Майже як натуральна: у Фінляндії створили каву в лабораторії

Date:

Науковці у Фінляндії створили каву в лабораторних умовах і переконують, що, заварена, на смак вона майже не відрізняється від звичного нам напою.
Про це повідомляє Центр технічних досліджень Фінляндії.

Згідно з дослідженням, поставки кави у Європу незабаром можуть бути порушені кліматичною кризою через посуху в країнах-виробниках. Також проблемою є те, що через високий попит на каву для її вирощування потрібно все більше площі. І це призводить до вирубки лісів — особливо в чутливих районах тропічних лісів. Згідно з новими даними, люди привели до занепаду або знищили приблизно дві третини початкового покриву тропічних лісів у світі.

Саме тому Центр технічних досліджень Фінляндії запропонував потенційно стійку альтернативу вирощуванню кави. Вони культивують окремі клітини арабіки в лабораторії, а потім поміщають їх у біореактор, наповнений поживним середовищем. Після цього вони отримують біомасу світлого кольору, яку висушують та обсмажують. Потім ця маса стає схожа на кавову гущу.

Уся процедура вимагала глибоких знань у кількох дисциплінах та експертів у галузях біотехнології рослин, хімії та харчової науки.
Керівник дослідницької групи Хайко Рішер стверджує, що створена у лабораторії кава на смак така ж, як звичайна. Він також не виключає, що її смак можна змінити, залежно від побажань.

Наразі ця кава є експериментальною. Для збільшення обсягів виробництва та отримання необхідних дозволів знадобиться щонайменше чотири роки.
Наприклад, аби цей лабораторний кавовий напій потрапив на полиці магазинів США, потрібно спершу отримати дозвіл від Управління з продовольства та медикаментів.
У Європейському Союзі така кава надійде у продаж лише після проходження процедури визнання її “новою їжею”.
https://bykvu.com/…/maizhe-iak-naturalna-v-finliandii…/

На фото культури кавових клітин (праворуч) та обсмажена кава, вироблена за допомогою цього методу (ліворуч)

Новини і публікації

Підпишіться і отримуйте інформацію про нові публікації та життя кавової спільноти щотижня

This field is required.

Ми не спамимо! Ви можете відписатися в будь-який момент. Ознайомтесь із нашою політикою приватності/конфіденційності.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Поділіться постом в соцмережах

spot_imgspot_img

Популярне

Більше подібного контенту
Related

Результати кавового національного чемпіонату 2025 (відбір на світові 2026)

На Coffee, Books & Vintage у Львові оголосили національних...

Бленди: Ідеальний баланс чи спроба сховати робусту

На тему блендів мене наштовхнуло те саме, що й...

Хто п’є найбільше кави в Україні?

Кавова сфера в Україні розвивається дуже активно, навіть попри...

Як приготувати смачне еспресо — Довідник бариста-початківця.

Навчаємося готувати еспресо На перший погляд приготувати еспресо — швидко...
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x