Грейдінг, або класифікація зерен за розміром - це спосіб оцінки кавових зерен перед експортом. В різних країнах своя класифікація. Це означає що для різних країн існують різні стандарти і різна термінологія.
Класифікація кави базується на таких критеріях:
- Висота проростання та/або регіон
- Ботанічний сорт
- Спосіб обробки
- Розмір та інколи колір зерен
- Кількість дефектів
- Зовнішній вигляд, смак та якість чашки (готового напою)
- Щільність зерен
Асоціація спешалті кави має певні рекомендації щодо оцінки зерен і країни-виробники кави намагаються іх дотримуватись. Деякі країни не мають регуляторного органу щодо оцінки кавових зерен, тому використовують критерії інших країни. Наприклад Еквадор дотримується стандартів Колумбії.
Одним з найважливіших критеріїв є розмір зерен.
Існує стереотип що чим більше зерно, тим воно краще, але це не завжди вірно, оскільки дрібніші зерна можуть давати кращий смак та і загалом, різні ботанічні сорти дають плоди різних розмірів.
Каву сортують за розміром для того аби його легше було обсмажувати, але сам розмір не є остаточним показником якості.
Для того аби визначити розмір зерен, каву пропускають через ряд екранів (скрінів) або спеціальних сит.
Кожна країна має свою класифікацію, наприклад дуже великі зерна, які мають скрін 18-20 (1/64 дюйма) в Африці має позначку АА, а Колумбії позначається як Супремо.
В Ефіопії класифікація відрізняється від інших країн, оскільки там росте багато дикої кави і розміри зерен середні загалом. Але при цьому не можна сказати, що профіль ефіопської кави бідніший, ніж Нікарагуанської або Індонезійської. У Кенії та Танзанії кава спочатку сортується за розміром, а потім виставляється на аукціон. В Ефіопії вона спочатку обсмажується, відбувається капінг (дегустація), а потім оцінюється за профілем смаку. Не за розміром і щільністю, а саме за смаковими характеристиками.
Загалом відповідність розмірів та позначок різних країнах подано в таблиці.
Ціна на різні розміри зерен теж різна. Найдорожчі в Індії, Кенії, Танзанії, Замбії розміри позначаються буквами АА, в Центральній Америці це SHB та SHG, в Колумбії це Supremo, а в Бразилії позначається як Strictly Soft Fine Cup (NY 2/3).
Джерела: http://www.coffeeresearch.org/coffee/screen.htm
Класифікація кави базується на таких критеріях:
- Висота проростання та/або регіон
- Ботанічний сорт
- Спосіб обробки
- Розмір та інколи колір зерен
- Кількість дефектів
- Зовнішній вигляд, смак та якість чашки (готового напою)
- Щільність зерен
Асоціація спешалті кави має певні рекомендації щодо оцінки зерен і країни-виробники кави намагаються іх дотримуватись. Деякі країни не мають регуляторного органу щодо оцінки кавових зерен, тому використовують критерії інших країни. Наприклад Еквадор дотримується стандартів Колумбії.
Одним з найважливіших критеріїв є розмір зерен.
Існує стереотип що чим більше зерно, тим воно краще, але це не завжди вірно, оскільки дрібніші зерна можуть давати кращий смак та і загалом, різні ботанічні сорти дають плоди різних розмірів.
Каву сортують за розміром для того аби його легше було обсмажувати, але сам розмір не є остаточним показником якості.
Для того аби визначити розмір зерен, каву пропускають через ряд екранів (скрінів) або спеціальних сит.
Кожна країна має свою класифікацію, наприклад дуже великі зерна, які мають скрін 18-20 (1/64 дюйма) в Африці має позначку АА, а Колумбії позначається як Супремо.
В Ефіопії класифікація відрізняється від інших країн, оскільки там росте багато дикої кави і розміри зерен середні загалом. Але при цьому не можна сказати, що профіль ефіопської кави бідніший, ніж Нікарагуанської або Індонезійської. У Кенії та Танзанії кава спочатку сортується за розміром, а потім виставляється на аукціон. В Ефіопії вона спочатку обсмажується, відбувається капінг (дегустація), а потім оцінюється за профілем смаку. Не за розміром і щільністю, а саме за смаковими характеристиками.
Загалом відповідність розмірів та позначок різних країнах подано в таблиці.
Ціна на різні розміри зерен теж різна. Найдорожчі в Індії, Кенії, Танзанії, Замбії розміри позначаються буквами АА, в Центральній Америці це SHB та SHG, в Колумбії це Supremo, а в Бразилії позначається як Strictly Soft Fine Cup (NY 2/3).
Джерела: http://www.coffeeresearch.org/coffee/screen.htm
Kenya AA, Colombia Supremo: Understanding Coffee Grading
It’s not unusual to see “Supremo” or “AA” on a bag of coffee. But what are these labels actually evaluating? And would you ever consider choosing an Excelso or AB over their higher-graded counterparts? Take a look at what grading actually means and when it’s best ignored. You may also like A...
perfectdailygrind.com