Владислав Демоненко – яскрава зірка серед українських барист. Він родом з Дніпра, є співавтором розчинної кави ПУСК (про неї детальніше тут), минулого року він став віце-чемпіоном світу в категорії Кава та алкоголь. А цього року став чемпіоном України з Брюверс кап (ручного заварювання). Ми поговорили з Владиславом про поєднання кави та алкоголю і про те, який освіжаючий літній коктейль ви можете приготувати у себе вдома.

Screenshot_20230806-145944.png


1. Звідки ви берете натхнення чи ідеї на створення коктейлів?

Натхнення та нові ідеї - це все від того, що мене оточує. Я надихаюсь людьми, людьми, які щось створюють, подіями… І дуже часто мене надихає сама кава. Я знаходжу якусь цікаву каву і це перше, від чого я відштовхуюсь і обираю смак коктейлю, тобто кава - це база.

2. Якщо людина хоче спробувати щось нове, щось незвичне, що б ви порадили?

Це залежить від того, наскільки людина консервативна або ні, тобто що саме для неї є новим? Для мене може, наприклад, бути редиска нова… Це все дуже особисто і треба просто ризикувати, куштувати і саме так можна досягти успіху у смаку.

Screenshot_20230806-150046.png


3. Як вам вдається не спиватися, займаючись алкогольною кавою?)

По-перше, бо я професіонал. По-друге - це робота, це ж не "гульки", я знаю міру, це ж дегустація, тобто ти фізично не можеш робити 1 коктейль і допивати його до кінця. Я зазвичай куштую кілька крапель, або, можливо 1 ложку і не ковтаю. Тобто, це тяжко, бо інколи буває, що коктейль треба відбалансувати допоки я знайду саме той смак і роблю кілька етапів, але якщо я готую його більше ніж 5 разів і відчуваю, що він не виходить, я переношу його приготування на інший день.

4. Чи поєднується кава з пивом у коктейлях?

Кава може поєднуватися з усім чим хочеш! Бо вона комплексна, багатосмакова і пиво так само є різне, тому це ізі)
Але, зрозуміло, що у цьому має бути здоровий глузд, бо якщо це якесь умовне Чернігівське і Гейша… то це ж туфта

Screenshot_20230806-145838.png


5. З яким алкоголем кава точно не поєднується ніколи ні за яких обставин?

Нема такого алкоголю, з яким кава не поєднується! Нема такого, я не знаходив. Я багато робив різних коктейлів з різним алкоголем з усього світу, я був у 21 країні і робив коктейлі з локальними спірітами, з інтернаціональними і не було такого, що категорично не міксується. Є смаки, є кава і якщо ти знаєш, як смаки працюють, то все можна поєднати і щось зробити. Тож, конкретного якогось алкоголю, який би не поєднувався з кавою, не існує.

6. Який літній освіжаючий коктейль можна приготувати вдома без спеціального барного обладнання та навичок?

Літній освіжаючий коктейль, який можна приготувати, це, звісно, Фізз! Потрібно: газована вода, або ігристе вино (або і те, і інше, якщо ви не хочете занадто міцний коктейль), потрібно зробити кавовий лікерчик на базі своєї улюбленої кави (кава може бути приготовлена будь-яким зручним способом, головне щоб вона була міцна)+ трохи цукру і трошки кислотності від лайму, чи грейпфруту і все, ваш лікер готовий. Потім у цей кавовий лікер додаєш газовану воду, ігристе і трошки кислотності від цитрусових і все. Смакуєш, кайфуєш, більше нічого не треба!

6. Розкажіть про ваші враження від українського чемпіонату та від світового. Що сподобалось, чи вразило (як в хорошому, так і в поганому сенсі)?

Український чемпіонат – це клас! Я дякую, що він відбувся, дякую що наступний буде у вересні. Дуже пишаюсь українською кавовою громадою, що попри все, всі продовжують рухатися та показують себе з найкращої сторони. Я дуже сподіваюсь, що у нас скоро зміниться локація, бо інколи реально мало місця на тій локації де ми працюємо, але то таке. Головне, що ми працюємо у дружньому колективі і це… це про людяність, у нас дуже дуже круте кавове ком'юніті. Я пишаюсь, що я є частиною українського кавового ком'юніті.

У світовому вражає все, бо це світ, це вища ліга. Все, що ти робиш на світі – все клас, бо по суті ти не змагаєшся на світовому, а просто захищаєш свою ідею. Я приїжджаю показати те, чого я досяг, який у мене майндсет, що я створив. Показати, як я росту, в першу чергу саме для себе, а потім якщо ти розумієш тренди, розумієш смак і тобі щастить, бо всі у гарному настрої, бо це ж смаки, це завжди суб'єктивщина, то все виходить. Загалом - це про рух індустрії. Тобто, звісно, на світовому чемпіонаті набагато прикольніше, цікавіше, все краще організовано, більш спокійно. Багато крутих людей тебе оточує, тому це завжди кайф. Навіть якщо ти не приймаєш участь, а просто приїхати поспілкуватись, то це топ за свої гроші, highly recommend, як то кажуть. Відвідуйте чемпіонати будь-які: локальні, світові, усі, які можливо, бо це ріст, ріст, який реально працює.

Щиро дякуємо Владиславу за цю розмову! Бажаємо подальших цікавих експериментів та смакових відкриттів, а також нових досягнень!
  • Like
Реакції: Xolm