Європейські кавові та готельні нагороди 2024
Відзначаючи 15-річчя “The European Coffee & Hospitality Awards” представили нагороди за 2024 рік. Якщо ви хочете дізнатися деталі з різних категорій, завітайте на https://www.europeancoffeesymposium.com/the-european-coffee-awards-winners
Разом вони формують Топ-100 найвпливовіших брендів у кавовій та готельній індустрії Європи, або Топ-100 COHO.
Мені було цікаво подивитися які не мережеві кав’ярні отримали нагороди цьогоріч.
Найкращі кав'ярні Європи (не мережеві)
Суть цієї нагороди полягає у виборі незалежних кав'ярень, які пропонують унікальні та виняткові кавові враження. “The European Coffee & Hospitality Awards” зробили ось такий вибір, і з ними можна погодитись. Але сьогодні гарних кав’ярень настільки багато, що подібний список можна було б дуже просто зробити іншим. Все ж давайте подивимось на їх вибір.- 3fe Coffee (Дублін) – Дублінська кав'ярня та обсмажувач спешелті кави, що отримала безліч нагород. [3fe Coffee](https://3fe.com)
- Bonanza Coffee (Берлін) – Спеціалізована кав'ярня в Берліні, відома своєю ретельністю приготування та обсмаження. [Bonanza Coffee] (https://bonanzacoffee.de)
- Colonna & Small’s (Бат) – Відомий заклад, що славиться своїми методами ретельного і точного приготування та постійною ротацією найкращих лотів кави. [Colonna & Small’s] (https://colonnacoffee.com)
- Coutume (Париж) – Паризька кав'ярня, що пропонує сучасні техніки приготування кави та обсмаження. [Coutume] (https://coutume.com)
- Kawa Coffee (Париж) – Спеціалізована кав'ярня в Парижі, яка присвячена високоякісним напоям. [Kawa Coffee] (https://kawacoffee.com)
- La Cabra (Данія) – Данська обсмажувальна компанія та кав'ярня з глобальною репутацією. [La Cabra] (https://lacabra.dk).
- Nostos Coffee (Лондон) – Незалежна кав'ярня в Лондоні, що пропонує ретельно відібрані лоти спешелті кави. [Nostos Coffee] (https://nostoscoffee.com)
- Ozone Coffee (Лондон) – Кавовий обсмажувач і кав'ярня новозеландського походження з потужною присутністю в Лондоні. [Ozone Coffee] (https://ozonecoffee.co.uk)
- Rosslyn (Лондон) – Незалежна спеціалізована кав'ярня в Лондоні з репутацією високої якості. [Rosslyn] (https://rosslyncoffee.com)
- Single Estate (Гаага) – Голландська кав'ярня, відома своїм ретельним приготуванням single-origin кави з високої якості. [Single Estate] (https://singleestate.nl)
Європейська кавова сцена 2024
Із занурення у світ кави та спостереження за розвитком європейської кавової культури, я не можу не відзначити надзвичайну трансформацію, яку демонструє цьогорічний European Coffee & Hospitality Awards. "Європейська кавова сцена - це не просто про еспресо. Це про інновації, сміливість та відданість якості." (James Hoffmann)
Аналізуючи топ-10 найкращих незалежних кав'ярень Європи, можна виділити кілька ключових трендів, які формують майбутнє індустрії:
Colonna & Small's у Баті демонструє те, що можна назвати "науковим підходом до кави". Їхня методологія приготування нагадує мені слова П'єтро Карменіні: "У кожній чашці має бути математична точність та артистична душа." Ротація вибору їхніх кав - це не просто маркетинговий хід, а справжня подорож смаками світу кави.
La Cabra з Данії яскраво ілюструє те, що ми в індустрії називаємо "скандинавським профілем обсмажування" - світліший ступінь обсмажування, що підкреслює фруктові ноти та складність смаку. Як казав легендарний Тім Вендельбо: "Світле обсмажування - це не тренд, це повага до зерна."
3fe Coffee в Дубліні та Bonanza Coffee в Берліні показують, як можна зберігати локальну автентичність, відповідаючи найвищим світовим стандартам. Це те, що можна називати "глокалізацією" кавової культури.
Окремої уваги заслуговує паризька кавова сцена з Coutume та Kawa Coffee. Франція, яка довгий час була відома своїм консервативним підходом до кави, зараз демонструє неймовірний прогрес у сегменті спешелті кави. Як влучно зазначив Скотт Рао під час свого останнього візиту до Парижу: "Французька кавова сцена - це ідеальний приклад того, як традиції можуть гармонійно співіснувати з інноваціями."
Лондон з його Nostos Coffee, Ozone Coffee та Rosslyn продовжує бути епіцентром кавових інновацій в Європі. Особливо радує підхід Ozone Coffee, який привніс новозеландську кавову культуру в серце Британії. Саме такий культурний обмін створює найцікавіші кавові концепції.
Спостерігаючи за розвитком європейської кавової сцени, можу впевнено сказати: ми перебуваємо в золотій ері спешелті кави. Кожна з номінованих кав'ярень не просто готує каву - вони створюють нову культуру споживання, де якість, сталий розвиток та інновації йдуть пліч-о-пліч. Щороку таких кав’ярень стає все більше і більше. Якщо 10 років тому знайти місце де вам приготують спешелті каву, навіть у європейських столицях, вартувало трохи часу, то сьогодні, в усіх більш-менш великих містах, це не складає проблеми.
"Найкраща кава - це не просто про смак. Це про історію, про людей, про пристрасть та невпинне прагнення до досконалості." (James Hoffmann)