Що чекає на нас після Арабіки?

Напевно ви вже чули, що кліматичні зміни призводять до погіршення врожаю Арабіки у всьому світі і це дуже сумна новина, але є хороша новина і вона називається Стенофіла.

Стенофіла - це один з видів кави, що існує у дикій природі. Донедавна єдина інформація, яка була відома про Стенофілу, датувалась ще 1898 роком. Тоді начальник королівського саду Тринідад описав смак Стенофіли як чудовий і який дорівнює найкращій Арабіці.

Стенофілу культивували навіть у кінці 19 століття у Ґвінеї, врожай експортувався в основному до Франції. Зрештою, вона почала проростати у Сенеґалі, Ґані, Кот-д'Івуарі та Уґанді.

Але згодом її перестали вирощувати, а натомість вирощували Робусту. Це відбулося через те, що Робуста давала більше врожаю, а колоніальна влада хотіла одержувати більше прибутків.

У 2018 році двоє ботаніків: доктор Аарон Девіс та Джерсі Аггар вирушили до Сьєрра-Леоне щоб розшукати цю дивовижну рослину. Вони знайшли в лісі декілька рослин, але ті проростали в місці, яке потенційно може бути знищене через втручання людини.

Проте вони змогли детально описати те що знайшли.
"Стенофіла" буквально означає "вузьколиста", від грецького стено - вузький, філа - листя.

Квітка Стенофіли має від 7 до 10 пелюсток (тоді як Арабіка і Робуста зазвичай мають 5 пелюсток). Цикл її життя залежить від опадів - коли спекотно вона не цвіте і не плодить. Ще однією відмінністю є те, що стиглі плоди чорного кольору.

На даний час Сьєрра-Леоне займає 0,04% на світовому ринку кави. В основному там вирощується Арабіка та Робуста. В сільському господарстві країни задіяно 68% населення, при цьому обробляється лише 36% земель придатних до сільського господарства. За 1 кг кави фермери одержують менше 1 долара США, що не сприяє розвитку кавової галузі в країні, тож вкладати ресурси в інші види кави, зокрема Стенофілу, ніхто не буде.

Вчені хотіли відшукати, можливо хтось із фермерів вже вирощує Стенофілу з метою дослідити її не у дикому вигляді. Цікаво, що не всі фермери знали, які саме кавові види вони вирощують і вченим навіть довелося розробити плакати, де вони візуально зобразили відмінність Арабіки, Робусти та Стенофіли і просили фермерів повідомити, якщо вони виявлять у себе саме Стенофілу. Але всі випадки, про які повідомляли фермери, були Робустою, а не Стенофілою.

Як щодо смакових характеристик?
Вченими та спеціалістами кавової галузі були продегустовані зразки кави Стенофіла і от якого висновку вони дійшли - що смак її складний, дещо солодкуватий, подібний до спешалті Арабіки. Тож, безумовно, потенціал ця кава має. Цілком можливо, що згодом вчені зможуть її схрестити з іншими видами кави аби досягти більшого врожаю при гарній витривалості.
А ви хотіли
20210923_210507.jpg
20210923_210503.jpg
20210923_210513.jpg
20210923_210517.jpg
б скуштувати Стенофілу?