Напевно багато хто з вас знає, що каву можна вирощувати в горщику у себе вдома, але мало хто знає, що можна навіть зібрати врожай кавових вишень, самостійно їх обробити та обсмажити прямо вдома!
Ми взяли інтерв'ю у людини, якій це вдалося!
- Коли і за яких обставин вам прийшла ідея обмажити каву самостйно? І що було первинним - вирощування кави в горщику, а потім осбмажка, чи навпаки?
- Львів - то є може й не столиця українських кавоманів, але точно дуже близький до того. Жодна справа не проходить без «зустрінимось на каві». За часів совєтів в кавярнях Львова вирішувалися ВСІ питання. Тоді «блатні» кавярні робили каву у турці на піску, а самі знамениті, такі як от «Вірменка» та сучасний «Золотий Дукат», а колись просто кавярня на вул. Руській (русини то не москалі) смажили зелену каву і саме з неї готували напій. Аромат при цьому стояв шалений. А у вузьких вуличках старого міста він ще й не вивітрювався швидко і здавалося, що саме каміння ним просочене. Напевно, саме ці спогади з юності змусили мене купити зелену каву, коли побачив її першийраз в продажу на гуртовому продуктовому... базарі. Уявіть! Йдешь по базару, як у нас кажуть, і натрапляешь на велечезний мішок (мешковина з купою печаток та відбитків, зеленої кави). От тут і з'явилося бажання попробувати самому посмажити каву і... чому б не посадити пару зерняток у горщик? Смаження вдалося "на ура", а от зернятка не проросли. Тепер час від часу насолоджуюсь ароматом та смаком смаженої своїми руками кави.
- Яку каву вже обсмажували і яка вам найбільше смакує? З якими, можливо, проблемами ви стикались в ході обсмажування?
- Я поціновувач кислої кави. У продажу її завжди значно менший вибір, ніж некислих сортів. Крім того, на кислотність кави дуже впливає обсмаження. Чим легше обсмаження, тим кисліша кава. Тут я можу задовольнити саме свій смак. Також мені здається, що кава смажена своїми руками несе ще й якусь енергетику та цілющу силу саме для тебе.
«Харчуюся» тільки арабікою. От не зрослося у мене ні з робустою, ні з купажами. Люблю чисту арабіку. Для мене найкращий сорт з тих, що смакував, - Ефіопія Іргачіф. Але такого розмаїття , як у смаженої кави, зелена кава на наших теренах не має. Тому купляв і смажив ту арабіку, яку знаходив. Оце, напевно, і є найбільша проблема: знайти хорошу зелену каву. А ще при смаженні в домашніх умовах тяжко досягти рівномірного обсмаження всіх зерен, особливо, коли полюбляєш легке обсмаження.
Коли я свою (яку зібрав з куща вирощеного в горщику) кавову вишню очищував митим методом, який потім перейшов у напівмитий, - це ще та праця, я вам скажу, то коли вже почав смажити, виявив, що не всі оболонки видалив (навіть не знав, що їх стільки) прийшлося вже обсмажені оболонки відлущувати і досмажувати.
- Як реагують родичі-знайомі, яким ви кажете, що обсмажували каву, або яких ви пригощали?
-Більшість знайомих вважає це дивацтвом. Можна ж купити вже готову каву і не паритися, хоча і визнають , що аромат та смак свіжосмаженої кави більш інтенсивний.
- А довго каву в горщику вирощували і через скільки часу вона дала врожай?
- Виростити кавове дерево зі звичайної зеленої кави не вийшло. І тепер я розумію чому. Навіть зелена кава є занадто очищеною для пророщування. Тому на фестивалі «Кава у Львові» купив горщик з купкою 10 см кавових пагонців. Вони трохи підросли- пересадив по одному і роздарував. Залишив собі найсильніший пагін. От з того часу пройшло років 5, як він виріс і перший раз зацвів. Але тоді квітки опали і ягід не було. На наступний рік вже було 7 ягід. А в цьому році ось мій врожай.
- Чи є у вас плани розвиватись у цій сфері?
- Розвиватися тільки для себе. Замовив от собі попкорницю, в ній спробував обсмажувати. Вона виявилася чудовим апаратом для смаження кави. Зерна всі однаково обсмажені, як на картинці.
- Дякуємо за цікаву розмову та фото!
Бажаємо вдалих експериментів з домашнього обсмажування!
- Дякую!
Ми взяли інтерв'ю у людини, якій це вдалося!
- Коли і за яких обставин вам прийшла ідея обмажити каву самостйно? І що було первинним - вирощування кави в горщику, а потім осбмажка, чи навпаки?
- Львів - то є може й не столиця українських кавоманів, але точно дуже близький до того. Жодна справа не проходить без «зустрінимось на каві». За часів совєтів в кавярнях Львова вирішувалися ВСІ питання. Тоді «блатні» кавярні робили каву у турці на піску, а самі знамениті, такі як от «Вірменка» та сучасний «Золотий Дукат», а колись просто кавярня на вул. Руській (русини то не москалі) смажили зелену каву і саме з неї готували напій. Аромат при цьому стояв шалений. А у вузьких вуличках старого міста він ще й не вивітрювався швидко і здавалося, що саме каміння ним просочене. Напевно, саме ці спогади з юності змусили мене купити зелену каву, коли побачив її першийраз в продажу на гуртовому продуктовому... базарі. Уявіть! Йдешь по базару, як у нас кажуть, і натрапляешь на велечезний мішок (мешковина з купою печаток та відбитків, зеленої кави). От тут і з'явилося бажання попробувати самому посмажити каву і... чому б не посадити пару зерняток у горщик? Смаження вдалося "на ура", а от зернятка не проросли. Тепер час від часу насолоджуюсь ароматом та смаком смаженої своїми руками кави.
- Яку каву вже обсмажували і яка вам найбільше смакує? З якими, можливо, проблемами ви стикались в ході обсмажування?
- Я поціновувач кислої кави. У продажу її завжди значно менший вибір, ніж некислих сортів. Крім того, на кислотність кави дуже впливає обсмаження. Чим легше обсмаження, тим кисліша кава. Тут я можу задовольнити саме свій смак. Також мені здається, що кава смажена своїми руками несе ще й якусь енергетику та цілющу силу саме для тебе.
«Харчуюся» тільки арабікою. От не зрослося у мене ні з робустою, ні з купажами. Люблю чисту арабіку. Для мене найкращий сорт з тих, що смакував, - Ефіопія Іргачіф. Але такого розмаїття , як у смаженої кави, зелена кава на наших теренах не має. Тому купляв і смажив ту арабіку, яку знаходив. Оце, напевно, і є найбільша проблема: знайти хорошу зелену каву. А ще при смаженні в домашніх умовах тяжко досягти рівномірного обсмаження всіх зерен, особливо, коли полюбляєш легке обсмаження.
Коли я свою (яку зібрав з куща вирощеного в горщику) кавову вишню очищував митим методом, який потім перейшов у напівмитий, - це ще та праця, я вам скажу, то коли вже почав смажити, виявив, що не всі оболонки видалив (навіть не знав, що їх стільки) прийшлося вже обсмажені оболонки відлущувати і досмажувати.
- Як реагують родичі-знайомі, яким ви кажете, що обсмажували каву, або яких ви пригощали?
-Більшість знайомих вважає це дивацтвом. Можна ж купити вже готову каву і не паритися, хоча і визнають , що аромат та смак свіжосмаженої кави більш інтенсивний.
- А довго каву в горщику вирощували і через скільки часу вона дала врожай?
- Виростити кавове дерево зі звичайної зеленої кави не вийшло. І тепер я розумію чому. Навіть зелена кава є занадто очищеною для пророщування. Тому на фестивалі «Кава у Львові» купив горщик з купкою 10 см кавових пагонців. Вони трохи підросли- пересадив по одному і роздарував. Залишив собі найсильніший пагін. От з того часу пройшло років 5, як він виріс і перший раз зацвів. Але тоді квітки опали і ягід не було. На наступний рік вже було 7 ягід. А в цьому році ось мій врожай.
- Чи є у вас плани розвиватись у цій сфері?
- Розвиватися тільки для себе. Замовив от собі попкорницю, в ній спробував обсмажувати. Вона виявилася чудовим апаратом для смаження кави. Зерна всі однаково обсмажені, як на картинці.
- Дякуємо за цікаву розмову та фото!
Бажаємо вдалих експериментів з домашнього обсмажування!
- Дякую!