Копенгаген вайб: враження чемпіона України з обсмажки кави Ігора Процько від World Coffee Championship 2024​

Світовий чемпіонат у Копенгагені, завершився та з’явилось ще чотири світових чемпіони 2024 року.

Серед них немає мене, але це той випадок коли розумієш, що важлива була і участь. У цьому пості в кінці ви зможете знайти усіх цьогорічних чемпіонів, серед яких є наш Іван Білоусов (https://www.instagram.com/i.bilousovv/), тому якщо що, скіп лонгрід та дивись інфо😉

Мій перший раз пройшов у Копенгагені, так можна казати за різні речі, але я саме за участь у світовому чемпіонаті як учасник. Що сказати це ще і перший раз у «Копені», Тому частину моїх вражень можна перекласти ще і на це, тому що «Копен» неймовірний. Але нічого цього не трапилось якби ми не їхали такою чудовою компанією, координатори, учасники, тренера, а також неймовірне українське кавове ком'юніті серед яких і світові судді, трейдери, координатори, виробники та постачальники. Всі вони присутні там для розвитку кави у світі та Україні. У цей момент ти розумієш, що ти у команді, що ви всі у команді та потрібно вміти бути корисним один одному та допомагати у потрібні моменти.

small_IMG_8506.jpg


Якщо я почну згадувати імена це займе багато місця на екрані, але хочу окремо пригадати Христину Гавриш, національно координатора SCA Ukraine (https://www.instagram.com/sca.ukraine/). Не знаю чи дивились ви серіал Тед Ласо, так ось Тед для мене тут Христина котра чудово працює з усіма координаторами та учасниками. Людина котра тримає в голові усю інформацію про кожного учасника, котра у потрібний момент з'являється на допомогу та робить свою роботу на відмінно.

image_2024-07-14_184636910.png


Фото з Wikipedia.com

Мій шлях до Копенгагена був трохи тернистий) ми разом доїхали до Варшави, де я провів чудовий вечір з командою та мали змогу відпочити від довгої дороги. Але по звичці повернулись до комендантської години). Далі наші маршрути трохи розійшлися оскільки я їхав до представника обладнання, у котрого зможу мати трохи часу на обсмажування кави, котру заздалегідь замовив йому. Потрібно було потрапити у Гамбург, тому ще за декілька тижнів я придбав квитки з Варшави до Берліну, де потім пересадка в Гамбург. Усе нічого, але це був день коли німці грали в євро 2024. Машиніст обʼявив, що буде перевірка документів у зв'язку з підвищеною безпекою та через якийсь час до нас у сидяче купе зайшли та попросили паспорти для перевірки. Угадайте до кого зʼявились питання) полісмена цікавило де серед усіх різних штампів свіжий котрий свідчив би, що я легально зараз на території Євросоюзу. Спойлер, він його не знаходить та і я не знаходжу, але я думаю, що польський прикордонник знайшов штамп у себе на столі, тому що він не поставив його в мій паспорт). Мене вивели на перон, в цей момент мій нетворкінг був на максимальному рівні, я пояснював ситуацію, що їду на світовий, ось запрошення від світової асоціації, ось квитки назад та то що прикордонник мазіла. Висновок, потяг затримується на 20 хв, але я їду далі на своєму місці у сидячому купе.


hamburg_small_wiki.jpg

Фото з Wikipedia.com

Потяг до Гамбургу поїхав вчасно, але без мене. Я замінив квитки на наступний та через якийсь час добрався до нічного Гамбургу де у мене тренування через декілька годин). Душ та сніданок поправив ситуацію, тому вранці я познайомився та одразу почав смажити. Була мита Руанда, натуральний Гондурас та мита Колумбія, чудова кава, але зовсім не зі списку світового чемпіонату). Після тренування я відправився знову на вокзал, бо мав їхати прямим потягом в Копенгаген. Але вже через дві години, усьому потягу сповістили, що він далі не їде, а на станції можна буде пересісти в автобус та доїхати на наступний залізничний вокзал. Якщо все пропустити, я познайомився з багатьма пасажирами та за цей час замінив ще три потяги, а приїхав на три години пізніше від часу у квиточку. Укрзалізниця топ, якщо коротко. Знову короткий сон, а ще і короткі ночі, бо у третій вже як ранок.

small_Copenhagen_wiki.jpg


Фото з Wikipedia.com

Тобі сподобається Копен сказали мені у Варшаві, що сказати більш емоційного міста в моєму житті ще не було. Тепер я розумію звідки ноги ростуть у деяких українських продуктів, що я тепер вважаю чудово, бо в цих продуктах все про якість. Якість у Копені одне з найважливіших, все зроблено для людей, місто для людей. 70% відсотків велосипедистів у порівняні з 30% авто на дорогах міста. На підборах, у костюмах, у дощ або спеку. Я не знаю чи є у страви статистика по активності у місті, але бігає добра половина міста). Хто не був, раджу, бо я міг би ще писати про місто, але після чудового вечора на каналі, почались дні коли потрібно працювати.

small_IMG_8505.jpg


Почались орієнтації, задавали питання познайомилися з інтерфейсом link та Stronghold. З обладнанням була цікава кавомолка від трі фіелд, цю фітчу вимкнули на чемпіонаті, але вона може здавати в окремий прозорий циклон сілверскін підчас змелювання. Під вечір у всіх нас закінчились орієнтації, ми пропили каву з мого тренування на цьому закінчився перший день. Другий був вже цікавішим, нам видали нашу каву для обсмажки на семпл ростерах, Link класні ростери, добре контральовані та прості у керуванні. Обсмажив зразки кави, Індонезію вет хол, натуральну Бразилію, миту Малаві та натуральну Індонезію. Буквально через пів години нам видали каву для капінгу. Потрібно було за 60 хв оцінити та описати каву, поміряти колір обсмажки та зробити декілька варіацій бленда. Після цього кожен з учасників миє за собою посуд та складає увесь інвентар. Трохи після почався практичний час на Stronghold та на ньому зробили деякі зміни, замість температури повітря встановили температуру зерна. Це трохи дезорієнтувало, бо на орієнтації обговорювали, що фіксуватимуть температуру повітря.


small_IMG_8504.jpg

З цього практичного часу потрібно взяти максимум показників на всіх стадіях обсмажки та готуватись заповнювати план з обсмажки та оцінювальний catа протокол, а точніше 4, бо я вирішив смажити постбленд. На наступний ранок першим учасникам видали по 6 кг зеленої кави та відправили до ростерів. Через 2 години здавши обсмажену та підготовлену каву. Після того як я вийшов за зону змагань, я вперше пішов нормально подивитись стенди компанії та їх продукти, старе приємне відчуття, бо пропустив декілька фестивалів підряд та був радий бачити компанії партнерів, старих друзів та колег.


runningcopenhagen.jpg

Фото з https://gorunningtours.com

На ранок порадував себе пробіжкою ранковим Копенгагеном та поснідавши відправився далі розповідати компаніям про український кавовий сегмент, де світло по 4 години на день, повітряні тривоги впродовж дня та постійні влучання в інфраструктуру та по кавовому бізнесу. Пройшов закодований капінг усіх учасників чемпіонату з обсмажки та залишалось очікувати нагородження. За цей час пройшли нагородження інших дисциплін, де Ваня Білоусов з чудовим виступом про східний експрес зміг привести в Україну 3 місце з дисципліни з приготування кави у джезві. На наступний ранок погода змінила свої сонячні дні на зливу та вітер, відчувався справжній характер міста, у цей ранок я з великим задоволенням прогулявся та взяв кардамонову булку з чорним чаєм, як завжди все просто, але так чудово.

cinamonkaCapture.JPG


Після цього переліт до Варшави чутливі та втомлені ми попрощались та я відправився на нічний автобус до Києва. Раніше така поїздка зайняла набагато менше часу та сил. Розумієш наскільки сильно потрібно перемога Україні у війні з країною терористом та наскільки важлива безпека її громадянам та повернення на світову арену, показувати як молода та незалежна країна буде досягати нових висот.



Чемпіонат світу з обсмажування кави 2024 року

  • 刘太阳 TaiYang Liu, Китай
  • Mateusz Derkacz, Польща
  • Andrea Trevisan, Австрія
  • 成磊 / Chenglei 刁/ Diao, Китай


Чемпіонат світу з лате-арту 2024 року

  • Yi-Chen Xie, Тайвань
  • Manuela Fensore, Італія
  • Guoqiang Liu, Китай
  • Dario Pieber, Швейцарія


Чемпіонат світу з кави та алкоголю 2024 року

  • Seung Chan Wi, Південна Корея
  • Sandro Roth, Швейцарія
  • Andrea Villa, Італія
  • Yessylia Violin Angkasa, Індонезія


Чемпіонат з Джезви/Ібріку 2024 року

  • Jordan Tachnakian, Франція
  • Kevser Atmaca, Туреччина
  • Ivan Bilousov, Україна
  • Emanuele Bernabei, Італія


Іще багато цікавого на телеграм каналі Ігоря «Вмикай Чайник» - https://t.me/prokavu