Бажання одержати "міцну" каву – часте для багатьох людей. Цей запит щодня можна почути в кав'ярні, наприклад "Яка у вас кава найміцніша?", або ви можете зустріти такий відгук "Так, ця кава дуже міцна!"

Але які поняття включає в себе міцна кава? Це кава з більшим вмістом кофеїну, чи кава, яка має міцне тіло, чи має тривалий після смак, або просто темно обсмажена?

У цій статті ми розглянемо поняття міцності кави і що воно вцілому означає.

Зазвичай, якщо ви почнете шукати інформацію про міцну каву і як її заварити, то вам запропонують статті про кількість кофеїну в напоях, або навіть це буде пояснення поняття тіло кави (детальніше про тіло за посиланням), чи просто рекомендація обрати каву темного обсма​
ження.


Якщо ви замовляєте каву в класичній кав'ярні і ви попросите "міцнішої кави", то зазвичай бариста вам запропонує напої, які включають подвійну порцію еспресо.

Але Асоціація спешалті кави має поняття міцності і воно є таким – Міцність заварювання кави, виміряна у загальних розчинених твердих речовинах, повинна становити від 11,5 до 13,5 грамів на літр (1,15-1,35%).

Тобто, це визначення означає, що міцність дає нам зрозуміти, скільки відсотків у напої, власне, кави, а скільки – води. І це не залежить ні від профілю обсмаження, ні від країни походження, ні від методу обробки, ні від ботанічного різновиду.

Виходить, що для того щоб споживати найміцнішу каву, достатньо просто гризти кавові зерна?

Вцілому – так, але якщо ви хочете саме пити каву як напій, то Асоціація і запропонувала оптимальну гілку розчинених твердих речовин, яка дає смачний напій, а не щось нестерпне чи гидке.

У питаннях кави для того аби зрозуміти її глибше, вкрай важливо позбуватися шаблонів та стереотипів, а також змінити свої власні звички, що були напрацьовані роками. Замисліться, адже дуже часто компанії намагаються продати не скільки саму каву, скільки враження, наприклад відчуття належності до певної спільноти, або відчуття сучасності.

Наприклад компанії, які продають суміші з високим вмістом робусти, або якщо це виключно робуста, дуже часто називають ці суміші таким чином, щоб у вас склалось враження, що це дійсно міцна кава (приклади на фото).​
Screenshot_20230319-213609.png
Screenshot_20230319-213300.png
Screenshot_20230319-213529.png


Але щодо зерен кави і такої позначки на упаковці, термін "міцність" є не зовсім коректним.

Компанія Nespresso не класифікує каву для споживачів за міцністю взагалі. Натомість вони розділяють каву за допомогою "інтенсивності". Інтенсивність визначається такими факторами: ступінь обсмаження, розмір подрібнення та стійкість на небі.

Але якщо відштовхуватись від визначення Асоціації спешалті кави, то яким чином досягти міцнішого напою?

Ви можете вирішити це питання або довшою екстракцією, або жорсткішим співвідношенням кави до води. Тобто ви можете взяти більше меленої кави на ту кількість води, яку зазвичай використовуєте, або змолоти дрібніше, ніж потребує ваш метод приготування.

Також ви можете зробити міцнішою чашку шляхом обирання методів приготування кави без паперової фільтрації для того, аби залишати у воді більше олій.

В будь-якому випадку, варто слухати себе і довіряти собі. Але тепер, коли ви знаєте, що різні люди розуміють під міцністю кави абсолютно різне, то вам легше буде комунікувати та обирати те, чого ви потребуєте на даний момент.

А що особисто для вас є міцною кавою і чи погоджуєтесь ви з визначенням Асоціації?​






-around-the-world/