Стереотип про високий вміст кофеїну в ристретто та еспресо є поширеним. З метою точного визначення рівня кофеїну в цих напоях бариста Арне Пройс звернувся до сертифікованої лабораторії для проведення відповідних аналізів.
Для дослідження було використано каву одного походження з кооперативу в Гондурасі (омні обсмаження). Дослідження проводилося за підтримки Інституту якості продукції (Institut für Produktqualität – IFP) в Адлерсхофі, Берлін.
За результатами тестування Арне зробив наступні висновки:
- Загальний вміст кофеїну та його відносний вміст на порцію — різні показники.
- Час і обсяг найбільше впливають на вміст кофеїну в напоях. Тиск, температура та кількість меленої кави мають менший вплив.
- Суперавтоматичні еспресо машини не збільшують вміст кофеїну в каві.
Кава була приготовлена 15 різними методами, після чого по 50 мл кожного зразка перелили в окрему баночку. Шістнадцята баночка містила цілі зерна як контрольний зразок.
Методи заварювання включали: колдбрю (8 годин), колдбрю (24 години), колдбрю з льодом, колдбрю без льоду, аеропрес, кемекс, френч-прес, американський прес, пуровер, еспресо, ристретто, гейзер, еспресо з суперавтоматичної машини, «дріп» з суперавтоматичної кавомашини та крапельна кавоварка.
Результати показали, що «дріп» з суперавтоматичної кавомашини та американський прес дали найменшу кількість кофеїну. Ці методи абсолютно різні: один занурює мелену каву у воду, а інший використовує тиск. Найбільша кількість кофеїну міститься в ристретто та еспресо.
Рейтинг напоїв з найвищим вмістом кофеїну за методом приготування представлений у малюнку нижче:
Другий малюнок показує кількість кофеїну в одній порції кави.
Переможцями є: колдбрю (24 години) та колдбрю з льодом. Найменшу кількість кофеїну на порцію має кава, приготовлена в гейзері та ристретто.
Вміст кофеїну по мг на порцію наведено в таблиці нижче:
Таким чином, ці результати можуть надати інформацію про ваше щоденне споживання кави та необхідність внесення коректив.
Джерело:
https://www.coffeeness.de/en/how-much-caffeine-in-coffee/