Вийшла публікація (переклад) про вибір матеріалу пуровера. "Якщо коротко – пластикові воронки кращі за будь-які інші. Вони повільніше відбирають тепло у води, якою ми заварюємо каву; вони можуть поглинути менше тепла в принципі; а ще вони повільніше передають це тепло навколишньому середовищу."
https://kavova.net.ua/ams/sklo-stal-keramika.37/
Загалом згоден із загальними твердженнями і навіть дещо готовий добавити , але не забувайте, кращий смак формується на основі багатьох чинників і часом температурна стабільність не той чинник який призводить до найкращого смаку в чашці. Наприклад, за моїм досвідом, найяскравіша кава у пуровері виходить або в металі або в origami. ІІ це при тому що вони з точки зору температруної стабільності сировини абсолютно різні. Метал найгірше тримає тепло а орігамі чи не найкраще (має реберну структуру). Десь в Марини Пензій було відео з тестуванням, на якому Марина прийшла до висновку що металеві воронки дають найяскравіший смак.
Що б я ще добавив з точки зору фізики...
Передача тепла також буде залежати від різниці тепла та площі, а відтак ми можемо змоделювати ситуацію, коли передача тепла з води до пластикової воронки чи з води до керамічної буде ідентична. А ще, якщо ми будемо підігрівати воронку зовні, то кераміка може виявитися набагато кращим для заварювання кави матеріалом. Тут звісно просто так не порахуєш, бо в нас треба враховувати і те, що є паперовий фільтр і швидкість потоку води, проте це вже надто.
Я взагалі не термоінженер але пару років тому робив роботу яка вимагала деякого знайомства з термодинамікою. Може в нас на форуміі є термоінженери, і мене трошки покритикують. Приведу цитату зі статті про конфекційний коефіцієнт термопередачі…
"The overall heat transfer rate for combined modes is usually expressed in terms of an overall conductance or heat transfer coefficient, h. In that case, the heat transfer rate is:
Q=h*S*ΔT, where S: surface area where the heat transfer takes place, m2; ΔT: difference in temperature between the solid surface and surrounding fluid area, K."
Отже, на передачу тепла будуть впливати, як вже зазначалось вище, такі ключові фактори, як коефіцієнт теплопередачі, площа та різниця температур. І я так собі думаю, що для взаємодії кераміка-вода коефіцієнт теплопередачі (h) буде вище ніж для взаємодії пластик-вода, причому з точки зору банальної ерудиції, думаю, що в декілька разів, здається мені вона якось корелює з теплопровідністю. Але вже вибачайте не згадаю. Ну а площа в нас наче однакова, а ось дельта Т буде швидше за все різна і фактично буде конкурувати з коефіцієнтом теплопередачі за вплив на заварювання….
https://kavova.net.ua/ams/sklo-stal-keramika.37/
Загалом згоден із загальними твердженнями і навіть дещо готовий добавити , але не забувайте, кращий смак формується на основі багатьох чинників і часом температурна стабільність не той чинник який призводить до найкращого смаку в чашці. Наприклад, за моїм досвідом, найяскравіша кава у пуровері виходить або в металі або в origami. ІІ це при тому що вони з точки зору температруної стабільності сировини абсолютно різні. Метал найгірше тримає тепло а орігамі чи не найкраще (має реберну структуру). Десь в Марини Пензій було відео з тестуванням, на якому Марина прийшла до висновку що металеві воронки дають найяскравіший смак.
Що б я ще добавив з точки зору фізики...
Передача тепла також буде залежати від різниці тепла та площі, а відтак ми можемо змоделювати ситуацію, коли передача тепла з води до пластикової воронки чи з води до керамічної буде ідентична. А ще, якщо ми будемо підігрівати воронку зовні, то кераміка може виявитися набагато кращим для заварювання кави матеріалом. Тут звісно просто так не порахуєш, бо в нас треба враховувати і те, що є паперовий фільтр і швидкість потоку води, проте це вже надто.
Я взагалі не термоінженер але пару років тому робив роботу яка вимагала деякого знайомства з термодинамікою. Може в нас на форуміі є термоінженери, і мене трошки покритикують. Приведу цитату зі статті про конфекційний коефіцієнт термопередачі…
"The overall heat transfer rate for combined modes is usually expressed in terms of an overall conductance or heat transfer coefficient, h. In that case, the heat transfer rate is:
Q=h*S*ΔT, where S: surface area where the heat transfer takes place, m2; ΔT: difference in temperature between the solid surface and surrounding fluid area, K."
Отже, на передачу тепла будуть впливати, як вже зазначалось вище, такі ключові фактори, як коефіцієнт теплопередачі, площа та різниця температур. І я так собі думаю, що для взаємодії кераміка-вода коефіцієнт теплопередачі (h) буде вище ніж для взаємодії пластик-вода, причому з точки зору банальної ерудиції, думаю, що в декілька разів, здається мені вона якось корелює з теплопровідністю. Але вже вибачайте не згадаю. Ну а площа в нас наче однакова, а ось дельта Т буде швидше за все різна і фактично буде конкурувати з коефіцієнтом теплопередачі за вплив на заварювання….
Останнє редагування модератором: