Наслідки зміни клімату завдають шкоди виробництву кави. Підвищення температури, екстремальна погода, як-от сильні вітри та повені, а також непостійна погода загалом, зробили вирощування кави програшною пропозицією для багатьох виробників у всьому світі. Щоб боротися з цим, кавові експерти бачать три вірогідні шляхи: адаптувати ферми до мікроклімату, перемістити в нові, тепер придатні для вирощування регіони або перейти на різні сорти та види кави.
Доктор Аарон Девіс з Kew Gardens в Лондоні, один з провідних дослідників кави в цій галузі, вірить у третій варіант. У своїй останній опублікованій роботі д-р Девіс досліджує життєздатність видів кави Coffea racemosa (про неї ми вже писали, можна прочитати за посиланням) та C. zanguebariae, «найрідкісніших у світі видів кави», щодо їх потенціалу процвітати в складних умовах, викликаних зміною клімату.
(На фото порівняння Coffea racemosa та Coffea zanguebariae)
Опублікований минулого тижня в журналі Crop Biology and Sustainability, розділі Frontiers in Sustainable Food Systems, доктор Девіс разом із колегами Робертою Гарджуло, Іоландою Ніза дас Мерсес Алмейда, Марселіно Інасіо Каравела, Чарльзом Денісоном та Джастіном Моут досліджують умови вирощування, морфологію, генетику та смаковий профіль двох «побратимських видів». ( C. racemosa та C. zanguebariae насправді настільки схожі, що часто вважалося, що вони одне й те саме.) Для свого аналізу дослідники порівняли загалом 463 різних зразка рослин: 193 C. arabica, 200 C. canephora (робуста), 50 C. racemosa (36 диких і 14 культивованих) і 20C. zanguebariae (15 диких і 7 культивованих, два видалені як дублікати).
Вони виявили, що, хоча C. zanguebariae є «більшою і міцнішою рослиною», ніж C. racemosa, обидва дають певні значні переваги перед арабікою і дещо менше перед робустою, особливо з точки зору наслідків зміни клімату. Коротше кажучи, було виявлено, що обидва види мають більшу толерантність до вищих температур і меншої кількості опадів. Арабіка, наприклад, мала середньорічну температуру 18,7°C (65,7°F) і середньорічну кількість опадів 1614 мм. Середня річна температура і кількість опадів у Робусти становили 23,7°C (74,7°F) і 1596 мм відповідно. Тим часом аналіз клімату виявив середні температури та рівні опадів 24,8°C (76,6°F) і 998 мм для C. zanguebariae і 22,9°C (73,2°F) і 807 мм для C. racemosa.
З точки зору смакового профілю, як C. zanguebariae, так і C. racemosa мали смаки, які зазвичай вважаються любителями спешалті кави сприятливими, а деякі — «складними». Racemosa митої обробки мала аромат прянощів, солодких трав і солодки, від легкого до середнього тіла, і нотки «чорної смородини, пряного вина, прянощів, канабісу, бадьяна, лакриці, солодкого торту, трав’яного, коричного, гвоздики, камфори, квітів фіалки, злаків та м’яти». Незважаючи на те, що C. zanguebariae не була оброблена, як Racemosa, C. zanguebariae мала аромати трав, евкаліпта та солодки, із середнім або світлим тілом та нотами «трав’яними, солоними, лаванди, жасмину, анісу, солодки, темного шоколаду, спецій (кардамон), евкаліпту, ванілі та м’яти».
Проте, зазначає доктор Девіс, у цих двох видів є недоліки, насамперед щодо врожайності. Згідно з їхніми тестами, Racemosa дасть лише 111 кг/га кави. За оцінками Zanguebariae здатний досягти 300-400 кг/га кави, але навіть це «еквівалентно нижчим показникам урожайності арабіки». Частково це може бути пов’язано з меншим розміром насіння двох видів, що також може негативно вплинути на обсмажування, згідно з дослідженням.
Тим не менш, види показують перспективи, навіть за межами вирощування. Наприклад, гібридизація з арабікою є чимось таким, що заслуговує на продовження дослідження, і справді, Racemosa вже успішно гібридизували з арабікою в минулому.
Нові види, такі як C. racemosa та C. zanguebariae, можуть стати "рятівним колом" для тих, хто любить каву. Малоймовірно, що арабіка зникне повністю, але в майбутньому можливо буде не лише 2 домінуючих види.
Джерела: https://sprudge.com/two-coffee-species-offer-hope-in-the-face-of-climate-change-182680.html
https://www.researchgate.net/scientific-contributions/Iolanda-N-das-M-Almedia-2204695553
Доктор Аарон Девіс з Kew Gardens в Лондоні, один з провідних дослідників кави в цій галузі, вірить у третій варіант. У своїй останній опублікованій роботі д-р Девіс досліджує життєздатність видів кави Coffea racemosa (про неї ми вже писали, можна прочитати за посиланням) та C. zanguebariae, «найрідкісніших у світі видів кави», щодо їх потенціалу процвітати в складних умовах, викликаних зміною клімату.
(На фото порівняння Coffea racemosa та Coffea zanguebariae)
Опублікований минулого тижня в журналі Crop Biology and Sustainability, розділі Frontiers in Sustainable Food Systems, доктор Девіс разом із колегами Робертою Гарджуло, Іоландою Ніза дас Мерсес Алмейда, Марселіно Інасіо Каравела, Чарльзом Денісоном та Джастіном Моут досліджують умови вирощування, морфологію, генетику та смаковий профіль двох «побратимських видів». ( C. racemosa та C. zanguebariae насправді настільки схожі, що часто вважалося, що вони одне й те саме.) Для свого аналізу дослідники порівняли загалом 463 різних зразка рослин: 193 C. arabica, 200 C. canephora (робуста), 50 C. racemosa (36 диких і 14 культивованих) і 20C. zanguebariae (15 диких і 7 культивованих, два видалені як дублікати).
Вони виявили, що, хоча C. zanguebariae є «більшою і міцнішою рослиною», ніж C. racemosa, обидва дають певні значні переваги перед арабікою і дещо менше перед робустою, особливо з точки зору наслідків зміни клімату. Коротше кажучи, було виявлено, що обидва види мають більшу толерантність до вищих температур і меншої кількості опадів. Арабіка, наприклад, мала середньорічну температуру 18,7°C (65,7°F) і середньорічну кількість опадів 1614 мм. Середня річна температура і кількість опадів у Робусти становили 23,7°C (74,7°F) і 1596 мм відповідно. Тим часом аналіз клімату виявив середні температури та рівні опадів 24,8°C (76,6°F) і 998 мм для C. zanguebariae і 22,9°C (73,2°F) і 807 мм для C. racemosa.
З точки зору смакового профілю, як C. zanguebariae, так і C. racemosa мали смаки, які зазвичай вважаються любителями спешалті кави сприятливими, а деякі — «складними». Racemosa митої обробки мала аромат прянощів, солодких трав і солодки, від легкого до середнього тіла, і нотки «чорної смородини, пряного вина, прянощів, канабісу, бадьяна, лакриці, солодкого торту, трав’яного, коричного, гвоздики, камфори, квітів фіалки, злаків та м’яти». Незважаючи на те, що C. zanguebariae не була оброблена, як Racemosa, C. zanguebariae мала аромати трав, евкаліпта та солодки, із середнім або світлим тілом та нотами «трав’яними, солоними, лаванди, жасмину, анісу, солодки, темного шоколаду, спецій (кардамон), евкаліпту, ванілі та м’яти».
Проте, зазначає доктор Девіс, у цих двох видів є недоліки, насамперед щодо врожайності. Згідно з їхніми тестами, Racemosa дасть лише 111 кг/га кави. За оцінками Zanguebariae здатний досягти 300-400 кг/га кави, але навіть це «еквівалентно нижчим показникам урожайності арабіки». Частково це може бути пов’язано з меншим розміром насіння двох видів, що також може негативно вплинути на обсмажування, згідно з дослідженням.
Тим не менш, види показують перспективи, навіть за межами вирощування. Наприклад, гібридизація з арабікою є чимось таким, що заслуговує на продовження дослідження, і справді, Racemosa вже успішно гібридизували з арабікою в минулому.
Нові види, такі як C. racemosa та C. zanguebariae, можуть стати "рятівним колом" для тих, хто любить каву. Малоймовірно, що арабіка зникне повністю, але в майбутньому можливо буде не лише 2 домінуючих види.
Джерела: https://sprudge.com/two-coffee-species-offer-hope-in-the-face-of-climate-change-182680.html
https://www.researchgate.net/scientific-contributions/Iolanda-N-das-M-Almedia-2204695553