З 24 лютого наш кавовий форум був на паузі. Всі адміни роз'їхались по різних країнах і наповнювати форум новою інформацією інколи не було можливості, а інколи і внутрішнього ресурсу. Але кавова сфера розвивається і найближчим часом ми відновимо публікації про цікаві події та винаходи як в Україні так і в усьому світі.

Почнемо з публікації про досвід українських біженок за кордоном, одна з них бариста, яка працює у Чехії, інша обсмажувальниця, яка працювала в Румунії.

1. Розкажіть трохи про себе: з якого ви міста і як приїхали саме в Чехію/Румунію?

- Я з Одеси, та від початку війни дуже не хотіла лишати країну, але склалося так, що вже мусила їхати. Згадала, що маю далеких родичів у Чехії та запитала їх, чи можу розраховувати на хоч якусь допомогу. Отримала миттєву відповідь, що допоможуть геть усім, що буде в їх силах, та наважилась. Купила квитки та почала вивчати мову через додаток у смартфоні, паралельно пакуючи валізи. А потім: 36 годин в автобусі та я вже у Празі.

- Я з Миколаєва, ми дуже боялись окупації, бо вже було окуповано Херсон і коли з'явилась змога виїхати, то я з дітьми скористалась цією нагодою. Евакуацію взяла на себе інженерна компанія, де працює чоловік, бо тоді ще не було евакуаційних автобусів, тож я неймовірно вдячна їм за це. Планувала, що перебуду там 2-3 тижні, якщо чесно. В результаті провела там практично 5 місяців.

2. Чи був у вас досвід роботи в кавовій галузі в Україні та як знайшли роботу в Чехії/Румунії?

- Так, я працюю за кавомашиною вже шість років, почала ще студенткою, бо була можливість навчатись і працювати водночас, а потім мене затягло (сміється). За рік до початку війни я відкрила власну невеличку кав'ярню, тож галузь мені не просто відома, а відома досконало.
На роботу мене привів один із родичів, він якраз хотів піти на іншу точку та шукав собі заміну. Перші тижні було важко, а зараз вже призвичаїлась.
20220824_174852.jpg

20220824_175000.jpg


- Так, був досвід. З 2016 року я обсмажую каву на невеликому електричному ростері та продаю онлайн, а також веду блог про каву.
Я замислилась про роботу у кавовій сфері в Румунії через пару тижнів, як вже стало зрозуміло, що ми там залишимось надовше, ніж планували.
Я відкрила мапу міста і просто написала в пошуковику слово "roastery". Пошук видав 1 результат і через пару днів я туди завітала з фразою "Доброго дня! Я з України, я маю досвід роботи з кавою, чи є у вас якісь вакансії?"
Мене попросили залишити номер телефону і сказали що зателефонують. Я спочатку подумала, що це чемна відмова, але мені зателефонували вже через годину)

3. Що найбільше подобається в роботі? Чи слідкуєте за галуззю в Чехії/Румунії в цілому, які тенденції щодо споживання кави серед своїх клієнтів ви відмітили?

- Дуже подобається, як в Чехії ставляться до найманих робітників. В першу чергу в тобі поважають людину, а вже потім все інше. Не кажу, що так абсолютно всюди, але мені пощастило, і, наскільки я знаю серед знайомих, їм також.
Не слідкую за галуззю навмисне, але так чи інакше бачу певні речі, коли пию каву, це вже автоматичний процес. Чехи набагато менш вибагливі, і це факт. Кава це кава, а як там налаштовані гріндери чи взбите молоко їм байдуже. Не сумніваюсь, що є й шанувальники вишуканої кави, але загальній більшості головне сам "шот" бадьорості.

- Подобається, що ця ростерія виглядає саме так, як я мріяла для себе в Україні. Ростер на 5 кг, спешалті кава, ростерія зараз працює над власним інтернет-магазином. Подобається колектив і подобається ставлення людей один до одного.
Суто за румунською кавовою галуззю не слідкую. Якщо щось публікується в світових кавових виданнях, то читаю. Ще мала поїхати на кавовий чемпіонат у Бухарест у червні (як відвідувачка), але зламала ногу (посміхається).
IMG_20220722_144634760.jpg


4. Як ви вважаєте, чи є якісь відмінності у українців та чехів/румунів в плані споживання кави, або якісь схожі риси?

- Як вже і казала раніш, чехи простіше ставляться до якості кави. І, чесно кажучи, майже в усіх закладах, де я була, кава мене розчарувала. Їхала за європейською якістю, а отримала... У нас навіть в якихось простих кав'ярнях за таку каву можна отримати по шапці від старшого бариста. А чехам подобається.

- Якщо казати про напої, то переважно беруть молоковмісні еспресо напої. Також альтернативне молоко користується попитом.
Якщо казати про тих, хто купує каву додому, то найбільш часто купують каву з шоколадними та горіховими профілями. Заварюють вдома переважно в джезві. Ну і, звісно, люблять Ефіопію. Але є такі, які наважуються скуштувати, наприклад, каву ферментованої обробки. Деякі клієнти поки не розуміють, чому кава в нашій кав'ярні смачніша за "італійську каву" в сусідньому кафе, але визнають, що щось відрізняється і це "щось" їм подобається.

5. Як клієнти реагують, коли дізнаються, що ви українка?

- Майже усі витріщаються на мене та перепитують, скільки я вже у Чехії. Почувши, що два місяці, кліпають очима та починають казати, що в мене дуже гарна чеська і я велика молодець. А потім, звісно, питають про війну. Чи цілий мій будинок та місто, хто залишився, як я себе почуваю. Не мала жодного, хто би якось негативно ставився і це дуже круто. Багато хто був в Україні і саме в Одесі, тому вони проникаються моїми відповідями ще більше.
20220824_175005.jpg


- Зазвичай підтримують. Кажуть фразу "Слава Україні!", також мені казали, що "President Zelenskiy - strong man", дехто каже кілька фраз російською, бо колись вчили в школі, але попередньо запитували, чи знаю я російську? Одна клієнтка запитувала в кав'ярні, де вони мене знайшли, бо у неї є пропозиції по роботі і вона хотіла запропонувати роботу українцям. Один клієнт тільки чомусь скривився, коли я вимовила румунською мовою, скільки грошей він мав заплатити за каву, я так зрозуміло, що йому не сподобалась чистота вимови (сміється)
IMG_20220721_135842823.jpg


6. Чи плануєте брати участь у кавових фестивалях або виставках в Чехії/Румунії?

- Якщо чесно, то я сильно втомилась, тягнучи кав'ярню під час ковіду та війни, тому поки що насолоджуюсь простою працею за кавомашиною, відчуваю, наче маю відпустку. Моя кав'ярня знаходиться у зачиненому бізнес-центрі, тому навряд чи я буду десь приймати участь від неї, а для вільного плавання я ще не почуваю себе достатньо впевненою у мові та взагалі у культурі столиці. Як остаточно включусь у колію емігрантського життя, то подумаю про це детальніше.

- Як відвідувачка, то точно хочеться, а щоб представляти ростерію, то поки ні, бо недостатньо знаю мову.

7. Чи знаєте ви, що SCA України створили канал в телеграмі про пошук роботи для українських спеціалістів та спеціалісток, які працюють в сфері кави?

- Вперше чую, але я завжди знаходила роботу методом стукання у двері, а не серфінгу в інтернеті, тому не дивно, що нічого про це не знала. Але сама ідея - дуже гарна, мені подобається, коли люди допомагають одне одному у складні часи, особливо зараз.

- Так, знаю. Слідкую за каналом від самого початку. Деякі пропозиції роботи я копіюю в свій блог щоб люди дізнавались про вакансії, бо там публікують також і вакансії в Україні.
Також я там побачила пропозиції з Бухаресту, де пропонували роботу українським бариста, але я була в іншому місті і не хотіла переїздити в Бухарест. Проте з пані Лаурою зі SCA România я періодично листуюсь і вона подарувала для нашої ростерії Колесо смаків. Це було дуже приємно!

8. Якій каві та методу приготування віддаєте перевагу?

- Я зі старої школи та обираю класику. Альтернативу мені цікаво куштувати, але не більше. А щодо кави - обожнюю Ефіопію темної обжарки.

- У мене немає улюбленої країни походження, або обробки. Найбільше люблю каву з жовтими нотами (кісточкові фрукти, груша, абрикос, мед…). В плані приготування то люблю пуровер.
IMG_20220721_140202467.jpg


9. Які плани на майбутнє: ви плануєте залишитись в Чехії/Румунії, чи повернутись в Україну?

- Мрію, що війна скінчиться якомога швидше і я зможу повернутись. До свого будинку, до чоловіка, до кота. Мені дуже подобається Чехія і, якби я була молодша та не прив'язана ні до чого, я б залишилась. Але мій дім та моє серце в Україні, а тому я обов'язково повернусь.

- Зараз я в Україні, але планую повернутись в Румунію на деякий час ще для роботи і щоб донька могла ходити в школу. Там з'явилась можливість навчатись в українській школі, тож я вважаю, що це може бути хорошим стартом (вона йде в 1 клас).
Потім хочу повернутись в Україну та відкрити магазин кави, чи кав'ярню в Миколаєві.