Багато хто досі вважає, що найкращою кавою в світі є кава під назвою Копі Лювак, але чи це правда? Давайте розглянемо це питання.
Копі - це "кава" в Індонезії, а Лювак - це назва пальмової циветти, такого собі дикого індонезійського кота. Ці циветти можуть їсти каву, а непетравлені кавові зерна виходять у вигляді посліду, який люди збирають, промивають, обсмажують та заварюють. Вважається, що шлунковий сік циветти сприятливо впливає на смак готової кави і прибирає з неї практично всі кислоти. Але чому люди взагалі почали збирати послід тварин та використовувати його в їжу?
Повернімося ще в 1600-ті роки. Тоді Індонезія мала назву Голландська Ост-Індія і це була третя країна (після Ефіопії та Ємену), де каву почали вирощувати у великих об'ємах. До Європи тоді постачалась кава переважно саме з о. Ява.
Але у 1830-х голландці створили дуже суворий набір правил, які регулювали сільське господарство в своїй колонії. Зокрема, фермерам категорично заборонялось вживати каву, яку вони власноруч вирощували. І от хтось із місцевого населення помітив, що оця тваринка їсть кавові вишні, а самі зерна в шлунку не перетравлюються і виходять з послідом. Ніяких правил щодо невживання кави з посліду тварин голландці не встановлювали, тож місцевим жителям можна було вживати лише каву, підібрану з землі від циветти.
Проте голландці з часом дізнались про таку каву і поширилась думка, що ця кава має більш "гладкий" смак, ніж кава оброблена звичайним чином. Але тоді вже стали активно вирощувати каву і в інших країнах, тож цікавість до Копі Лювак залишалась лише в межах самої Індонезії.
Але увага до кави зросла після виходу фільму "The Bucket list" (Список останніх бажань) з Морганом Фріменом та Джеком Ніколсоном в головних ролях. У фільмі двоє невиліковно хворих чоловіків вирішують зробити те, чого хотіли протягом всього життя. Улюбленою кавою одного з героїв була саме кава Копі Лювак.
Ось про каву у фільмі
Шахраї швидко здогадались ліпити наліпки на індонезійську каву, що це Копі Лювак. І багато хто з індонезійських туристів купував звичайну робусту під виглядом найдорожчої кави у світі. Є дані про те, що близько 42% кави, яку позначено як Копі Лювак є підробкою.
Через це фермери стали утримувати циветт в неволі задля того щоб отримати більший прибуток.
Проблема полягає у тому, що раціон циветт повинен складатись не лише з кави, а із інших фруктів та різноманітних комах. А коли циветту годують лише кавовими вишнями, то це шкодить їхньому здоров'ю. Також циветти постійно перебувають у маленьких клітках, що погано впливає на їх фізичний стан, вони навіть травмують свої лапи об решітку клітки.
Але стереотип про найкращу каву сприяв тому, що в інших країнах теж стали використовувати різних тварин для добування кави таким чином. Тепер можна придбати каву з посліду слонів, пташок та мавп.
Пам'ятайте, що Копі Лювак - це не ботанічний сорт кави, а саме метод обробки,який пройшли зерна. Тобто самі зерна можуть бути будь-якого сорту, але називатись будуть однаково - Копі Лювак через те що пройшли через травний тракт тварини.
Ще у червні цього (2021) року вчені Дірк Лахенмайєр з університету Карлсруе (Німеччина) та Штеффен Шварц з Консульства кави (Мангейм, Німеччина) опублікували науково-дослідницьку роботу, в якій стверджують, що майже вся кава, яку називають Копі Лювак, насправді є помилково маркованою кавою виду Ліберіка. Вони стверджують, що у природі ці тварини харчуються переважно Ліберікою, оскільки вона має набагато більше цукру та менше кофеїну, ніж Арабіка та Канефора (Робуста). І той м'який та приємний смак, який приписують каві, що пройшла через травний тракт тварини, насправді є звичайним смаком для кави різновиду Ліберіка. Якісно приготовлена Ліберіка, яка не пройшла через травний тракт тварини, має насичені фруктові та квіткові ноти (полуниця, джекфрут, манго, банан) та молочно-вершкові (йогурт, вершки, маскарпоне) з інтенсивною солодкістю. При темному обсмаженні з'являються пікантні ноти типу як у сиру з блакитною пліснявою. І саме оцей молочно-сирний відтінок може бути неправильно інтерпретованим як такий, що досягається виключно через ферментацію у шлунково-кишковому тракті тварини. І ще не проводились сенсорно-хімічні досліди, які б допомогли відрізнити ліберіку та каву, яка має позначку Копі Лювак. І вчені закликають не робити подальших досліджень цього питання, оскільки це підвищить попит на каву, а значить погіршить становище циветт.
Для того аби мати змогу порівняти якусь каву і визначити, яка краща, а яка гірша, то її треба порівнювати за якимись параметрами. Якщо взяти за параметр оцінки від Асоціації Спешалті кави, то кава, яка має зазвичай найвищі бали і найчастіше отримує рейтинг 96-100 балів - це різновид Гейша з Панами. 17% Гейши з Панами одержують оцінки 96-100 балів. Копі Лювак же таких балів взагалі не одержує, а одержує переважно 85-92 бали. Тобто, каву такої якості можна одержати і з інших країн і для цього немає потреби знущатися над тваринами.
І до речі, немає ніяких даних, що на якийсь з міжнародних чемпіонатів з кави хтось з чемпіонів використовував саме каву Копі Лювак.
Тож тепер ви теж знаєте секрет кави Копі Лювак і цей секрет не коштує ваших грошей.
Копі - це "кава" в Індонезії, а Лювак - це назва пальмової циветти, такого собі дикого індонезійського кота. Ці циветти можуть їсти каву, а непетравлені кавові зерна виходять у вигляді посліду, який люди збирають, промивають, обсмажують та заварюють. Вважається, що шлунковий сік циветти сприятливо впливає на смак готової кави і прибирає з неї практично всі кислоти. Але чому люди взагалі почали збирати послід тварин та використовувати його в їжу?
Повернімося ще в 1600-ті роки. Тоді Індонезія мала назву Голландська Ост-Індія і це була третя країна (після Ефіопії та Ємену), де каву почали вирощувати у великих об'ємах. До Європи тоді постачалась кава переважно саме з о. Ява.
Але у 1830-х голландці створили дуже суворий набір правил, які регулювали сільське господарство в своїй колонії. Зокрема, фермерам категорично заборонялось вживати каву, яку вони власноруч вирощували. І от хтось із місцевого населення помітив, що оця тваринка їсть кавові вишні, а самі зерна в шлунку не перетравлюються і виходять з послідом. Ніяких правил щодо невживання кави з посліду тварин голландці не встановлювали, тож місцевим жителям можна було вживати лише каву, підібрану з землі від циветти.
Проте голландці з часом дізнались про таку каву і поширилась думка, що ця кава має більш "гладкий" смак, ніж кава оброблена звичайним чином. Але тоді вже стали активно вирощувати каву і в інших країнах, тож цікавість до Копі Лювак залишалась лише в межах самої Індонезії.
Але увага до кави зросла після виходу фільму "The Bucket list" (Список останніх бажань) з Морганом Фріменом та Джеком Ніколсоном в головних ролях. У фільмі двоє невиліковно хворих чоловіків вирішують зробити те, чого хотіли протягом всього життя. Улюбленою кавою одного з героїв була саме кава Копі Лювак.
Ось про каву у фільмі
Шахраї швидко здогадались ліпити наліпки на індонезійську каву, що це Копі Лювак. І багато хто з індонезійських туристів купував звичайну робусту під виглядом найдорожчої кави у світі. Є дані про те, що близько 42% кави, яку позначено як Копі Лювак є підробкою.
Через це фермери стали утримувати циветт в неволі задля того щоб отримати більший прибуток.
Проблема полягає у тому, що раціон циветт повинен складатись не лише з кави, а із інших фруктів та різноманітних комах. А коли циветту годують лише кавовими вишнями, то це шкодить їхньому здоров'ю. Також циветти постійно перебувають у маленьких клітках, що погано впливає на їх фізичний стан, вони навіть травмують свої лапи об решітку клітки.
Але стереотип про найкращу каву сприяв тому, що в інших країнах теж стали використовувати різних тварин для добування кави таким чином. Тепер можна придбати каву з посліду слонів, пташок та мавп.
Пам'ятайте, що Копі Лювак - це не ботанічний сорт кави, а саме метод обробки,який пройшли зерна. Тобто самі зерна можуть бути будь-якого сорту, але називатись будуть однаково - Копі Лювак через те що пройшли через травний тракт тварини.
Ще у червні цього (2021) року вчені Дірк Лахенмайєр з університету Карлсруе (Німеччина) та Штеффен Шварц з Консульства кави (Мангейм, Німеччина) опублікували науково-дослідницьку роботу, в якій стверджують, що майже вся кава, яку називають Копі Лювак, насправді є помилково маркованою кавою виду Ліберіка. Вони стверджують, що у природі ці тварини харчуються переважно Ліберікою, оскільки вона має набагато більше цукру та менше кофеїну, ніж Арабіка та Канефора (Робуста). І той м'який та приємний смак, який приписують каві, що пройшла через травний тракт тварини, насправді є звичайним смаком для кави різновиду Ліберіка. Якісно приготовлена Ліберіка, яка не пройшла через травний тракт тварини, має насичені фруктові та квіткові ноти (полуниця, джекфрут, манго, банан) та молочно-вершкові (йогурт, вершки, маскарпоне) з інтенсивною солодкістю. При темному обсмаженні з'являються пікантні ноти типу як у сиру з блакитною пліснявою. І саме оцей молочно-сирний відтінок може бути неправильно інтерпретованим як такий, що досягається виключно через ферментацію у шлунково-кишковому тракті тварини. І ще не проводились сенсорно-хімічні досліди, які б допомогли відрізнити ліберіку та каву, яка має позначку Копі Лювак. І вчені закликають не робити подальших досліджень цього питання, оскільки це підвищить попит на каву, а значить погіршить становище циветт.
Для того аби мати змогу порівняти якусь каву і визначити, яка краща, а яка гірша, то її треба порівнювати за якимись параметрами. Якщо взяти за параметр оцінки від Асоціації Спешалті кави, то кава, яка має зазвичай найвищі бали і найчастіше отримує рейтинг 96-100 балів - це різновид Гейша з Панами. 17% Гейши з Панами одержують оцінки 96-100 балів. Копі Лювак же таких балів взагалі не одержує, а одержує переважно 85-92 бали. Тобто, каву такої якості можна одержати і з інших країн і для цього немає потреби знущатися над тваринами.
І до речі, немає ніяких даних, що на якийсь з міжнародних чемпіонатів з кави хтось з чемпіонів використовував саме каву Копі Лювак.
Тож тепер ви теж знаєте секрет кави Копі Лювак і цей секрет не коштує ваших грошей.
Останнє редагування: