Кава ліберіка – вид кавового дерева, яке відкрили в Ліберії, звідси вона має таку назву.
На ліберіку припадає близько 2% світового ринку кави і практично весь врожай споживається на Філіппінах.
В другій половині XIX ст. арабіка в багатьох країнах була пошкоджена захворюванням "кавова іржа", тож ліберіку вирощували тому, що вона є більш витривалою і планували нею замінити арабіку.
Поки Філіппіни були колонією США, то ліберіку постачали в США та інші країни, але з одержанням Філіппінами незалежності (після Другої світової війни), США ввели великі обмеження на постачання ліберіки. Це призвело майже до повного занепаду кавової галузі на Філіппінах. Коли в 50-х роках обмеження зняли, арабіка знову повернула собі корону першості і ліберіку знову не експортували.
Смаковий профіль ліберіки унікальний – димно-шоколадний з квітковими та пряними відтінками. Але декому цей смак може здатись надто щільним. На Філіппінах його ще часто називають "Барако", що в перекладі означає "мужня кава". Інколи його смак порівнюють з "рідким тютюном".
Також смак ліберіки порівнюють з джекфрутом (натурально оброблені зерна), а мита обробка дає більше цитрусових та квіткових нот.
Дехто стверджує, що під час обсмажування ліберіка пахне як фрукт дуріан, це надзвичайно інтенсивний аромат, який можна порівняти з запахом мокрих шкарпеток або запліснявілого сиру.
Ліберіка є високою рослиною, вона може досягати 20 м у висоту і дає плоди, які набагато крупніші за плоди інших видів. Також вона має глибші корені, а це означає, що її можна вирощувати в більш жаркому кліматі і навіть на торф'яних та глиняних ґрунтах. Ліберіка відрізняється від арабіки та робусти асиметричною формою зерна та набагато меншим вмістом кофеїну.
Обсмажувати ліберіку рекомендують темніше, для того аби підкреслити її солодкість.
Ще 30 років тому ліберіку часто змішували з робустою, оскільки виключно ліберіку купувати ніхто не хотів. Ці суміші продавали великим корпораціям, таким як Нестле.
Проте на початку 2000-х років ліберіку вдалося популяризувати, фермери навчилися її ідентифікувати та обробляти для одержання кращого смаку.
Зараз ліберіка міцно закріпилася у Південно-Східній Азії. Малайзія та Індонезія – мусульманські країни, тож її часто п'ють після молитов разом з фініками.
В майбутньому прогнозується підвищений інтерес до ліберіки, особливо якщо це буде «спешалті» кава.
Також через глобальне потепління ліберіка може зайняти місце арабіки, оскільки ліберіка добре росте при вищих температурах повітря. Ліберіку вигідно вирощувати, оскільки її можна висаджувати серед ананасів, бананів, арахісу, це дасть змогу фермерам збирати врожай в різний період часу.
Джерела: https://philcoffeeboard.com/everything-you-need-to-know-about-liberica-the-unique-philippine-coffee/
На ліберіку припадає близько 2% світового ринку кави і практично весь врожай споживається на Філіппінах.
В другій половині XIX ст. арабіка в багатьох країнах була пошкоджена захворюванням "кавова іржа", тож ліберіку вирощували тому, що вона є більш витривалою і планували нею замінити арабіку.
Поки Філіппіни були колонією США, то ліберіку постачали в США та інші країни, але з одержанням Філіппінами незалежності (після Другої світової війни), США ввели великі обмеження на постачання ліберіки. Це призвело майже до повного занепаду кавової галузі на Філіппінах. Коли в 50-х роках обмеження зняли, арабіка знову повернула собі корону першості і ліберіку знову не експортували.
Смаковий профіль ліберіки унікальний – димно-шоколадний з квітковими та пряними відтінками. Але декому цей смак може здатись надто щільним. На Філіппінах його ще часто називають "Барако", що в перекладі означає "мужня кава". Інколи його смак порівнюють з "рідким тютюном".
Також смак ліберіки порівнюють з джекфрутом (натурально оброблені зерна), а мита обробка дає більше цитрусових та квіткових нот.
Дехто стверджує, що під час обсмажування ліберіка пахне як фрукт дуріан, це надзвичайно інтенсивний аромат, який можна порівняти з запахом мокрих шкарпеток або запліснявілого сиру.
Ліберіка є високою рослиною, вона може досягати 20 м у висоту і дає плоди, які набагато крупніші за плоди інших видів. Також вона має глибші корені, а це означає, що її можна вирощувати в більш жаркому кліматі і навіть на торф'яних та глиняних ґрунтах. Ліберіка відрізняється від арабіки та робусти асиметричною формою зерна та набагато меншим вмістом кофеїну.
Обсмажувати ліберіку рекомендують темніше, для того аби підкреслити її солодкість.
Ще 30 років тому ліберіку часто змішували з робустою, оскільки виключно ліберіку купувати ніхто не хотів. Ці суміші продавали великим корпораціям, таким як Нестле.
Проте на початку 2000-х років ліберіку вдалося популяризувати, фермери навчилися її ідентифікувати та обробляти для одержання кращого смаку.
Зараз ліберіка міцно закріпилася у Південно-Східній Азії. Малайзія та Індонезія – мусульманські країни, тож її часто п'ють після молитов разом з фініками.
В майбутньому прогнозується підвищений інтерес до ліберіки, особливо якщо це буде «спешалті» кава.
Також через глобальне потепління ліберіка може зайняти місце арабіки, оскільки ліберіка добре росте при вищих температурах повітря. Ліберіку вигідно вирощувати, оскільки її можна висаджувати серед ананасів, бананів, арахісу, це дасть змогу фермерам збирати врожай в різний період часу.
Джерела: https://philcoffeeboard.com/everything-you-need-to-know-about-liberica-the-unique-philippine-coffee/
Liberica Coffee - Everything You Wanted To Know | MNC
So just when you think you know your stuff about coffee along comes a word that throws you for a loop. Seems to happen a lot with coffee, I guess there's a lot to learn. Today I want to talk about…
making-nice-coffee.com
Everything About Liberica Coffee in Malaysia
You must have heard of Arabica and Robusta coffee, but have you heard of Liberica coffee? Here's everything you want to know about the best Malaysian Liberica coffee beans 🇲🇾
beanshipper.com
Liberica Coffee Beans - Espresso & Coffee Guide
A coffee plant species (Coffea Liberica) that is third in importance among commercially produced coffees behind Arabica (Coffea arabica including Bourbon
espressocoffeeguide.com