Борам Ум – кращий бариста світу цього року з Бразилії. Бораму 32 роки, це був його третій світовий чемпіонат, але у фінал він вийшов вперше. Основною темою його виступів вже тривалий час є теза про вдячність продукту та про командну роботу. Він називає виробника, обсмажувача, баристу та споживача командою, які разом здатні створити щось унікальне.

Сім'я Ум має свою власну ферму в регіоні Мінас Жейрас і вони вирощують спешалті та преміум каву.

Під час свого фінального виступу він використовував для еспресо Гейшу з Панами, яка була вирощена на фермі його друга, а для капучино він створив суміш з тої панамської Гейші та Рожевого бурбону зі своєї власної ферми.

989ea7be-b936-fc67-413b-5b6726b80e8f.jpg


1. Розкажіть, будь ласка, про вашу сім'ю, як ви вирішили займатися кавовим фермерством і як давно існує ваша ферма?

Наша сім’я – дуже нетрадиційні виробники кави. У Бразилії багато сімей працюють з кавою щонайменше 3 покоління. Ми почали тому що мій батько хотів піти на пенсію з галузі сільського господарства. Він почав із купівлі кавової ферми на півдні Мінасу в 2009 році. Ферма була покинута понад 10 років. Тож потрібно було зробити багато реновацій, але ферма мала дивовижну історію. Отже, наш перший врожай був у 2012 році, і ми з самого початку інвестували значні кошти в якість. Ферма існує понад 50 років, але ми працюємо з кавою з 2009 року.

2. Які сорти арабіки ви вирощуєте і які методи обробки ви використовуєте на своїй фермі, чи часто експериментуєте з анаеробними методами? Чи вирощуєте ви конілон?

Сьогодні ми виробляємо понад 45 різних сортів арабіки. Ми зацікавлені в пошуку різних сортів і зосереджені на тому, де можна покращити якість. Багато сортів знаходяться на етапі випробувань, і, можливо, ми зможемо розширити виробництво, якщо будуть хороші результати. Ми використовуємо в основному натуральну обробку, мед, а також багато різних ферментацій, в тому числі анаеробні. Конілону у нас немає.

Screenshot_20230801-231507.png


3. На якому етапі своєї роботи ви зрозуміли, що ви не просто хочете працювати баристою, а саме хочете приймати участь в конкурсах?

Я вирішив брати участь у змаганнях головним чином тому, що вважав, що це буде чудовий досвід чомусь навчитись. Процес змагання приносить багато нових знань та інновацій, що може значно покращити нашу кар’єру. Тож це дуже спонукало мене змагатися.

Brazil-HM5A6439.jpg


4. Бразилія вже тривалий час є лідером з вирощування кави в світі і як ви вважаєте, чи привнесе ваша перемога якісь зміни в кавовій галузі вашої країни?

Так, звичайно, я змагався, щоб показати, що можу вивести бразильську каву на вершину світу. І принести стільки визнання нашим професіоналам у сфері кави. Сподіваюся, зараз багато людей можуть більше зацікавитися бразильською кавою та бразильськими фермерами. Крім того, я думаю, треба показати місцевому ринку, що культура спешалті кави є прекрасною та особливою. Крім того, це демонструє дивовижний ринок нашому населенню, і, знаючи, що Бразилія є одним із найбільших споживачів кави у світі, я вважаю, що у неї великий потенціал.

boram-um-1635252970650_v2_900x506.jpg


5. Зазвичай бразильська кава масовими споживачами сприймається більш позитивно, ніж кавовими експертами. У неї сформувався образ недорогої та не дуже яскравої кави на смак. Чи це дійсно так?

Я вірю, що Бразилія може бути "єдиним магазином" для всього. Бразилія така велика, і в ній так багато різних виробничих регіонів, що ми можемо все. Від великого обсягу кави за хорошими цінами до суперекзотичної кави з великою складністю в смаку. Бразилія в основному продає великі обсяги для сумішей, але вона завжди була основою нашої кавової галузі. Ось чому я сподіваюся, що завдяки цьому чемпіонату ми зможемо по-новому сприйняти нашу каву, а також створимо більше можливостей для високоякісної кави.

6. Продукцію яких бразильських фермерів ви могли б порадити для любителів спешалті кави?

Я однозначно рекомендую Daterra та Rio Brilhante, вони обидва працюють повністю зосередженими на якості та генетиці. Це ферми, які є справжнім натхненням для багатьох виробників.

7. Розкажіть, будь ласка, після перемоги на чемпіонаті, чи ви особисто якось змінились, чи бачили ви себе переможцем ще кілька місяців тому?

Я ніколи не очікую перемоги, я думав, що вихід у фінал уже буде чудовим результатом. Бути чемпіоном світу, безумовно, приголомшливо в багатьох сенсах, але ця роль пов’язана і з великою відповідальністю. Я сподіваюся, що зможу внести багато позитивних змін у нашу галузь і Бразилію вцілому.​

Screenshot_20230801-231644.jpg


8. Що ви плануєте робити найближчим часом, які країни збираєтесь відвідати і чи можна буде десь в Європі скуштувати вашу каву?

У найближчі кілька місяців я відвідаю багато країн і виставок! і я дуже радий цьому розкладу. Я відвідаю багато країн Азії та Європи, наприклад Японію, Гонконг та Італію (Мілан). Так, у нас є клієнт у Норвегії під назвою Southern Coffee, там можна спробувати каву з нашої ферми.

9. Чи знаєте ви щось про кавову культуру в Україні?

Так! в Україні так багато талановитих і неймовірних барист. Я точно вважаю, що в Україні користується популярністю кава анаеробної ферментації. Я спробував багато фруктової та винної кави від українських барист! Дуже розвинений ринок із високими потребами! Справді надихаючі професіонали.

Дуже вдячні панові Уму за цю розмову і ще раз вітаємо його з перемогою та бажаємо здійснення всіх найамбітніших планів!

  • Like
Реакції: Xolm