоб розщепити кальцій і масла.
- Злийте трохи води, щоб відкрити запобіжний клапан, і заваріть воду як каву.
- Після охолодження ретельно промийте всі частини кавоварки і залиште їх для висихання перед збиранням.
Смачного!